SON DAKİKA



Haber > Gündem > İstanbul tahıl sevkiyatının üssü oldu! İşte Tahıl Koordinasyon Merkezi

İstanbul tahıl sevkiyatının üssü oldu! İşte Tahıl Koordinasyon Merkezi

27 Temmuz 2022 Çarşamba - 14:23




Tahıl sevkiyatına ilişkin cuma günü atılan imzanın ardından sürecin sağlıklı yürütülmesi için İstanbul'da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi bugün açılıyor.





Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM yetkililerinin yer alacağı Müşterek Koordinasyon Merkezi göreve başlıyor.

Merkez İstanbul'da Milli Savunma Üniversitesi içerisinde yer alacak olan merkezin açılışını Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bizzat gerçekleştiriyor. Merkezde Türkiye, Ukrayna ve Rusya'dan askeri yetkilileri görev alacak. Ayrıca Birleşmiş Milletler'i temsilen diplomatlar da hazır bulunuyor.

Açılıştan konuşan Bakan Akar'ın açıklamaları şöyle; Sizleri sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Hepiniz İstanbul'a hoşgeldniz. Tüm düya için özel bir anlam tşaıyan bu merkezde sizlerle memnuniyet duyduğumuzu hemen sözlerimin başında belirtmek istiyorum. Rusya-Ukrayna arasındaki çatışma enerji ve gıda krizini artırmıştır. Ukrayna'dan çıkarılamayan sorunun devam etmesi başta Ortadoğu ve Afrika olmak üzere ciddi bir güvenlik riski oluşturmaktadır. Ukrayna limanlarında bekleyen 25 milyon tondan fazla tahılın güvenli bir şekilde kısa bir zamanda ihtiyaç sahibi ülkelere gönderilmesi zarureti doğurulmuştur.

Bu çerçevede Bakanlar seviyesinde de bir çok görüşme yapıulmış bu görüşmeler çerçevesinde "kırmızı hat" yapılmıştır.

Bu uzun ve meşakatli çalışmalar bazı ülkelerin gösterdiği farklı yaklaşımlara rağmen Cumhurbaşkanımızın, Putin'in Zelenskiy'nin ve Guterres'in çabalarıyla gerçekleşmiştir. 


Merkez asker ve sivil olmak üzere Türkiye ile birlikte Rusya, Ukrayna ve BM'den olmak üzere 5'er kişiden oluşmaktadır. 

Müşterek Koordinasyon Merkezi, Ukrayna'daki 3 limandan çıkan tahıl yüklü gemilerin tüm hareketlerini yakından izleyecek. Karadeniz'de oluşturulan koridoru kullanacak olan gemiler, gerekmesi durumunda Boğazlardan geçmeden önce denetlenecek.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap