SON DAKİKA



Haber > Gündem > 2032’de hedef 1 milyon Togg

2032’de hedef 1 milyon Togg

15 Temmuz 2023 Cumartesi - 11:23




Yıl sonuna kadar 20 bin Togg’un yollarda olacağını belirten Bakan Fatih Kacır, 2032’ye gelindiğinde Togg’un üreteceği toplam araç rakamının 1 milyonu bulacağını söyledi.





Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Togg’un 2032 yılına kadar 1 milyon araç üreteceğini, üretimin yüzde 97’sini piyasaya satacağını, yüzde 3’lük bölümü kamunun alacağını bildirdi. Ekonomi muhabirleriyle bir araya gelen Kacır, 5 yılda 175 bin Togg araç üretilmesini hedeflediklerini belirtti. Kacır, elektrikli araç şarj istasyonlarında 1662 soket ve bine yakın istasyonun hazır hale geldiğini belirterek, istasyonların 81 ile yayıldığını kaydetti. Kacır, toplam 1571 istasyon kurulacağını, tüm şehirlerarası yollarda şarj istasyonlarının kurulmuş olacağını dile getirdi. Kacır, trafiğin yoğun olmadığı yerlere de şarj istasyonu kurulmasını sağlayacaklarını, 5 tane Erzurum’a istasyon kurulacaksa 1 tane de Oltu’ya istasyon kurulacağını ifade etti. Kacır, “Togg yıl sonuna kadar 20 bin aracı ön satış kapsamında piyasaya sürmüş olacak” diye konuştu. Kacır, Birleşik Arap Emirlikleri’ne hediye edilen Togg’ların teslim edileceğini, Suudi Arabistan ve Katar’ın yanı sıra Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelere de hediye Togg verileceğini kaydetti.

Bu mesele kapansın!

Togg araçların yurtdışından geldiği iddialarına tepki gösteren Kacır, “İçeride 1500 kişi çalışıyor. Bu insanların aileleri, akrabaları var, onlara saygısızlık değil mi? Oradaki çalışanlar bizi arıyorlar, ‘ya ne olur artık bu meseleyi kapatsınlar’ diyorlar. ‘Kendi akrabalarımıza, ailelerimize bile çalıştığımız işyeriyle ilgili izahta bulunmak zorunda kalıyoruz’ diyorlar. Yani ne yapalım? Togg’u da Devrim arabası gibi gömelim mi?” diye konuştu.

Katar’la ortak çip yatırımı

65 nanometrelik çiplerin Türkiye’de üretimi için Katar’la ortak yatırım yapılacağını anlatan Kacır, “60 milyon dolarlık yatırım. Onların halihazırda başlattıkları bir süreci Türkiye’ye taşıyoruz” dedi. Katar’la üretilecek 65 nanometrelik çiplerin beyaz eşyalarda kullanıldığını ifade eden Kacır, “Çip endüstrisinde 2 sektör önemli, biri beyaz eşya, biri otomotiv. Bu 2 sektörde Türkiye çok iddialı. Beyaz eşyada dünya ikincisi, Avrupa birincisiyiz. Beyaz eşya tarafını, bir de otomotiv tarafını çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin kurucuları arasında yer aldığı NATO İnovasyon Fonu’nun 1 milyar euro’luk yatırım hedefi olduğunu belirten Kacır, “Biz 46 milyon euro katkı sağlayacağız bu fona. Hedefimiz, sağlayacağımız katkının daha büyük bir kısmının Türk girişimlerine, Türk teknoloji girişimlerine gelmesini sağlamak” dedi.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap