A+ A-
Yorum
10

Petrol 100 dolara demir attı: Akaryakıt fiyatlarına indirim gelir mi?

Yayın Tarihi: 14.07.2022 - 10:25
Son 2 haftada gerileyen brent petrolün varil fiyatı 100 dolardan işlem görüyor. Petroldeki bu düşüş, akaryakıt fiyatlarına indirim beklentisi oluşturdu.

Rusya- Ukrayna savaşıyla çalkalanan petrol fiyatları 3 aylık yükselişin ardından son 2 haftada gerileyerek 100 dolara demir attı.

Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı dün yüzde 0,5 artışla günü tamamlamasının ardından bugün 97 dolar civarında dalgalanıyor.

Yükselişe rağmen petrol haftalık bazda düşüşe ilerliyor. Nisan’dan beri ilk kez 100 doların altında haftalık kapanış olabilir.

ABD’de yüksek petrol fiyatları tüketimi azalttı, talep geçen hafta 1996’dan beri en düşük seviyeye geriledi.

Türkiye'de ise Kurban Bayramı sonrası ilk indim dün benzine geldi. 

Merkez Bankasının ve BDDK'nın müdahalelerine rağmen inmeyen dolar kuru 17,46 TL'den işlem görüyor.

Dolardaki bu yükseliş akaryakıt fiyatlarına indirim beklentisini zayıflatıyor. 

Dolardaki yükseliş doğal olarak akaryakıt fiyatlarına beklenen indirimi engelliyor. Bayram öncesi motorine de indirim gelmişti.

Öte yandan, Yüksek enerji maliyetleriyle enflasyonun 40 yılın zirvesinde seyretmesi ABD’nin bir numaralı gündem maddesi.

ABD Başkanı Joe Biden daha önce birkaç kez OPEC’e enerji fiyatlarını düşürmek için daha fazla üretim yapma çağrısında bulunmuştu.

Biden’ın bu haftaki Orta Doğu turunda bu konudaki temasları takip edilecek.

2 gündür İsrail'de bulunan Biden cuma günü Suudi Arabistan'a geçecek.

Biden, Suudi Arabistan ziyaretinde Riyad yönetiminden Rusya'ya karşı durmasını ve petrol üretimini artırmasını isteyecek.

Muhabir/Editör:Hamdi Usta