SON DAKİKA



Haber > Gündem > EGO’ya dolar kuru darbesi: Ankara'da otobüs zamlanacak

EGO’ya dolar kuru darbesi: Ankara'da otobüs zamlanacak

12 Aralık 2021 Pazar - 16:55




Akaryakıta, dolar kurunun rekor üstüne rekor kırmasıyla son 2 ayda neredeyse gün aşırı gelen zamlar, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı EGO’yu vurdu. Ankara'da otobüs fiyatları zamlanacak.





EGO, 2020 yılını 600 milyon TL dolayında zararla kapatmıştı. Zararı bu yıl katlanacak ve 1 milyar TL’nin üzerine çıkacak. Akaryakıt zamları, şehiriçi otobüs, minibüs ve taksi taşıma ücretlerini vuracak. Ankara Büyükşehir Belediyesi, otobüs bilet ücretlerine yapılacak zam için çalışmalarını büyük ölçüde tamamladı. Ankara’da, EGO’nun kontrolündeki belediye otobüslerinde ve Özel Halk Otobüsleri’nde (ÖHO), tam bilet 3 lira 25 kuruş. Yeni yılda bu tutarın, 4-4.5 TL aralığına çıkarılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, asgari ücrete yapılacak artışı beklediğini, bu artışı dikkate alarak, otobüs bilet ücreti zammına son halini vereceği ifade ediliyor. Kaynaklar, “Otobüsleri, genelde dar ve sabit gelirli vatandaşlar kullanıyor. Onların bütçelerini en az etkileyecek biçimde bir artış söz konusu olacaktır” ifadelerini kullandı. 

Dolar kurundaki dizginlenemeyen artış, akaryakıta peş peşe zam yapılmasına yol açtı. Ülke genelinde 1 litre benzin ve motorinin fiyatı, 10 TL’yi aştı ve 11 TL’ye dayandı. Özellikle motorin fiyatlarındaki artış, toplu taşımacılığı derinden etkiledi. 

EGO, 2020 yılını 600 milyon TL dolayında zararla kapatmıştı. Akaryakıttaki yukarı yönlü fiyat hareketleri nedeniyle zararın bu yıl 1 milyar TL’nin üzerine çıkacağını hesaplanıyor.  

Otobüse zam yolda…

Bu durum otobüs ve minibüs bilet ücretlerine zammı gündeme getirdi.Ankara’da, EGO’nun kontrolündeki belediye otobüslerinde ve Özel Halk Otobüsleri’nde tam bilet 3 lira 25 kuruş. Minibüsler, tek yön 3 lira 50 kuruş. 


Ankara Büyükşehir Belediyesi, akaryakıt zamları sonrasında oluşan maliyet baskısını dikkate alarak, otobüs taşıma ücretlerine yapılacak zam için kolları sıvadı. Bu konundaki çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığı kaydedildi. Otobüslerde, tam bilet fiyatının 3 TL 25 kuruştan 4-4.5 TL’ye kadar çıkması bekleniyor. 5 TL de sürpriz olmaz. 

Asgari ücret bekleniyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş’ın, asgari ücret artışına ilişkin görüşmelerin tamamlanmasını beklediğini, bu artışı dikkate alarak, otobüs bilet ücreti zammına son halini vereceği kaydediliyor. Kaynaklar, “Otobüsleri, genelde dar ve sabit gelirli vatandaşlar kullanıyor. Onların bütçelerini en az etkileyecek biçimde bir artış söz konusu olacaktır” dedi. 

Minibüse de zam…

Minibüsçüler, otobüs ve minibüs taşıma ücretleri arasında büyük bir fark oluşmamasını istiyor. Bu farkın otobüs ücretleri lehine açılması durumunda vatandaşların minibüsleri tercih etmeyeceği görüşünü iletiyor. Bu nedenle otobüs ve minibüs taşıma ücretlerinin birbirine yakın belirlenmesi bekleniyor.  Otobüsün, 4.5 TL olması halinde minibüs taşıma ücretinin de en fazla 5 TL’ye çıkabileceği kaydediliyor.


Beğendim
1
Sevdim
1
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
1
EGO

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap