Gülistan Doku soruşturmasında yeni gelişme! Delil karartan dalgıçlar tutuklandı
Yayın Tarihi: 06.08.2026 - 15:23
Gülistan Doku soruşturmasında eni bir gelişme yaşandı. Uzunçayır Baraj Gölü'nde arama çalışmalarına katılan iki dalgıç, ‘delil karartma' suçundan tutuklandı.
ERZURUM Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Gülistan Doku soruşturma kapsamında, Uzunçayır Barajı'ndaki arama çalışmalarında not ve makas bulduklarını beyan eden iki su altı dalgıcı, “delil karartma” suçlamasıyla tutuklandı. Söz konusu arama çalışmalarına, halen tutuklu bulunan dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel de katılmıştı.
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Gülistan Doku soruşturması kapsamında, Uzunçayır Barajı'ndaki aramalarda not ve makas bulduklarını beyan eden iki su altı dalgıcı, delil karartma suçlamasıyla tutuklandı.
Tutuklanan iki dalgıç, Gülistan Doku dosyasındaki dördüncü dalga operasyonunda işlem yapılan 19 şüpheli arasında yer aldı.
29 Temmuz 2026 itibarıyla Erzurum Adliyesi'ne getirilen 19 şüpheliden 13'ü tutuklandı, 5'i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, 1'i ise savcılık ifadesi sonrası serbest kaldı.
Söz konusu dalgıçlar, 8 ve 10 Ocak 2020'de baraj gölünde yapılan aramalarda Gülistan Doku'ya ait olduğu değerlendirilen reçete ve dilekçe olduğu düşünülen kağıt parçaları ile makasa ulaştı.
Bilirkişi raporunda, kağıt parçalarının barajın yaklaşık 14 metre derinliğinde uzun süre muhafaza olmasının ve suyun etkisiyle sürüklenmemesinin fiziksel olarak mümkün olmadığı değerlendirmesi yer aldı.
Söz konusu materyallerin bulunma şekli ve zamanlamasına ilişkin adli inceleme sonrası soruşturma başlatıldı ve iki dalgıcın tutuklanmasıyla sonuçlandı.
Tutuklanan iki dalgıcın, Gülistan Doku dosyasındaki dördüncü dalga operasyonu kapsamında Erzurum Adliyesi'nde haklarında işlem yapılan 19 şüpheli arasında yer aldığı belirtildi. Dosyada bulunan tutanaklara göre, her iki dalgıç da Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapıyordu.
13 ŞÜPHELİ TUTUKLANMIŞTI
Son operasyonda 1 emniyet müdürü, 1 emniyet amiri, 1 başkomiser, 1 komiser, 1 başpolis memuru, 10 polis memuru, 1 bilgisayar işletmeni ve 3 emekli polis memuru olmak üzere toplam 19 şüpheli hakkında işlem yapıldı.
29 Temmuz 2026 itibarıyla gruplar halinde Erzurum Adliyesi'ne getirilen şüpheliler hakkındaki adli işlemlerin tamamlanmasının ardından 19 şüpheliden 13'ü tutuklandı. 5 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, 1 şüpheli ise savcılık ifadesinin ardından serbest kaldı.
BARAJ DİBİNDE BULUNAN REÇETE VE DİLEKÇE
Söz konusu dalgıçların, 8 ve 10 Ocak 2020'de baraj gölünde gerçekleştirilen aramalarda Gülistan Doku'ya ait reçete ve dilekçe olduğu değerlendirilen kağıt parçaları ile makasa ulaştıkları belirtildi.
Gülistan Doku dosyasına giren bilirkişi raporunda, kağıt parçalarının barajın yaklaşık 14 metre derinliğinde uzun süre muhafaza olmasının ve suyun etkisiyle sürüklenmemesinin fiziksel olarak mümkün olmadığı değerlendirmesine yer verildi.
İki dalgıcın tutuklanmasına giden süreçte, söz konusu materyallerin bulunma şekli ve zamanlamasına ilişkin adli inceleme gerçekleştirildiği ve incelemenin ardından soruşturma başlatıldığı kaydedildi.