A+ A-
Yorum
10

Kahverengi kokarca ile mücadele için 35 ilde teknik ekip kuruldu

Yayın Tarihi: 03.10.2024 - 13:24
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kahverengi kokarca ile mücadelede yapılan çalışmaları anlattı.
Kaynak:İHA

Kahverengi kokarca, yaklaşık iki yıldır daha çok Karadeniz illerinde yaygın olarak görülüyor ve yetiştiriler ürünlerden fındıkla kiviye büyük zarar veriyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun'un, kahverengi kokarca ile mücadelede yapılanlarla ilgili yazılı soru önergesini yanıtladı.

Bakan Yumaklı, kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele için 35 ilde teknik ekiplerin oluşturulduğunu, eylem planı kapsamında çalışmalar yapıldığını bildirdi.

KARADENİZ VE MARMARA BÖLGESİ'NDE GÖRÜLÜYOR

Kahverengi kokarcanın Karadeniz bölgesinde yaygın olduğunu, bunun yanı sıra Marmara bölgesindeki illerde de tespit edildiğini vurgulayan Yumaklı, zararlı ile mücadele için sürvey çalışmaları yapıldığını ve eğitimlerin sürdüğünü belirtti.

Bakan Yumaklı, 2021'den itibaren kahverengi kokarca ile mücadelede kullanılacak yumurta parazitoidi salımı için kitlesel üretim ve salım çalışmalarının yapıldığını ifade etti.

Bakanlık teknik ekiplerince zararlının sürekli takip edildiğini kaydeden Yumaklı, biyoteknik tuzaklarla kahverengi kokarcanın yoğunluğunun bulunduğu yerlerin belirlendiğini aktardı.

"KAHVERENGİ KOKARCA EYLEM PLANI BAŞLATILDI"

İbrahim Yumaklı, mücadele çerçevesinde biyolojik, biyoteknik, kimyasal yöntemlerin uygulandığına dikkati çekerek şöyle devam etti:

Bakanlığımız koordinesinde 'Kahverengi Kokarca Eylem Planı' başlatılmıştır. İlgili üniversiteler, araştırma kuruluşları üretici örgütleri ve diğer tüm paydaşlarla mücadele çalışmaları yürütülmektedir. Eylem Planı kapsamında 35 ilde mücadele çalışmaları için teknik ekipler oluşturulmuştur. Üretim sezonu boyunca eğitim, yayım, sürvey çalışmaları planlanarak 196 ilçede 1.272 teknik personelle 508 lokasyonda yoğun şekilde çalışmalar yürütülmektedir.

"MEKANİK MÜCADELE ÇALIŞMALARI YAPILDI"

Kışlak mücadelesi amacıyla da Bakanlığın il ve ilçe müdürlüklerince ev, depo, ofis gibi kapalı alanlarda mekanik mücadele çalışmaları yapıldığını dile getiren Yumaklı, "Fındık üretim alanlarında mücadele amaçlı Bakanlığımız tarafından 4 insektisit ile monitör amaçlı bir feromon tuzak, kışlak mücadelesi için Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından 4 biyosidal ürün ruhsatlandırılmıştır. Biyolojik mücadele amacıyla zararlının doğal düşmanı olan samuray arısının 2024 yılında doğaya salımı yapılmış olup 2025 yılında da biyolojik mücadele çalışmalarına devam edilecektir." ifadesini kullandı.

Etiketler