A+ A-
Yorum
10

Kurtulmuş'tan P20 Zirvesi'nde Filistin için yoğun diplomasi trafiği

Yayın Tarihi: 14.10.2023 - 16:28 | Güncelleme Tarihi: 14.10.2023 - 16:27
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsrail-Filistin çatışmasının ardından yapılan ilk uluslararası toplantıdaki oturumlar ve mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde, Gazze’deki sivillere yönelik saldırıların sona erdirilmesi ve buraya insani yardımların ulaştırılabilmesi için diplomasi yürüttü.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail-Filistin çatışmasının ardından yapılan ilk uluslararası toplantıdaki oturumlar ve mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde, Gazze’deki sivillere yönelik saldırıların sona erdirilmesi ve buraya insani yardımların ulaştırılabilmesi için diplomasi yürüttü.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Parlamento Başkanları Zirvesi (P20) kapsamında üst düzey oturumlara katıldı, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Başkanı’nın da arasında olduğu Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Endonezya, Rusya, Güney Kore’nin meclis başkanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi.

Kurtulmuş, P20 Zirvesi boyunca açlık, kıtlık, küresel adaletsizlik, bölgesel ve ülkeler arasındaki çatışmalara çözüm bulacak yeni bir küresel mimariye duyulan ihtiyacı önceleyen; adil, müreffeh ve kalkınmış bir dünya hedefini vurgulayan ve İsrail-Filistin çatışmasında kalıcı barışı sağlayacak çözüm formüllerine dikkati çeken yoğun bir diplomasiye imza attı.

BARIŞIN ÖNÜNÜ AÇACAK YOK

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Zirve kapsamındaki üst düzey oturumlarda, 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının, yasa dışı yerleşimciler ve buna bağlı olarak İsrail'in işgal ve ilhak teşebbüslerinin sona erdirilmesinin ve Mescid-i Aksa başta olmak üzere İslam'ın bütün kutsal mekanlarının masuniyetinin korunmasının barışın önünü açacağını bildirdi.

Yashobhoomi Hindistan Uluslararası Konferans ve Sergi Merkezi’ndeki Zirve’de, yeni bir küresel mimariye duyulan ihtiyacı, “Dünya 5’ten de büyüktür, dünya 20’den de büyüktür” mesajıyla aktaran Kurtulmuş, bütün ülkelere barışı önceleyen politikalar konusunda çağrı yaptı.

Muhabir/Editör:Erol Taşkın
Etiketler