SON DAKİKA



Haber > Gündem > Kırmızı et fiyatına yüzde 30 zam geliyor: Nedeni canlı hayvan ihracatı

Kırmızı et fiyatına yüzde 30 zam geliyor: Nedeni canlı hayvan ihracatı

25 Mart 2022 Cuma - 13:20




Et ve Süt Kurumu tarafından yapılan yüzde 48’lik zammın ardından kırmızı ete yüzde 30’luk yeni bir artış daha geliyor. Zammın nedeni ise Körfez ülkelerine canlı hayvan ihracatı olduğu ortaya çıktı.





Uzun kuyruklar oluşuyor bahanesiyle yüzde 48 zam yapan  Et ve Süt Kurumu'ndan (ESK) sonra kırmızı et fiyatlarına yüzde 30 zam geliyor. Zammın nedeni ise Dubai'ye canlı hayvan ihracatı olduğu ortaya çıktı.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat “Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybıyla birlikte canlı hayvan ihracı teşvik edildi. Sadece Kasım-Aralık 2021’de Katar’a satılan küçükbaş hayvan sayısı 2.5 milyonu buldu. Uçaklarla Katar’a hayvanlar gönderiliyor. Uçakların yanında gemilerle de küçükbaş hayvanlar ihraç ediliyor. Katar’ın yanı sıra İran’a da yüzbinlerce hayvan satılıyor. AK Parti Hükümeti ‘İhracatımız rekor kırıyor’ diye söylüyor; ama Türkiye’de vatandaşın ete erişiminin azalmasını görmezden geliyor. Katar ve İran gibi ülkeler Ramazan ayı öncesinde et arzını Türkiye’den ithal ettikleri canlı hayvanlarla güvence altına aldılar. Bizde ise et sıkıntısı olduğu için Et ve Süt Kurumu, ‘Ramazan ayı öncesinde ete yüzde 48 zam’ yaptı” dedi.

VOA Türkçe’ye konuşan kasap Hakim Uyansız, artışların nedeni bölgeden Ortadoğu’ya yapılan ihracat. İhracatın durdurulması gerektiğini savunan Uyansız “Et kilosu şu anda 120 lira. 2 kilo et almaya gelen vatandaş sadece yarım kilo pirzola alabiliyor. Bu bizim çalışmamızı azaltıyor. Vatandaş yiyemiyor, lokantalar zor durumda. Bir porsiyon kebap 60 liraya çıktı. Diyarbakır’da önce 40 liraydı. İhracatın acil bir şekilde durması lazım, durmadığı takdirde çok zor duruma gireceğiz, daha da yükselecek. Çünkü Güneydoğu’da bütün ahırlar boş şu anda ve dolmuyor” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap