SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Ünlü ekonomist rakam verdi! Mart enflasyonu dudak uçuklatacak

Ünlü ekonomist rakam verdi! Mart enflasyonu dudak uçuklatacak

07 Şubat 2022 Pazartesi - 18:36




Türkiye’nin önde gelen ekonomistlerinden Mustafa Sönmez enflasyona yönelik yazdığı yazısında mart ayı için korkunç bir enflasyon oranı duyurdu.





Türkiye’nin başına bela olan enflasyonun düşeceğini öne süren AK Parti ekonomi yönetiminin aksine ekonomistler, enflasyonun daha da artacağını öne sürüyorlar. Bu konuyla ilgili durumu değerlendiren ekonomist Mustafa Sönmez mart ayı enflasyon beklentisini duyurdu.

Seçime kadar enflasyonun yüksek kalacağını anlatan Mustafa Sönmez hükümetin enflasyonla mücadele etmek yerine kozmetik önlemler alarak algıdan medet umduğunu belirtti.

MART AYINDA ENFLASYON YÜZDE 70 

Mart ayında enfaslasyonun yaptığı hesaplamalara göre yüzde 70 olacağını belirten Sönmez bu konudaki analiziyle ilgili şunları söyledi:

İthal girdiye bağımlı elektronik, beyaz eşya gibi “Ev eşyası grubu” da her ay 1 puan kadar TÜFE üretiyor. Konut grubunda, elektrik, doğalgaz su, bir süreliğine sıralarını savmış olsalar da, ayda ortalama yarım puan enflasyon bu gruptan kira artışı dolayısıyla geliyor.

Böylece gıda, ulaştırma, ev eşyası, konut gruplarında, aylık 7-7,5 puan dolayında TÜFE artışı yaşanabiliyor. Geriye kalan giyim, eğitim, sağlık, lokanta, haberleşme vb. 8 gruptan ayda 1 puan bile gelse, şubat ayında yüzde 8,5 TÜFE artışı mümkün. Bu, şubat ayında yıllık TÜFE’yi yüzde 60 basamağına çıkarmaya yetiyor.

2022 Mart ayında ise aylık artış yüzde 7,5’da kalsa bile yıllık TÜFE yüzde 70 basamağına çıkıyor.

2021 Ekim ayında yüzde 20 olan yıllık enflasyonunun 2022 Ocak ayında yüzde 50’ye yaklaştıktan sonra, mart ayında yüzde 70’i bulması çok muhtemel. Bu, gerçekten de başta geçim sorunu olmak üzere, tüm ekonomide tahribata yol açan bir sıçramadır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap