SON DAKİKA



Haber > Gündem > Mersin’in cezaevi raporu: Hak ihlalleri aynen devam ediyor

Mersin’in cezaevi raporu: Hak ihlalleri aynen devam ediyor

26 Ocak 2022 Çarşamba - 16:34




İHD Mersin Şubesi, bölgedeki üç cezaevinde yaşanan hak ihlallerine dair bir rapor hazırladı.





İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Mersin Şubesi, Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileler Dayanışma Derneği Mersin Şubesi’nin ortaklaşarak Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi, Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi ve Ereğli T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine dair bir raporu kamuoyu ile paylaştı.

Raporda daha önce dile getirilen hasta tutukluların tedavi edilmemesi, doktorların kelepçeli muayene dayatması, ırkçı ve onur kırıcı yaklaşımların devam ettiği belirtildi.

‘İSTİHBARAT ZORLA BİLGİ ALMAK İSTEDİ’

Raporu, İHD Mersin Şube Sekreteri ve Hapishane Komisyonu Sözcüsü avukat Battal Gazi İnci okudu. Raporda Ereğli T Tipi Kapalı Cezaevi’nde istihbarat görevlilerinin tutuklulardan zorla bilgi almak istediği, beyanda bulunmak istemeyen tutukluların “İstersek sizi buradan çıkarırız, bir daha da kimse izinizi bulamaz” gibi söylemlerle tehdit edildiğini belirtti.

İnci, istihbarat görevlilerinin tutuklularla görüşerek, tehdit etmesinin tutukluların güvenliği konusunda ciddi endişe yarattığını belirtti. Cezaevi idaresinin İnfaz Yasası’nın tutukluları sindirmek için keyfi bir araç olarak kullandığını söyleyen İnci, tutuklulara haksız disiplin cezaları verilerek, bu cezaların infaz sürelerinin uzatılmasına gerekçe gösterildiği, tutukluların sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerinin ceza tehdidi ile engellendiğini söyledi.  


‘HEKİMLER KEYFİ DAVRANIYOR’

Tutukluların keyfi tutumla tedavi edilmediğini, tehlike bulunmamasına rağmen kelepçeli muayene dayatıldığına dikkat çeken İnci, bu yaşananın ağır insan hakkı ihlali olduğunu ifade etti. Çok sayıda hastalığı olan hasta tutukluların tedavisinin yapılmadığını, cezaevi yemeklerinin çok az geldiğini ve yenilmeyecek durumda olduğunu, katin fiyatlarının çok pahalı olmasından kaynaklı birçok tutuklunun besin ihtiyacını karşılayamadığını söyleyen İnci şöyle devam etti: “Tutuklulara havalandırmaya çıkma, spor yapma ve sosyalleşme imkânları tanınmadığı, tecrit koşullarının dayatıldığı, Kürtçe yazılan mektupların verilmediği, Yeni Yaşam gazetesi ve bakanlık onaylı Kürtçe ya da Kürt tarihi ile ilgili kitapların verilmediği, kurum ve kuruluşlara yazılan dilekçelerin gönderilmediği yine tutukluların idareyle görüşme taleplerinin dikkate alınmadığı tespit edildi.”

‘SİYASİ IRKÇI YAKLAŞIMLAR DEVAM EDİYOR’

Tarsus Cezaevi ile ilgili geçmiş raporları hatırlatan İnci, defalarca dile getirdikleri onur kırıcı davranışların, siyasi ırkçı yaklaşımların devam ettiğini söyledi: “Bizler belirtilen sorunları tespit edip, kamuoyu ile paylaşıyoruz. Cezaevlerinde hak ihlalleri, işkence ve kötü muamelenin son bulması için TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Adalet Bakanlığı, Valilik İnsan Hakları Birimi, Hapishane İzleme Kurulu, Adli Birimler, Siyasi Partiler, İnsan Hakları Örgütleri’ne gereğinin yapılmasını talep ediyoruz.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap