Flaş haber! Trabzon otogarı satılıyor!
Yayın Tarihi: 11.03.2021 - 14:56 | Güncelleme Tarihi: 11.03.2021 - 14:54
Trabzon’da yeni otogarın yapılmaya başlanmasının ardından Sanayi Mahallesinde bulunan eski otogar alanını satışı Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde oy çokluğu ile kabul edildi. CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin, “Yeni yapılacak otogar 3 yıl sonra faaliyete girer. 3 sonra yenisi hizmet açılacak otogar bitmeden bu yerin satışına anlam veremiyorum” dedi.
Trabzon’un Ortahisar İlçesi Deliklitaş mevkisinde yeni otogarın yapımı ile birlikte atıl duruma düşecek Sanayi Mahallesinde bulunan eski otogarın satışı bugün Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşüldü. Toplamda 23 bin 246 metre karelik yüz ölçümüne sahip taşınmasın satışı, mecliste tartışmalara neden oldu.
Satışı ilk olarak değerlendiren Plan ve Bütçe Komisyonu olumlu görüş belirtti.
ÇAKIROĞLU: TRABZON ARSA FAKİRİ
Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Atila Ataman’ın yönettiği toplantıda ilk olarak söz alan İYİ Partili üye Davut Çakıroğlu, “Belediyeler, kamu kurumları, taşınmazlarını ihtiyaç duyduğu zamanlarda veya daha kıymetli bir iş için bir değer olarak görür. Zaman zaman satar... Bu da böyle bir şey. Yalnız biz Trabzon olarak taşınmaz noktasında arsa fakiri coğrafyaya sahip olmamız nedeniyle yıllar önce satışmış olan Çimento Fabrikasını düşündüğümüzde ki orada sadece kaç proje hayali kurduk... Bu da Trabzon’da hatırı sayılır büyük parsellerden biri olarak karşımıza çıkan yer. Bugün bunun satışa çıkarılıyor olmasının, şehir adına, ki ne kadar ihtiyacı olursa olsun satılmamasının doğru olduğunu düşünüyorum. En değerli yerimiz İskenderpaşa Otoparkının olduğu yer. Burası da ikinci. Ne yapılacağı her halde düşünülmüş. Ben buranın satılmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Bu düşüncemi daha önce de paylaşmıştım. Bu büyüklükte ki yerler satılmaması gerekiyor. Biz bu şehre hizmet veren özel hastane için bile ne kadar gayret gösteriyoruz” dedi.
ŞAHİN: SATIŞINA ANLAM VEREMİYORUM
CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin, “Her zaman misyon, vizyon, 4 bin yıllık tarihi olan kent deniyor. Burası sadece otogar olarak düşünmemek lazım. Bu otogarın üstünde düğün salonu vardı, yıllardır TRabzon halkı burada düğün yaptı. Bu bir kültür. Satmakla bu kültürü yok ediyorsunuz. Burasının anısı vardı. 50 , 60 yıl önce dönemin belediye başkanı Suat Oyman zamanında hapishane yapılmasına karar verildi. O zaman belediye başkanı ve meclis ayaklanır. Der ki, “Rize, Giresun yol üzerinde böyle bir hapishane Trabzon’ un kimliğine yakışmaz” bu sefer uzlaşırlar, oranın yeri karşılığında Bahçecik’te Becayiş yaparlar. Ben Tanjant’ta ki kapalı otoparkın satışını yapalım dediniz, ikinci el otogaleriyi satalım dediniz itiraz etmedim. Ama burası satılacak yer değil. Trabzon’da yıllardan beri kurulan belediyenin 3 tane parkı var. Biri Atapark, diğeri Meydan Parkı, bir de Fatih Parkı... İnsanlar gidip oralarda açık hava oturuyorlar. Bunun yerini hemen karşısında TİSKİ Genel Müdürlüğü, Büyük Sanayi Sitesi, yanında üniversite var. İnsanların soluk alacağı, böyle bir kültür parkı yapılsa, içerisine düğün salonu koyulsa biz de bu belediyeye teşekkür etsek olmaz mı? Yeni yapılacak otogar en az 3 yıl sürer. Yeni yapılacak otogar 3 yıl sonra faaliyete girecek. 3 yıl sonra yenisi hizmete açılacak otogar bitmeden bu yerin satışına da anlam veremiyorum” dedi.
AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ NADİR: SATIŞ KARARI ALINMASI DEMEK YARIN SATILACAĞI ANLAMINA GELMEZ
Parti Grup Başkanvekili Erhan Nadir ise, “Buranın satışa çıkması, satış kararının alınması illa da yarın satılacağı anlamına gelmiyor. Biz bu mecliste, bu dönem içinde 2 tane daha büyük projeler için satış kararı aldık. Fakat şu ana kadar her hangi biriyle ilgili satış gerçekleşmedi. Bu Pandemi dönemini de göz önünde bulundurularak buranın en iyi şekilde değerlendirileceği konusunda şüphemiz yok. Büyükşehir Belediye Başkanımızın hazırladığı vizyon projeler var. Bu projelerin hayata geçmesi için de her belediye olduğu gibi Trabzon Büyükşehir7de kendine kaynak aramakta. Şu manada buranın satışa çıkması demek, demin söylediğim gibi illa da satışı anlamına gelmiyor. Buranın ve diğer yerlerin satışa çıkması,Trabzon’ un borcu olduğundan dolayı değil yapılacak yatırımların değerlendirilmesi için Trabzon adına fayda sağlayacaktır” dedi.
BAŞKAN GENÇ: SATIŞI DESTEKLİYORUM
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Çimento fabrikası ile burası bir birine bağdaştıramayacağımız konular. Burayı farklı değerlendirmek lazım. Büyükşehir Belediyemiz, Ortahisar’da bizim de sınırlarımızda ağırlıklı olmak üzere belli yatırımları var. Aynı zamanda pandemi süreci içinden geçiyoruz. Bunları birlikte değerlendirmemiz lazım. Otogarın yeri konusunda da arkadaşlarımızın itirazları oldu. O itirazlara da katılmıyoruz. Gayrimenkulün olduğu alan otogar olarak şehrimize hizmet edemeyecek. Devletten İller Bankasından gelen gelirler, zaman zaman eksik geliyor. Bu nedenle bu yatırımların dönüşmesi açısından Büyükşehir’in aldığı kararı savunuyorum. Ben Ortahisar Belediyesi ve Meclis üyesi olarak satışı destekliyorum” dedi.
ŞAHİN: BABAN BIRAKMIŞ SANA 23 DÖNÜM ARSA...
Yeniden söz alan Şahin, Trabzon’da daha önce belediyeye ait olan ve satılmış yerlerin isimlerini tek tek sayarak, “50 tane belediye başkanı gelmiş bir tanesinin aklına gelmez mi? Burası gerçekten Trabzon’a yakışır.. Kültür fakiri olmuşuz. Ama her platformda, Trabzon’un 4 bin yıllık tarih kültür.. Ne kültürü. Bir tane kütüphane var. Ondan başka bir tane kütüphane yok. Baban bırakmış sana 23 dönüm tarla. Orda burada yemişsin, babamın yeridir satarım. Satmamak lazım” dedi.
ÇAKIROĞLU: BİZ ARSA ÜRETEMİYORUZ
Çakıroğlu: Ha bireyseniz mi dolduracağız. Konu konuyu açıyor. Bugün Gülcemal’de bir belediye başkanımız gitti, arkasında bize Gülcemal bırakmış. Evimiz çok yakın oraya. Toprak yaklaşık 2 yıldır kamyonlarla sağa sola taşınıyor. Dalganın aldığını dalga alıyor. Biraz eksiliyor sonra arkasını dolduruyoruz. Bu Gülcemal’de bir şeyler yapalım. Otogarın yerini satmayalım. Yine borçlanma yetkisini evet elimizi kaldıralım. Biz o yeri çok arayacağız. Öyle bir yerimiz yok. Evet belediyeler arka üretirler. Belediyenin öyle bir gayreti olmadığını veya merkezi hükümetin öyle bir gayreti olmadığını görüyoruz. Biz üretemiyoruz. Olanı da satmayalım” dedi.
NADİR: KAYNAK YARATMA AÇISINDAN...
Nadir: “Turgay beyin çevre hassasiyeti sözlerine katılıyorum. Fakat benzetmesini doğru bulmuyorum. Burası yeni yapılan bir proje var, yeni otogar var. Trabzon’un ihtiyacını karşılamayan otogar ile yeni tasarruf yapıldı ve burası boşa çıktı. Kaynak yaratması açısından Trabzon Büyükşehir Belediyesinin hakkıdır” dedi.
BIYIK: 4 DAİRENİN SATIŞINI REDDEDEN...
Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, “Yomra Belediye Meclisinde belediyeye ait 4 adet dairenin satışıyla ilgili yaşamış olduğumuz ve kamuoyuna yansıyan durum vardı. 4 dairenin satışına reddeden düşüncenin, şimdi satış ile alacak olduğu kararı kamuoyuna bırakıyorum” diye konuştu.
ATAMAN: YENİSİNİ YAPTIĞMIIZ İÇİN SATIYORUZ
Başkan Vekili Atila Ataman ise, “Ben bu fikirleri şahsım ve meclis yönetimi adına kıymetli buluyorum. Satılanın yerine ne yapılacak? Yenisini yaptığımız için eskisini satıyoruz. Yeni otogar yapıyoruz. Bunu yaptığımız için burayı satıyoruz. ayrıca belediye sadece satmıyor, alıyor da.. Çimento Fabrikasının olduğu yer kıymetli.. O da yerini satıyor? Trabzon o zaman alamadı, buyurun şimdi alsın.. Bir hatıra.. Düğün salonu, bunlar kıymetli şeyler. Buna hürmet etmek önemli. Ama neticede eski bir otogarın, yerine yenisi yapılıyor. Yeni otogarın yeri ile ilgili de tartışmalar oldu. Biz artık Japonya’nın depremle barışık yaşanması gibi burada selden etkilenmeyecek tedbirlerle yaşamalıyız. Bütün ilçelerimiz dere yatağında... Belediye olarak kaynak üretmeliyiz. Burası düşünülen değeri bulmazsa satışı söz konusU değil. Yenisi yapılana kadar da satılması söz konusu değil” dedi.” dedi.
Satış kararı Belediye Meclisinde oy çokluğu ile kabul edildi.
61saat