SON DAKİKA



Haber > Gündem > Fatih Altaylı, Nevşin Mengü'nün reklam kavgasına katıldı! Pazarlamacı

Fatih Altaylı, Nevşin Mengü'nün reklam kavgasına katıldı! Pazarlamacı

01 Mart 2022 Salı - 15:42




Gazeteci Fatih Altaylı, gazeteci Nevşin Mengü'nün sosyal medya hesabından reklam almasına tartışmalarına katıldı. Fatih Altaylı, "Gazetecilik gazeteciliktir. Pazarlamacılık pazarlamacılık." dedi.





Gazeteci Nevşin Mengü’nün sosyal medya platformu Instagram hesabından yaptığı reklamın ardından Faruk Bildirici’nin tepkisi sonrası başlayan ‘gazetecilik’ tartışmasına Fatih Altaylı da katıldı. Birçok farklı ismin katıldığı tartışmaya Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Faruk Bildirici’nin düşüncelerini desteklediğini bildirdi. Altaylı, “Faruk Bildirici, Nevşin Mengü’nün bir yandan haber, bir yandan ürün tanıtımı yaptığı videoları eleştirince, birden bire ağır bir saldırıya uğradı. Ne çağdışılığı kaldı ne de Mengü ve benzerleri kadar okunmuyor olması. Oysa Faruk Bildirici haklı idi. Sakın yanlış anlaşılmasın, Nevşin Mengü ya da benzeri faaliyetlerde bulunan arkadaşlarımız haksız idi demiyorum ama Faruk Bildirici’nin söyledikleri gazetecilik açısından daha doğru.” dedi.

Nevşin Mengü’nün sosyal medya hesabından reklam almasını Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici konuyu gündeme getirerek sosyal medya hesabından, “Nevşin Mengü, örtülü reklam yerine artık işbirliği etiketi de ekleyerek açıkça reklam yapmaya başlamış. Instagram hesabında bir vitamin desteğinin reklamını yapıyor. Bir gazeteci olarak mesleğinin güvenilirliğini bir ürünün pazarlaması için kullanması meslek ilkelerine aykırı” demişti.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı ise bugünkü köşesinde tartışmaya katıldı. Fatih Altaylı, Nevşin Mengü’ye seslenerek, “Sevgili Nevşin Mengü ve Nevşin konumundaki diğer dostlarımız “Faruk Abi, söylediğin doğru ama medyanın içinde bulunduğu ortamda iş bulamıyoruz. Kimse bize kapı açmıyor. Biz de mesleğimizden vazgeçmemek adına mesleğimizin bazı ilkelerini biraz gevşetiyoruz. Ne yapalım, ölelim mi?” deseydi ortada hiçbir sorun olmazdı.” diye yazdı.

Faruk Bildirici’ye de eleştiri getiren Fatih Altaylı, “Faruk Bildirici’ye gelince. Dikkatle takip ediyorum. Mesleğe gösterdiği özeni takdir ediyorum. Ama keşke Hürriyet’in ombudsmanı iken de aynı özeni gazeteyi ve gazeteciliği ticarethaneye çevirenlere karşı da gösterseydi diyorum.” dedi.

Fatih Altaylı'nın yazısına şöyle devam etti:

Ama konuyu yeni medyaya bağlamak, Faruk Bildirici’yi çağdışı, ilkel ilan etmek gazetecilik faaliyetinin arasına sıkıştırılmış “pazarlamacı influencırlığı” meşrulaştırmıyor.

Bu arkadaşların bu yolu seçmiş olmalarının arkasındaki gerçeği biliyoruz ama bunu bilmek ve anlayış göstermek bu yolu doğru ve geçerli bir yol olarak sindirmemize neden olmuyor.


Yarın başka etkili ve izlenen gazeteciler de aynı yolu seçebilirler ama bir yolun çok seçilmiş olması o yolu geçerli ve doğru yol da yapmıyor.

Mesela Nevşin Mengü’nun eleştirilere konu olan paylaşımı ilaç olmasa da bir gıda takviyesi ve ortaya çıktığı kadarı ile tartışmalı bir ürün.

Yarın birisi bu üründen dolayı hayatını kaybetse Nevşin Mengü ne duruma düşecek biliyor mu!

Bir gazetecinin Thodex reklamı yapan ünlülerden bir farkı olması gerekmiyor mu!

Üstelik de bu yapılanı gazeteciliği kurtarmak için yapılan bir iş gibi göstermek ne kadar doğru?


Bu faaliyetin gazetecilik şöhretini paraya çeviremeyen meslek emektarlarına faydası var mı!

Ünlü televizyoncunun öyle bir pazarlama yapması mümkün belki ama ünsüz muhalif muhabir ne yapacak peki!

O yüzden gazetecilik gazeteciliktir.

Pazarlamacılık pazarlamacılık.

İkisini aynı şapka altına toplamak riskli bir iştir.


Mesela Güney Amerika’da diktatörlüğe savaş açmış bir gerilla gurubu düşünün.

Yaptıkları doğru bir şeydir.

Ama bu faaliyeti yürütmek için uyuşturucu ticaretine başlarlarsa o zaman uyuşturucu ticareti doğru bir iş mi olacak!

Ya da “Yeni nesil özgürlük savaşçılığı öyle bir şey mi?” diyeceğiz.

Elbette örneğim biraz aşırı.


Ama bazen iyi anlatmak için aşırı bir örnek gerekebiliyor.

Bunu da öyle sayın.

Faruk Bildirici’ye gelince.

Dikkatle takip ediyorum.

Mesleğe gösterdiği özeni takdir ediyorum.


Ama keşke Hürriyet’in ombudsmanı iken de aynı özeni gazeteyi ve gazeteciliği ticarethaneye çevirenlere karşı da gösterseydi diyorum.

Ama Nevşin Mengü ve benzer faaliyet gösteren arkadaşlarımızın da dediği gibi.

Şartlar yok mu, ah o şartlar!

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap