SON DAKİKA


Foto Galeri > Milyonları bekleyen tehlike! Bu hatayı hepimiz yapıyoruz

Milyonları bekleyen tehlike! Bu hatayı hepimiz yapıyoruz

07 Aralık 2022 Çarşamba - 10:35

Milyonları bekleyen tehlike! Bu hatayı hepimiz yapıyoruz

1 / 13 Milyonları bekleyen tehlike! Bu hatayı hepimiz yapıyoruz

Dil biliminin nesnesi olan dil işte bu konuşulan dildir çünkü konuşulan dili çalışarak, dilin ne olduğunu, bileşenlerinin, tek tek dillerin niteliklerinin yanı sıra evrensel özelliklerin neler olduğunu anlamaya çalışırız.

2 / 13 Milyonları bekleyen tehlike! Bu hatayı hepimiz yapıyoruz

Yazmak ve konuşmak aynı şeyi yapmanın iki yolu değildir. Konuşma dili doğanın sadece insana bahşettiği özel bir yetidir. Konuşma dili karmaşıktır, çok anlamlılık taşıyabilir, değişkendir, zengindir çünkü canlı bir organizma gibidir.

3 / 13 Milyonları bekleyen tehlike! Bu hatayı hepimiz yapıyoruz

Yazı dili ve sözlü dil, tarihsel bakımdan yapısal olarak ve işlevsel olarak farklı kavramlardır.

4 / 13 Milyonları bekleyen tehlike! Bu hatayı hepimiz yapıyoruz

Ancak sosyal medya diliyle yazarak iletişim kuruyor olabildiğimizi gördükçe standart yazı kurallarının zannedildiği kadar ya da tek işlevsel yazı dili olmadığını giderek anlayarak standart yazı dilini de kalemi kâğıdı da bırakma olasılığı mevcut tabii ki.

5 / 13 Milyonları bekleyen tehlike! Bu hatayı hepimiz yapıyoruz

Standard dilde yazmayı unutacağımızı sanmıyorum.

6 / 13 Milyonları bekleyen tehlike! Bu hatayı hepimiz yapıyoruz

Çocukların yazmayı öğrenmesinin okumayı öğrenmelerinden daha çok zaman almasının nedeni de bu olsa gerek.

7 / 13 Milyonları bekleyen tehlike! Bu hatayı hepimiz yapıyoruz

2020’de yayınlanan bir çalışmaya göre, klavye kullanarak yazmak yaratıcılık içermeden tekrarlanan, Beynin daha sınırlı bir alanda harekete geçiren bir işlem.Oysa, kalemle yazmak, beynin çok daha fazla alanını harekete geçiriyor.

8 / 13 Milyonları bekleyen tehlike! Bu hatayı hepimiz yapıyoruz

NÖROLOJİK FARKLILIKLAR VAR'Kalem kullanarak yazmakla bir klavyenin tuşlarına basarak yazmak arasında dilsel değil nörolojik farklılıklar var.Kalem kullanarak yazmakla bir klavyenin tuşlarına basarak yazmak arasında dilsel değil nörolojik farklılıklar var.Çünkü elle yazmak ya da çizmek birden çok becerinin birleşiminden oluşan karmaşık bir eylem.

9 / 13 Milyonları bekleyen tehlike! Bu hatayı hepimiz yapıyoruz

Bu nedenle kalemle ya da klavyeyle yazmamız dilin kendisini ya da bizim dille üretmek istediğimiz metnin doğrudan etkilemez, etkileyemez.

10 / 13 Milyonları bekleyen tehlike! Bu hatayı hepimiz yapıyoruz

Beyinde konuşma ve yazı dili o kadar bağımsızdır ki inme nedeniyle gramatik olarak düzgün konuşamayan biri gramatik olarak düzgün yazı yazabiliyor.Bu bulgu aynı zamanda aslında yazı dilinin teknoloji olduğu bu nedenle beynimizin başka bir bölümünden kontrol edilebildiğini konuşmanın ise dilin ta kendisi olduğunu göstermektedir.

11 / 13 Milyonları bekleyen tehlike! Bu hatayı hepimiz yapıyoruz

İşte, klavyeyle yazı yazmanın beynimize olan muhtemel yan etkisi!Ünlü Dilbilimci Gülşat Aygen, Haber Global'den Şifa Kaymak'a yaptığı özel açıklamada klavyede yazı yazmanın nörolojideki yan etkilerini anlattı. Aygen, kalemle kağıdın zamanla unutulabileceğinin üzerinde de durdu. İşte, Dilbilimci Aygen'in açıklamaları!

12 / 13 Milyonları bekleyen tehlike! Bu hatayı hepimiz yapıyoruz

Tükenmez kalemle veya kurşun kalemle yazı yazmaktansa notlarımızı telefonlarımıza, tabletlerimize; hatta bilgisayarlarımıza tutar olduk.Ancak bu durum dışarıdan göründüğü kadar toz pembe olmayabilir.

13 / 13 Milyonları bekleyen tehlike! Bu hatayı hepimiz yapıyoruz

Teknoloji hayatımıza girdiğinden bu yana çoğu alışkanlığımızı bir kenara bıraktık. Bunlardan biri de kalemle yazı yazmak.





VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap