SON DAKİKA



Haber > Gündem > "Fındık 20 Lira" diye üreticiyi yanıltanlara!

"Fındık 20 Lira" diye üreticiyi yanıltanlara!

12 Aralık 2015 Cumartesi - 10:16








Kaç kez yazdık, hatırlattık... Gerçeğin, fındıkta geçen yılın Haziran-Temmuz aylarında ulaşılan 20 liralık fiyatın, üretici ile (istisnalar hariç) uzaktan yakından ilgisi olmadığını yazdık, tekrarladık durduk. "Kaç üretici fındığını 20 liradan sattı?" diye sorgu sual eyledik. Hiçbirine cevap alamadık. Alamazdık da! Çünkü, fındığını 20 liradan satan üretici sayısı yüzde biri bırakın, binde bir bile değildi. Tüccarın, manavın kendi arasındaki rekabete dayanan alım-satımda ulaştığı fiyattı.

*

Bunu neden bugün bir defa daha tekrarladım. Üretici yanıltılıyor, kandırılıyor... Belki de gelecekte mağduriyete uğrayacak olmasına neden olunuyor. Çünkü, birileri tutturmuşlar bir 20 lira nakaratı gidiyorlar. Ne ilginçtir ki, onlar "20'de 20" diye tuttura dursunlar fiyat onlara inat aşağıya doğru gitti gidiyor.

*

Beyler; en kötü gerçeğin en güzel yalandan daha iyi olduğunu bir kenara koymayın, unutmayın. Ve de geçmişte çokça yaşanan bir mağduriyetin benzeriyle üreticiyi yine karşılaştırmayın.


*

Bilesiniz ki, böyle bir mağduriyet yaşanır ise; böyle fiyat düşmeye devam eder ise, ithalatçıların bile 10 liranın altında bir fiyat beklemediği piyasada, fiyat bununda ardına iner ise, günahı da, vebali de sizindir. Sizin boynunuzadır! Hatta bana göre, sizin saçma sapan beyanlarınız, davetleriniz yüzünden beklentiye girip düşük fiyattan satmak zorunda kalanların zararlarını da mahkeme kararı ile ödemek zorundasınız.

İRAN'A NAKLİYAT BAŞKA BAHARA!

İran'ın yeni Trabzon Başkonsolosu Reza Baghban'ın, Trabzon TSO'yu ziyaretiyle yeniden (ki herhalde son yıllarda onlarca kez bu 'yeniden' ibaresini kullanmışızdır) gündeme gelen Trabzon limanından İran'a transit nakliyatı konusu, bugün eskisinden daha zor, hatta imkansız durumdadır.

*


Nedeni de "görünen köy kılavuz istemez" misali de zaten ortadadır. Suriye'de Rusya ile birlikte hareket eden bir İran'ın, doğal gazı bile "keseyim mi, kesmeyeyim mi?" diye tereddüt ettiği bir süreçte, Trabzon limanı üzerinden hesap kitap yapmak, ben diyeyim "hayalcilik", siz söyleyin "kendi kendini kandırmaktan" başka bir şey değildir. Orhan Gencebay'ın şarkısında "Musallada namazımı kılacak kul (komşu) bırakmadın" dediği gibi, etrafında tek komşusu kalmayan Türkiye politikaları ile, en azından önümüzdeki asgari 2 yıllık süre içinde transit nakliyat adına tek kamyon bile Trabzon'dan Tebriz'e hareket etmez.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap