A+ A-
Yorum
10

Askerler metan gazından nasıl zehirlendi, Şehitlerimiz neden o mağaradaydı?

Yayın Tarihi: 07.07.2025 - 12:30
Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekat bölgesinde, 2022’de şehit olan Üsteğmen Nuri Melih Bozkurt’un naaşını arama faaliyetleri sırasında metan gazına maruz kalan 19 askerden 12’si şehit oldu. Olay, teröristlerin hastane olarak kullandığı mağarada meydana geldi.
Kaynak:HABER MERKEZİ

Türkiye, 6 Temmuz 2025 sabahına Pençe-Kilit Harekat bölgesinden gelen acı haberle uyandı. Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Irak’ın kuzeyinde yer alan 852 rakımlı tepedeki Hastane Mağarası’nda yürütülen arama-tarama faaliyeti sırasında 19 asker metan gazına maruz kaldı, 12 kahraman Mehmetçik şehit oldu.

Milli Savunma Bakanlığı'dan 7 Temmuz 2025 tarihli açıklaması şöyle:

'6 Temmuz 2025 tarihinde, Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde 852 Rakımlı Tepe’de bölücü terör örgütü mensupları tarafından kullanılan bir mağarada icra edilen arama tarama faaliyetinde, metan gazından etkilenen dört kahraman silah arkadaşımız daha şehit olmuş, şehit olan personel sayısı on ikiye yükselmiştir.

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK komuta kademesi ile birlikte inceleme, denetlemelerde bulunmak ve şehitlerimizin uğurlama törenlerine katılmak üzere bölgeye gitmiştir.

Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, etkilenenlere de acil şifalar dileriz.'

Şehit Üsteğmen’in Naaşı Aranıyordu

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, X hesabından konuyla ilgili iddialarda ve tahminlerde bulundu. Ağar, metan gazının nasıl oluştuğunu ve yaşananları anlattı

Olay, 28 Mayıs 2022’de şehit olan Piyade Üsteğmen Nuri Melih Bozkurt’un naaşını bulmak amacıyla yürütülen özel operasyon sırasında yaşandı. İstihbarat üzerine, naaşın teröristlerce mühürlenmiş Hastane Mağarası’nda olabileceği değerlendirildi.

Mağara, daha önce terör örgütü tarafından hastane olarak kullanılmış, içeriden ve dışarıdan patlatılarak girişleri kapatılmıştı. İçeride yıllarca yetecek kadar gıda, su, yakıt, ilaç, silah ve mühimmat bulunduğu tespit edildi.

Ağar, metan gazının nasıl oluştuğunu ve yaşananları şöyle anlattı:

Ağar'ın paylaşımı şöyle:

'Başımız sağ olsun tekrar. Zap doğusu Avaşin-852 rakımlı tepedeki Hastane Mağarasında şehitlerimizi nasıl verdik? Pek çok spekülasyon, muhakeme hatası ve komplo yaklaşımı var. Anladığım kadarıyla olay şöyle gelişti:

Şehit Üsteğmenimizin kayıp naaşı, şehit olduğundan beri aranıyordu. Naaşın o meşhur Hastane Mağarasında gizlendiği/gömüldüğüne dair bir duyum/istihbarat alındı.

Zap’ın doğusu, Avaşin bölgesindeki 852 rakımlı tepeye teröristlerce inşa edilmiş Hastane Mağarası daha önce hikayesiyle birlikte mühürlenmişti. Yani hem içeriden, hem dışarıdan müdahalelerle/patlatmalarla girişleri ve mazgalları kapatılmış, böylece teröristler tarafından bir daha kullanılmasını engellenecek şekilde 'yapısı bozulmuş' ve mühürlenmişti. Doğal olarak içinde kalanlarla birlikte.

Bildiğiniz gibi, teröristler bir mağaraya birkaç yıllık gıda, su, akaryakıt, ilaç, barınma, ısınma malzemesi, silah ve mühimmat stokluyor. Mehmetçik silah ve mühimmatı alıyor. Geriye kalanı yerinde imha ediyor.

Şimdi siz bu imhaya hayvansal artıkları da dahil edin.

Metan gazı mağarada nasıl oluştu?

Oksijensiz (anaerobik) ortamlarda (mühürlenmiş mağaralarda örneğin) yaşayan metanojenik bakteriler, organik maddeleri parçalayarak metan gazı üretiyor. Bu süreç temelde yeraltındaki bataklık alanlarda, mağaralarda ya da kömür yataklarında gerçekleşiyor. Özellikle çürüyen bitki ve hayvan kalıntılarının bulunduğu nemli, havasız mağaralarda metan oluşuyor.

Hastane Mağarasında biriken metanın hikayesi bu.

'Bizim sonu acı dolu görevimizde, işte, ilk defa karşılaşacağımız bu metanik ortamda başlıyor. Şehit düşen istihbarat üsteğmenimiz başta, görevli müfreze (ağırlıklı istihkamcılar) mağarayı açarak, mağaranın derinliklerinde çalışmaya başlıyor.

Ama metan sinsi, renksiz, kokusuz, emaresiz.

Metan gazı mağarada neden tehlikelidir?

Kapalı alan: Havalandırma yok.

Metan, özellikle Hastane Mağarası gibi derin mağaralarda birikir.

Oksijen azalır → hipoksi gelişir → bilinç kaybı ve ölüm olabilir.

Metan’ın belirtileri şunlar:

1.Baş dönmesi

2.Sersemleşme

3.Bilinç kaybı

4.Nefes darlığı

5.Ve boğulma

6.Ve şehadet.

Üzülerek söylemek zorundayım. Kavrayabildiğim kadarıyla büyük olasılıkla mağaranın içinde bunlar yaşandı.

Ve sonrası ölümcül bir kurtarma çabası.

Yine ölümü göze alarak, bir bilinmezin ve karanlığın içinde, çaresizce acı içinde.

Kahramanlık, fedakarlık, acı ve ölüm iç içe…

Etkilenen sayısı neden fazla?

Hangi ülkenin askeri sonunu düşünmeden, içerde ne olduğuna, ölümün sinsi tehlikesine bakmadan tekrar içeri girer? İçerde silah arkadaşları fenalaşan dışarıdaki Türk askeri, nasıl şehit üsteğmenimizin naaşını geride bırakmayacak ise Hastane Mağarasında felanalaşan, havasız kalan silah arkadaşlarını orada, yalnız bırakmadı ve etkilenen asker sayısında artış oldu…

Tamamlayıcı bilgi:

Bugün televizyonlar olayı hep metan zehirlenmesi olarak anlattılar.

Tamamen yanlıştı.

Metan zehirlemez. Metan doğrudan toksik (zehirleyici) ya da kimyasal (silah) kapsamında değildir.

Metan boğucu gazdır. Yüksek konsantrasyonda oksijenin yerini alarak boğulmaya neden olur.

Ama patlarsa da yakar, yanmanın kimyasal etkileri ortaya çıkar.

Yüzde 5–15 arası metan–hava karışımı patlayıcıdır.

Patlama olursa insanlar yanabilir, göçük olabilir, ölümcül sonuç doğurur. Olayın vuku bulduğu Hastane Mağarasında ise patlama verisi yok. Yani bu olasılık ortadan kalkıyor.

Geriye de; “Metan’ın Nefessiz Bırakma” özelliği kalıyor.

Bugün bütün gün yaptığım çalışmalardan ve yapmaya çalıştığım empatiden (eksiğiyle-fazlasıyla) çıkardığım sonuçlar bunlardır.

 

Tekrar başımız sağ, Mehmetçiklerimiz ruhları şad, mekanları cennet olsun.'

Etiketler