A+ A-
Yorum
10

TCMB Başkan Yardımcısı Karahan Reuters'a konuştu: Para politikası gecikmeli etkilerle sonuç vermeye başladı

Yayın Tarihi: 04.09.2024 - 13:18
Türkiye Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, Reuters'a verdiği demeçte enflasyonun şekillendirilmesinde mali görünümün önemli olduğunu söyledi
Kaynak:HABER MERKEZİ

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan Reuters'a verdiği bir röportajda, para politikası sonuç vermeye başlarken, Türkiye'nin mali görünümünün enflasyon yörüngesini şekillendirmede kritik olacağını söyledi. Karahan'ın açıklamaları şöyle:

Para politikası gecikmeli etkilerle sonuç vermeye başlarken, dezenflasyonun en etkili şekilde ilerlemesini sağlamak için maliye politikasının güçlü desteğine büyük önem veriyoruz.

Kuşkusuz fiyat istikrarının sağlanması için enflasyondaki düşüş sürecinin güçlü bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Mali görünüm önümüzdeki dönemde enflasyon görünümünün şekillenmesinde kritik öneme sahip olacak. Bu bağlamda, Orta Vadeli Program (OVP) bu hafta bir yol haritası ortaya koyacaktır.
Aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın devam etmesi, hedeflediğimiz dezenflasyon patikası için kritik önem taşıyor.

Son dönemde ana eğilimi yükselten zamana bağlı fiyat ayarlaması içeren kalemlerin yılın son çeyreğinde düşüş eğilimine girmesini bekliyoruz.
Dramatik U dönüşünün en önemli mimarlarından biri

Merkez Bankası geçen yıl haziran ayından bu yana faiz oranlarını %50'ye yükseltti ve mart ayındaki son sıkılaştırmanın ardından enflasyon risklerine karşı uyanık kalacağını taahhüt etti. Yıllık enflasyon geçen ay %52'nin altına gerileyerek, baz etkileri ve sıkı politikaların etkisiyle mayıs ayındaki yıllık zirveden düşüşünü sürdürdü. Erdoğan tarafından bir yıldan uzun bir süre önce atanan Hatice Karahan, Türkiye'nin daha ortodoks bir merkez bankası politikasına doğru yaptığı dramatik U dönüşünün en önemli mimarlarından biri.

Sıkılaştırma süreciyle dezenflasyon başladı


Yıllık TÜFE'nin mayıs ayında %75 ile 2022 sonlarından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından, bir yıldan uzun süren parasal sıkılaştırma kampanyasının fiyatlarda rahatlama getirmeye başlamasıyla dezenflasyon başladı. Ancak bir defaya mahsus etkiler nedeniyle aylık enflasyon yılbaşından bu yana dalgalı bir seyir izledi. Enflasyon ağustos ayında bir önceki aya göre %2,47 oranında arttı. Merkez Bankası enflasyonun bu yılın sonunda %38'e, gelecek yılın sonunda ise %14'e düşeceğini tahmin ediyor ve 2026 yılı sonunda %9'a gerileyeceğini öngörüyor. Hafta başı açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte beklenenden daha az büyüyerek, bir yıl süren parasal sıkılaştırma kampanyasına rağmen yıllık %2,5 oranında genişledi.

Etiketler