A+ A-
Yorum
10

Meclis'te makam araçlarına 24,5 milyonluk akaryakıt alındı!

Yayın Tarihi: 17.07.2023 - 17:13
TBMM'deki kırmızı plakalı makam otomobilleri ve resmi araçlar için 2023 yılı başında 1,3 milyon litre akaryakıt, 24,5 milyon TL karşılığında satın alındı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM), TBMM Başkanı, Başkanlık Divanı üyeleri, İhtisas Komisyonu başkanları, grup başkanvekilleri ve diğer yöneticilerin kullandığı 284 araç ve potansiyel olarak edinilebilecek diğer resmi araçlar için 2023 yılındaki akaryakıt ihtiyacını karşılamak amacıyla 1 Aralık 2022'de ihale düzenledi.

Elektronik Kamu Alımları Platformu'na göre, 4 Ocak 2023 tarihinde tamamlanan ihale, 24.5 milyon TL bedelle gerçekleşti. Hesapçıoğlu Otomotiv, Antalya Kepez merkezli firma, ihaleyi kazandı. İhale şartnamesine göre, 284 araç için bir yılda toplamda 1.3 milyon litre akaryakıt kullanılacak. Bu miktarın 150 bin litresi 95 oktan kurşunsuz benzin, 1.15 milyon litresi ise motorinden oluşuyor.

TBMM'nin tahmini olarak 1.3 milyon litre akaryakıt tüketmeyi öngördüğü 284 araç arasında TBMM Başkanı, Başkanlık Divanı üyeleri, İhtisas Komisyonu başkanları ve grup başkanvekilleri tarafından kullanılan kırmızı plakalı araçlar da bulunmakta. Bu araçlar genellikle Audi A6 ve Volkswagen Passat marka modellerdir. Audi marka araçlar 63 litre, Passat araçlar ise 59 litrelik yakıt deposuna sahip. Bayi sitelerinde, Passat araçların 100 kilometrede ortalama 6.5 litre, Audi araçların ise 100 kilometrede ortalama 4.5-5 litre yakıt tükettiği bilgisi bulunmakta.

TBMM Başkanı, Başkanvekili, Katip Üye, İdare Amiri, Komisyon Başkanı ve Grup Başkanvekili seçilen milletvekilleri, kendilerine tahsis edilen kırmızı plakalı makam araçlarıyla Meclis tarafından karşılanan akaryakıt gideri ile seçim bölgelerinde de çalışmalarını yürütebilmekte. Resmi plakalı araçlar, görev yazısı ve yönetici onayıyla ancak il dışına çıkabilirken, kırmızı plakalı TBMM araçları için böyle bir sınırlama bulunmamakta. Aracın tahsis edildiği siyasinin talebi üzerine, makam şoförleriyle birlikte bu araçlar il dışında da kullanılabilmekte.

Ayrıca, eski TBMM Başkanlarının da akaryakıt ihtiyaçları Meclis tarafından karşılanmakta. Meclis, 16. dönemden günümüze kadar görev yapmış olan 15 Meclis Başkanına araç ve koruma hizmeti sağlamakta ve akaryakıt masraflarını TBMM bütçesinden karşılamakta.

Muhabir/Editör:Hamdi Usta
Etiketler