SON DAKİKA



Haber > Gündem > Kimyasalların kullanımına kısıtlama

Kimyasalların kullanımına kısıtlama

18 Ocak 2015 Pazar - 12:11




Hazırlanan tebliğle tekstil, temizlik ürünleri, kadın ve çocuk bakım ürünleri ile mobilya gibi ürünlerde tehlikeli kimyasalların kullanımına kısıtlama





Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin talimatıyla hazırlanan tebliğle tekstil, temizlik ürünleri, kadın ve çocuk bakım ürünleri ile mobilya gibi ürünlerde tehlikeli kimyasalların kullanımına kısıtlama getirilecek.

Bu ürünlerde kanserojen etki içeren kimyasalların takibi yapılacak. Gürmrük ve Ticaret Bakanlığı'nda yapılan yazılı açıklamada, bakanlığın 2011 yılında yayımladığı "Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ" ile Türkiye'de ilk defa tekstil, kırtasiye, çocuk bakım ürünleri ve mobilya gibi ürünlerde tehlikeli kimyasalların kullanımına kısıtlama getirildiği ve tehlikeli kimyasalların takibi yapıldığı hatırlatıldı.


Açıklamada, 2013 yılı itibarıyla piyasa gözetimi sorumluluğu bakanlığa geçen deterjanlar, kuvvetli asit veya baz içeren temizlik ürünleri, hava aromatize edici ürünler, havuz kimyasalları, emzik ve biberonlar ile hijyenik kağıt ürünlerinin piyasada etkin bir şekilde denetlenmesi ve merdiven altı üretimin önlenmesi amacıyla bu ürünlerde kullanılması muhtemel tehlikeli kimyasallara ilişkin sınırlama getirmek amacıyla söz konusu tebliği yenileme ihtiyacı ortaya çıktığı vurgulandı.

14 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan "Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ" ile birlikte tüketicilerin daha fazla sayıda kimyasalın risklerinden korunmasının sağlanacağına dikkat çekilen açıklamada, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin talimatıyla hazırlanarak yürürlüğe konulan tebliğ ile getirilen başlıca değişikliklere yer verildi.

NİKEL TAKI VE SAATLERDE KISITLANACAK


Açıklamaya göre, yüksek oranda alerjiye neden olan nikel, tüm metal aksesuarlarda, düğme, fermuar, perçin, takılar ve saatlerde kısıtlanacak. Aynı ürün gruplarında ciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozukluklara neden olan ve kanserojen etkiye sahip kadmiyum kimyasalına da kısıtlama getirilecek.

Toksik etkiye sahip olan organostanik bileşikler, bugüne kadar kimyasal denetime tabii tutulmamış olan tampon, hijyenik ped, göğüs pedi ve çocuk bezlerinde kısıtlandı. Söz konusu kimyasalın denetimi tekstil, deri ürünleri ve eldivenlerde de yapılacak.

Kanserojen etkileri nedeniyle perflorooktan sülfanatlar, kaplanmış tekstil ürünlerinde yasaklandı. Çevre kirliliğine neden olan nonil fenol ve nonil fenol etoksilatlar tekstil, deri ürünleri, kağıt ürünler ve deterjanlarda kısıtlandı. Kanserojen etkiye sahip olan civa ve arsenik bileşenlerinin kullanımı ahşap ürünlerde tamamen yasaklandı.

Söz konusu yeni tebliğin mevcut tebliğdeki hükümlere karşılık gelen hükümleri derhal, diğer hükümleri belirlenmiş geçiş süreleri sonrasında yürürlüğe girecek. 21 Mayıs 2015 tarihine kadar tebliğin bütün hükümleri yürürlüğe girmiş olacak.  

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap