SON DAKİKA



Haber > Gündem > Mars'taki gizemli geçidin sırrı çözüldü

Mars'taki gizemli geçidin sırrı çözüldü

15 Mayıs 2022 Pazar - 11:00




NASA'nın yeni yayımladığı Mars fotoğraflarında kapıya benzer bir görsel keşfedilmişti. Ortaya teoriler atılmış ancak kesinlik bildiren ifadeler yer almamıştı.





Mars'ta NASA'nın Curiosity gözlem aracı tarafından çekilen bir fotoğrafgörenleri hayrete düşürdü. Gizli bir geçit veya bir girişi andırangörüntüyle ilgili, çeşitli spekülasyonlar ortaya atılmıştı.

Bir uçurumun kenarında oyulmuş bir giriş gibi duran alan, 'Bu geçitdünya dışı varlıklar tarafından yapılmış olabilir' iddiasının hızlayayılmasına neden oldu.

Uzmanlar, fotoğrafları inceleyerek, 'gizli geçit' iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Imperial College'dan Profesör Sanjeev Gupta Daily Telegraph'a verdiği demeçte, NASA'nın Curiosity gözlem aracı tarafından fotoğraflanan dikdörtgen şeklinde bir girişin, aslında normal jeolojik süreçler tarafından (erozyon gibi) oluşturulduğunu söyledi.

Sanjeev gizemli geçit iddialarına ilişkin açıklamasında, bunun bir kayadaki yarık da olabileceğini ileri sürdü.Gezegensel jeolog Nicholas Mangold ise, "Belki daha da önemlisi, dünya dışı yaşamın kanıtını arayan insanlar için şunu söyleyebilirim. Geçit oldukça küçük, yani eğer bir varlık oraya evini yapmışsa, muhtemelen pek bir tehdit oluşturmazdı. Girintinin yüksekliğini bir metreden daha az hesapladık." dedi.

MARS'TAKİ GİZMELİ KAPI NASIL ORTAYA ÇIKTI

Görüntü 7 Mayıs'ta Curiosity tarafından çekildi ve takip eden günlerde, 'bunun bir geçit' olabileceği iddiasının ortaya atılmasıyla, viral oldu. Söz konusu dikdörtgen şekilden kaç tane olduğu bilinmezken, jeologlar erozyon ihtimali üzerinde durdu.İngiliz jeolog Neil Hodgkins, "Çok ilginç bir görüntü, ancak muhtemelen doğal erozyon sonucu oluşmuş gibi görünüyor." dedi.

Jeolog, yüzeyde açıkta kalan yatay tabakaların, Mars rüzgarları tarafından aşındırıldığını, doğal dikey çatlaklarla kesiştikleri yerlere işaret etti.Bilim adamı, fotoğrafı 'uzaylı yaşamının kanıtı olmaktan çok uzak' şeklinde nitelerken, "Bu kapı, Dünya'nın birçok kurak yerinde görebileceğiniz çıkıntılara benziyor" dedi .Curiosity aracı ve Ingenuity Mars helikopteri, geçtiğimiz Şubat ayından bu yana Mars'ı keşfediyor, fotoğraflıyor ve numune topluyorlar. Araçlar kızıl gezegendeki Jezero krateri bölgesinde en az iki yıl geçirmeyi planlıyorlar.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap