SON DAKİKA



Haber > Gündem > Aşure günü ne zaman? Aşure geleneği nasıl ortaya çıktı?

Aşure günü ne zaman? Aşure geleneği nasıl ortaya çıktı?

17 Temmuz 2023 Pazartesi - 15:51




Aşure günü, İslam alemi için en önemli günler arasında yer alıyor. Müslümanlar aşure günü tarihini sabırsızlıkla bekliyor. Peki, aşure günü ne zaman, Muharrem ayının kaçıncı günü?





'Aşure günü ne zaman?' sorusu Diyanet 2023 dini günler takvimi ile cevap buldu. Hicri yılın ilk günü olan muharrem ayının 10. günü aşure günü olarak gerçekleşiyor. Müslümanların oruç ibadetlerini yerine getirdiği muharrem ayı bu sene temmuz ayında başlayacak?

2023 aşure günü tarihi, İslam inancına göre önemli bir gün kabul edilen bu günde, dini vazifelerini yerine getirmek isteyen kişiler tarafından merak ediliyor. Peki, aşure günü ne zaman, Muharrem ayının kaçıncı günü?

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

İslam inancına göre, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli olayların yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure Günü" idrak edilecek.

Buna göre; Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.


Muharrem ayı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü idrak edilecek. Bugün aynı zamanda Hicri yılın ilk günü dolayısıyla yılbaşı olacak.

AŞURE GELENEĞİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Aşure geleneğinin kaynağı konusunda birçok anlatılan gelen rivayet var. Bunlardan biri, Nuh tufanına dayanıyor. Nuh Peygamber, sular çekilip karaya çıkınca, geminin ambarında ne varsa çıkartıp büyük bir kazanda kaynatmış.

Tufandan kurtulanlar hep birlikte yiyip hâllerine şükretmişler. Aşure geleneği oradan gelir deniyor.

Bazı yörelerimizde Hz. Hüseyin’e yas olarak algılanır, Kerbela şehitlerinin ruhlarına varması dilenir.


Bir başka inanca göre birçok uğurlu olayın bugün gerçekleştiği söylenir. Âdem’in tövbesi bugün kabul edilmiş, İbrahim Nemrut ateşinden, Musa Firavun zulmünden bugün kurtulmuş. Eyüp bugün şifa bulmuş.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap