A+ A-
Yorum
10

Mehmet Nuri Ersoy: 60 milyar dolar hedefine sadığız

Yayın Tarihi: 13.07.2024 - 13:54 | Güncelleme Tarihi: 13.07.2024 - 13:53
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, haziran ayında da büyümenin devam ettiğini, 31 Temmuz'da daha kesin veriler üzerine konuşulacağını ancak daha önce belirtilen yıllık 60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar hedefinin sürdüğünü beyan etti.

Turizm Türkiye için önemli bir girdi kalemi niteliği taşıyor. Bu konuda konan hedeflere göre, Türkiye'de turizmin 12 aya yayılması ve tüm illerin cazibe noktası haline gelmesi amaçlanıyor.

Ayrıca turizmde çeşitliliği artırılması da planlar arasında yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, arkeolojik kazı alanlarındaki incelemeler için bulunduğu Antalya'da Türkiye'de turizmin çok sayıda destinasyona sahip olduğu açıklamasını yaparak hedefleri hatırlattı.

Bakanlık olarak her alanda farklı çalışma yürüttüklerini belirten Bakan Ersoy, ülke turizmindeki hedeflere ulaşılması ve turizmin 12 aya yayılması için proje ve yatırımları sürdürdüklerini vurguladı.

"Yılın ilk 5 ayında 17,8 milyon ziyaretçi ağırlandı"

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre yılın ilk 5 ayında Türkiye'de 17 milyon 809 bin 78 ziyaretçinin ağırlandığını hatırlatan Ersoy, şöyle konuştu:

Turizm rakamlarını takip ediyoruz. 31 Temmuz'da kesin rakamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıklayacak. Kesin verilerle daha iyi yorum yapma şansımız var. Ama ilk 5 aylık rakamlara baktığımızda yabancı turist sayısında yüzde 14 civarında artış görüyoruz.

"60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar hedefimize sadığız"

Haziranda da büyüme devam ediyor. 31 Temmuz'da daha kesin veriler üzerine konuşacağız ama ilk rakamlara baktığımız zaman 60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar hedefimize sadığız.

"Ören yerlerindeki çalışmaları oldukça önemsiyoruz"

Bakan Ersoy, birçok alana yayılan turizm faaliyetlerinde, cazibe noktası haline gelen ören yerlerindeki çalışmaları da oldukça önemsediklerini anlattı.

"Antik kentlere yönelik ciddi yatırımları hayata geçirdik"

Mevcut durumda antik kentlere yönelik de ciddi yatırımları hayata geçirdiklerini kaydeden Ersoy, şu ifadeleri kullandı:

2019'da kazı çalışmalarına ayırdığımız ödenek 36,7 milyondu. 151 noktada kazı çalışması yürütüyorduk. Geçen sene arkeolojik bölgelerde bu rakamı restorasyonu da ilave ederek 36,7'den 1,1 milyara çıkardık.

Kazı ve restorasyon için 2024'te 6 milyar liradan fazla bütçe

Bu sene de inşallah 6 milyar liradan fazla bir bütçeyi kazı ve restorasyon çalışmalarında kullanıyor olacağız.

"Kazı hafızasının Türk akademisyenlere aktarılması gerekiyor"

Ersoy, hayata geçirilen bir diğer projenin ise kazı başkanlıklarına Türk koordinatör hocaların atanması olduğunu dile getirdi. Uzun yıllar çalışma yürütülen arkeolojik bölgelerdeki kazı hafızasının Türk akademisyenlere aktarılmasının oldukça önemli olduğuna değinen Ersoy, şöyle konuştu:

163 yıldır süren bir gelenek var. Biliyorsunuz 163 yıl önce kazı programı, yabancı hocalarla, yabancı üniversitelerle başlamıştı. 163 yıl sonra 28 yabancı kazı başkanlığımıza Türk koordinatör kazı başkanları atadık. Yani yabancı kazı başkanlarıyla beraber çalışacakları ortamı yarattık. Bu koordinatör hocaları geniş bütçeler, ekip ve ekipman desteğiyle atıyoruz. O noktalarda sürecin daha da yoğun bir şekilde ilerlemesini planlıyoruz.

"Kazı oranları artırılacak"

Niye bunu planlıyoruz? Geçmişe baktığınızda 163 yılda Efes'in sadece yüzde 25'i kazılmış. Gelecek 4 yılda, Geleceğe Miras Projesi kapsamında bu oranı yüzde 40'ın üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Veya en çok ziyaretçi alan noktalarımızdan biri olan Hierapolis Antik Kenti 70 yıldan fazla bir süredir kazılıyor. Yüzde 3,5'u kazılmış. Gelecek 4 yılda bunu da yüzde 25'in üzerinde yüzde 30 seviyelerine taşıyacağımız bir kazı programıyla destekliyoruz.

AA

Muhabir/Editör:Erol Taşkın
Etiketler