SON DAKİKA



Haber > Gündem > Anketler seçmene mesaj verir; esas anket 7 Haziran

Anketler seçmene mesaj verir; esas anket 7 Haziran

17 Mayıs 2015 Pazar - 10:49








Son 10-15 yıldır Türkiye'de seçim anketleri yoluyla geniş kitlelerin oy verme davranışlarının açık olarak yönlendirildiği bilinen bir gerçek. Ülkemizde seçim anketlerine ilginin aşırılığı, bu konunun çok da masum olmadığının göstergesidir. Pekala ülkemizde neden toplum olarak anketlere ilgi abartılı oluyor? Çünkü, insan doğasında bilinmezi merak etme ve bilme arzusu fıtri bir durumdur ama bu duruma ilave olarak kendi pozisyonunu olası sonuçlara göre önceden alma düşüncesi de buna eklenince, durum merakın çok ötesinde anket takipçilerinin pozisyon almalarına, anket yaptırıp yönlendirmek için sonuçları kullanmak isteyenler için de güç gösterisi yaparak, taraftar sayısını arttırabileceği bir propaganda ve algı yönlendirme amaçlı bir fırsat alanına dönüşüyor. Dolayısıyla bu sarmal kendi içerisinde sürekli olarak bu sektörün genişlemesine ve o oranda da ilginin artmasına neden olmakta. Söz konusu bu durum son yıllarda sorgulanmaya da başlamadı değil. Artık önemli bir kitle üzerinde, seçim anketleri biz merak ettiğimiz için yapılmıyor, tersine oy verme davranışlarını etkilemek, yönlendirmek için yapıldığına dair güçlü bir kanaat de oluşmaktadır. 2015 genel seçimleri yaklaştıkça araştırma şirketlerinin kamuoyu anketleri haliyle çoğaldı. Seçimlere 4 ay kala kamuoyuna açıklanan anket sonuçlarında dikkat çeken ise HDP’nin yüzde 9’un üzerinde gösterilmesi.

SEÇMENE MESAJ

Her araştırma şirketinin kendine has bir ideolojik bakış açısının olması doğaldır; ancak elde edilen verilerin rakamsal gerçekliğini ortaya koymak da büyük bir görevdir. Sonuçlar bir anlamda ideolojik tutumunuzu da ele verir. Anketlerin iki önemli mesajı vardır. Birincisi; Gerçek rakamlarla siyasi partilere tabiri caizse ‘çekidüzen vermek’. İkincisi ve -şu aşamada- en önemlisi de rakamlarla ‘oynayarak’ seçmene mesaj vermektir. Seçime 4 ay kala AK Parti’yi yüzde 40’larda gösteren, HDP ve CHP’yi sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 28’lerde göstermek, hem Kürt seçmene hem de sol seçmene mesaj vermektir. Şimdi gelelim rakamların diline... Son zamanlarda gerek televizyon ekranlarında gerekse gazete ve internet sayfalarında 2015 seçimlerine giderken yapılan bazı araştırmaların sonuçları yer alıyor. Bunlardan birini Kadir Has Üniversitesi yapmış. Bunu her ne kadar 'sosyolojik araştırma' anketi olarak sunsalar da seçmene yönelttikleri "Bugün seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusunun cevapları, seçim anketi olarak da değerlendirilmeyi hak ediyor. Bu anketin sonucuna göre AK Parti’ye %45, CHP’ye %23, MHP’ye %14 ve HDP’ye %9 gibi sonuçlar çıkıyor.

TAM 31 PARTİ

Tabii burada partilerin geçmişteki oy dağılımı göz önünde bulundurulduğunda HDP’ye destek verenlerin oranındaki artış, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecindeki sonucu yansıtıyor. Oysa HDP’nin barajı geçmesi şu süreçte zor görünüyor. Neden mi? 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kaç aday yarıştı? Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş. Yani üç aday. Peki, 2015 Milletvekilliği Genel Seçimlerinde kaç parti yarışacak? Tam 31 parti. Bu ne demek? Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde özellikle CHP’nin gösterdiği ortak adaya tepki gösteren seçmen ve diğer küçük partilerin bir kısmı oyunu Selahattin Demirtaş’ın 'Türkiyelilik söylemlerine' de inanarak Demirtaş’a vermişti. Ardından 6-7 Ekim olaylarında Demirtaş’ın 'Türkiyelilik' söylemi yerini başka bir üsluba ve gelişmelere terk etti. Haliyle bu destek azaldı. Bu nedenledir ki; HDP’nin barajı geçmesi zor görünüyor. O partilerden kopan seçmen HDP’ye bu seçimde oy vermez. Çünkü birçok alternatif parti seçime giriyor. Ne yazık ki şimdi bu detaylar gözden kaçırılarak anket yapılıyor.


SONUÇ: ERDOĞAN

Gelelim Metropol Araştırma Şirketi’ne… Özer Sencar AK Parti’nin oy oranını en fazla %45, CHP’ninkini %27, MHP’ninkini %14, HDP’ninkini %9 gösteriyor. Ancak burada dikkatlerden kaçan bir detay var. Aynı şirketin halka yönelttiği sorulardan biri de "AK Parti’yi kim yönetiyor?" sorusu. Buna cevap verenler %75 'Erdoğan' diyor. "Hükümeti kim yönetiyor?" sorusuna ise %78 'Erdoğan' sonucu çıkıyor. Peki, AK Parti’yi ve hükümeti yönetenin Recep Tayyip Erdoğan olduğuna inanan %75-78’lik bir seçmen kitlesi varsa ve Erdoğan da meydanlara inmeye başlayıp "İnanıyorum ki Anayasayı değiştirecek çoğunluğa sahip parti (AK Parti), ülkeyi yeniden inşa edecektir" deyip gereken yere mesajını iletirken, bu seçmen kitlesinin AK Parti’den ve Davutoğlu’ndan desteğini çekmesini beklemek hayal olur! Bu hayale inananlar var. Nasıl mı?

ESAS ANKET 7 HAZİRAN'DA

CHP’ye yakınlığıyla bilinen Sonar Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayrakçı ise çok daha iddialı açıklamalar yapıyor. AK Parti’yi %43’ün altında gösteriyor. Ve "276 milletvekilini zor bulur" diyor. "MHP eğer %18’in altında kalırsa dükkânı kapatırım" diye de büyük riske giriyor. Anketlerin dili bizlere bunları söylüyor. Özellikle belli kesimlere mesaj veriyor. Şu anki anketlerin dili, seçmene mesaj vermektir. Esas anket 7 Haziran 2015. Ülkemiz için inşallah hayırlı olacaktır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap