Fındık'ta modern dönem
Yayın Tarihi: 26.11.2024 - 18:44
Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Doku Kültürü Laboratuvarında hastalıksız ve adına doğru fındık fidanları üretmeye devam ediyor.
Giresun fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, bitkisel hücre, doku ve organların steril koşullarda ve yapay besin ortamlarında kültüre alınarak yeni bitkisel ürünlerin elde edilmesini sağlayan bir teknik olan bitki doku kültürüyle, modern yöntemler kullanarak hastalıklardan arındırılmış fındık fidanları üretmeyi sürdürüyor.
Doku Kültürü Laboratuvarında Tombul, Çakıldak, Foşa ve Palaz çeşitlerinin yanı sıra Corylus Colurna türünün çoğaltılmasına yönelik işlemler gerçekleştirilirken, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsünde yürütülen seleksiyon ve ıslah çalışmalarıyla geliştirilecek yüksek verimli yeni fındık çeşitlerinin, oluşturulan protokollerle hızlı ve büyük ölçekli üretiminin sağlanması amaçlanıyor.
Konuyla ilgili Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden yapılan açıklamada; “Mikroçoğaltım tekniği, yıl boyunca mevsimden bağımsız olarak kitlesel fidan üretimini mümkün kılmaktadır. Bunun yanı sıra, klonal çoğaltma yöntemiyle üretim aşaması defalarca tekrarlanabilir, böylece sınırsız sayıda klon üretimi sağlanırken hastalıklardan arındırılmış bitkiler elde edilebilir. Şu anda laboratuvarımızda Tombul, Çakıldak, Foşa ve Palaz çeşitlerinin yanı sıra 'Corylus colurna' türünün çoğaltılması gerçekleştirilmektedir. Enstitümüzde yürütülen seleksiyon ve ıslah çalışmaları sonucunda geliştirilecek yüksek verimli yeni çeşitlerin de oluşturduğumuz protokollerle hızlı ve büyük ölçekli üretimi mümkün olacaktır.” ifadelerine yer verildi.