Yenilenebilir enerjiye ‘süper’ depolama
Yayın Tarihi: 02.12.2024 - 09:32
Lityum batarya gibi kimyasal tepkimeye girmeyen süperkapasitör teknolojili depolama sistemi Aliağa’da hayata geçiyor. Supracap, 90 milyon $ yatırımla yerli ve milli süperkapasitörde 2025’te seri üretim planlıyor.
Kaynak:MİLLİYET
Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin depolanması, arz güvenliği, arz-talep dengesi, şebeke istikrarı ve enerji bağımsızlığı gibi faydalar sağlarken, depolama tesisleri konusunda da çevreci ve sürdürülebilir yatırımlar yavaş yavaş öne çıkmaya başladı. Bu kapsamda hücre dahil yerli ve milli süperkapasitör teknolojisi geliştirmeyi hedefleyen Supracap, Aliağa’da test amaçlı kurduğu Türkiye’nin şebeke ölçeğindeki ilk süperkapasitör depolama sistemini kamuoyuyla paylaştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan başta olmak üzere enerji bürokrasisi, yerel yönetim, iş dünyası ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen geniş katılımlı toplantıda pilot sistemin performansını sahada ortaya koyan Supracap, 57 ülkede faaliyet gösteren Dubai merkezli Enercap’tan teknoloji transferi gerçekleştirerek, bu yılın sonunda inşaatına başlayacağı tesiste 2025 yılında seri üretime geçecek. Şirket, tesiste batarya hücresi de dahil ilk etapta 1.500 MWh kapasite hedefiyle üretim yapacak, sektördeki fırsatlarla birlikte 2028 yılına kadar 5.000 MWh üretim kapasitesine ulaşacak.
90 milyon dolar yatırım
Toplantıda konuşan Supracap Enerji Kurucu Ortağı Bihter Koçum, enerji depolama alanında Türkiye’de daha önce olmayan süperkapasitör teknolojisini üretme hedefiyle yola çıktıklarını belirterek, şunları söyledi: “Supracap Enerji olarak bu güçlü potansiyele önemli bir katkıda bulunmak istiyoruz. Bu yılın sonunda ülkemizin ilk süperkapasitör batarya tesisinin inşasına başlıyoruz. 2025 yılının son çeyreğinde hücre üretimi dahil 1.500 MWh kapasite hedefiyle seri üretime başlayacağız. Sektördeki fırsatlarla birlikte 2028 yılına kadar 5.000 MWh üretim kapasitesine ulaşma hedefimiz var. 2028 yılına kadar toplamda 90 milyon dolar yatırım planımız bulunuyor. İlk olarak şebeke ölçekli enerji depolama bataryaları ile üretime başlayarak, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin depolanmasına odaklanacağız. 2027 yılında ‘Made in Türkiye’ etiketli süperkapasitör bataryalarımızı ihraç etmeyi hedefliyoruz.”
Supracap Enerji Kurucu Ortağı Hikmet İp de, “Süperkapasitör bataryalar kimyasal reaksiyon içermedikleri için teorik olarak sınırsız ömre sahipler ancak bataryaların döngü ömrünü 50.000 cycle olarak tanımlıyoruz. Elektriği hızlıca depolayabiliyor ve şebekeye verebiliyorlar” dedi.