SON DAKİKA



Haber > Gündem > Hakan Fidan'dan istifa yok ama istifade var!

Hakan Fidan'dan istifa yok ama istifade var!

15 Mart 2015 Pazar - 09:18








7 Şubat'ta milletvekilliği adaylığı için MİT Müsteşarlığı'ndan ayrılan Hakan Fidan 29 gün gibi kısa bir siyaset molasından sonra eski görevine döndü. Şimdi dönüşümün hukuken mümkün olup olmadığı meselesi tartışma konusu oldu. Hakan Fidan'ın yeniden MİT Müsteşarlığı'na atanması iki yönüyle tartışılıyor. Birincisi hukuki, ikincisi ise siyasi yönü. Hukuken doğru mu yanlış mı sorusunun sonucuna varabilmek için meselenin yasalardan nasıl düzenlendiğine bakmak gerek. Bunun için de milletvekili seçimini düzenleyen yasalara, mevzuata bakmak yeterli olacak.

NORMALİNDEN FARKLI

Hakan Fidan'ın durumunun anlaşılması için önce şu sorunun cevabı verilmeli: "Genel olarak seçime katılacak kamu görevlileri için mevzuattaki düzenleme nedir?" Seçime katılmak için istifa eden memur aday gösterilmemesi ya da aday gösterilir de seçimi kazanmaması durumunda isteği halinde göreve dönebilecek. Bazı memuriyetler için bu dönüş yolu kapatılmıştır. Bu hususta hangi memurların göreve dönemeyeceği seçim kanunu ek 7nci maddesinde belirtilmiştir. Seçim kanununun ek 7'nci maddesinde yüksek mahkeme üyeleri hakimler, savcılar, subay ve astsubaylar hariç olmak üzere diğer kamu görevlileri eski görevlerine veya kazanılmış, hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler şeklinde düzenleme var. Buna göre yargı mensuplarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları seçime katılmak için istifa ettiklerinde bir daha aynı göreve dönemezler. Bunun dışındaki memurlar görevlerine dönebilirler. Seçimden sonra göreve geri dönmek isteyen memurun göreve başlaması konusunda idarenin takdir hakkı yoktur. Ayrılma seçim nedeniyle olduğu için buradaki istifa normal istifadan farklı hukuki sonuç doğurur.

TARTIŞMALI BİR DURUM

Memuriyet görevine geri dönme yolunun açık tutulması seçilme hakkının özgürce kullanımını sağlamayı hedeflemiştir. 7 Haziran'da seçilemeyen adayların dönüşü açısından sorun yok. Seçim listelere girememiş. Yani 7 Nisan'dan itibaren milletvekili olamayacakları kesinleşmiş olanların geri dönüşüm için de 7 Haziran'dan sonraki 1 ay beklemek mi gerekir? Elbette değil. Aksi yasanın amacına uymaz. Kamu görevlisinin hukukun koruma amacındaki bir yasayı onu cezalandırmaz sonucunu doğuracak şekilde yorumlamak iyi niyetle bağdaşmaz. Hakan Fidan listelerin kesinleşmesinden önce ve kendi iradesiyle adaylığını geri çekiyor. Bu durum tartışmalı gözüküyor. Ancak istifa milletvekilliği için yapıldığına ve kanununun amacı da vekil olma imkanı kalmayan kamu görevlilerinin hukukunu korumak olduğuna göre adayların geri çekilmesi durumunda da aynı geri dönüş prosedürün uygulanması gerekir.


FİDAN ŞANSINI DENEDİ

Aynı yönde bir gelişme yaşandı ve kamu görevinden çekilme prosedürü tersinden işletmeleri Hakan Fidan yeniden MİT Müsteşarlığı görevine getirildi. İşte burada muhalefet partileri Milli İstihbarat Teşkilatı'nın iç siyaset alanında kullanılabileceği kaygısını dile getiriyor. Karşı duruşu muhalefet partileri birlikte gösterdiler. CHP lideri Kılıçdaroğlu Başbakan Davutoğlu'nu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vesayet altında ve hükümet işlerinde tamamen etkisiz olmakla suçladı. HDP'li İdris Baluken, bu durumun AK Parti'nin yönetim krizi olduğunu öne sürdü ve Kürt sorununun bu kritik aşamasında gelişmeleri engellememesi gerektiğini söyledi. MHP'li Oktay Vural devlet istihbaratının siyasi partiler hem de ülke seçime gidiyorken kullanılabileceği endişesinden söz etti. Başka başka ülkelerde de parti kimlikli kişilerin mesele Amerika Birleşik Devletleri'nde Leon Panetta'nın istihbaratın başına getirildiğini de görmek lazım. Fidan milletvekili olmak için şansını denememiştir.

BİR ERDEMLİK

Şu an MİT'in başında olması gerektiğini görünce istifasını geri çekmesi bir erdemliktir. Dünyanın her yerinde istihbarat başkanları ilginç insanlardır. Sahip oldukları bilgileri ve hakim oldukları dosyalarla Hakan Fidan bu tanımdan muaf değildir. O bilgiler ve dosyalara hakimdir. Bundan sonra da sonuna kadar da hakim olacak. Bu görüşleri bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ındır. Hakan Fidan'ın milletvekilliğini ise Bülent Arınç tarafından israf olarak nitelendirmiş. Hakan Fidan başarılı ve fedakar bir devlet adamıdır. Vatandaşa sorsak 'MİT Başkanı kimdir?', 'Hakan Fidan' cevabı anında alınır. Fidan MİT’i Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlıktan sonra üçüncü konuma getirmiştir. Teşkilatın sıcaklığını millete hissettirmiştir. Hakan Fidan istifasını çekerek küçülmemiştir. Hizmetkâr davranışı ile büyümüştür. Fidan'dan bu millet istifade etmeye devam edecektir, makamı ne olursa olsun.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap