A+ A-
Yorum
10

Koruk Nedir? Koruk Suyu Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Yayın Tarihi: 06.01.2022 - 13:28 | Güncelleme Tarihi: 06.01.2022 - 23:10
MasterChef'e bu akşam ünlü şef Osman Sezener konuk oluyor. Osman Sezener yarışmacılardan koruk suyunu yaptıkları yemeklerde kullanmalarını istedi. Peki ama koruk suyu nasıl yapılır görünümü ve tadı nasıl?

MasterChef Türkiye TV8 ekranlarında izleyiciyle buluşmaya devam ediyor. 6 Ocak 2021 tarihli MasterChef programında yarışmacılar kırlangıç balığ yapacak ve şefler yarışmacılardan yaratıcılıklarını koruk suyu ile göstermelerini isteyecek. En iyi kombinasyonu yapan bir kişi önlüğü alacak. Peki ama koruk suyu nereye ait?


Koruk suyu nedir, tadı nasıl?

Koruk suyu olgunlaşmamış üzümleri ezip suyunu çıkartarak elde edilen oldukça ekşi, asitli bir içecektir. Orta çağ Avrupası'nda, özellikle de Batı Avrupa'da en yaygın içeceklerden biri olan koruk suyu, o dönemde eski Fransızcadaki biçimi ile vertjus olarak anılmıştır. Koruk, ham üzümlere verilen addır. Koruk üzümünün ezilerek suyunun çıkarılması sonucunda ise koruk suyu elde edilmiş olur. 


Koruk suyu hangi ile ait?

Koruk suyu genellikle Denizli'de sıkça kullanılır. Denizli'nin Kızılcabölük köyünde Yerel halk Gelin turşusu dedikleri; Odun ateşinde ütülmüş biber ve sarımsak ile sulandırıp koruk suyunu efsanevi bir lezzet olarak sofralarına koymaktadırlar.

Koruk Suyu Faydaları Nelerdir?

  • Koruk suyu yemeklerden önce iştah açıcı olarak ikram edilebilir.
  • Sindirimi rahatlatır. Bağırsakların çalışmasını hızlandırır. Kabızlığa devadır. Rahatsızlığın devamı halinde hekime gitmek gerekir.
  • Göz ağrılarına iyi geldiği halk arasında rivayet edilir; ancak göz hastalıkları konusunda hekim desteği alınması tavsiye edilir.
  • Kurdeşen döken kişilere rahatlatıcı olarak sunulur. Ciltteki kızarıklıklara iyi geldiği bilinir. Hastalığın tedavisi için bir cilt uzmanından görüş alınması önem arz eder.
  • Özellikle yaz aylarında tüketilen koruk, toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Antioksidandır.
  • Soğuk tüketilir ve serinletici etki verir.
  • İçerisindeki doğal maya sayesinde bağışıklığın kuvvetlenmesine yardım eder.
  • Ödem atılmasını sağlar.
  • Kalbi kuvvetlendirir.
  • Böbrek taşı atımına yardımcı olur. Böbrek rahatsızlığı bulunanların tedavilerine devam etmesi tavsiye edilirken, doktorlarının onayı ile koruk içerek tedaviyi destekleyebileceklerinin altı çizilir.
Muhabir/Editör:Erol Taşkın