A+ A-
Yorum
10

Öcalan açılımı anketinin sonuçları açıklandı: Hangi partinin seçmeni ne diyor ?

Yayın Tarihi: 27.10.2024 - 12:05 | Güncelleme Tarihi: 28.10.2024 - 09:30
Toplum Çalışmaları Enstitüsü, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin PKK’nın bebek katili elebaşısı Abdullah Öcalan’a yönelik çağrının ardından ‘Terör ve Açılım’ başlıklı saha araştırması gerçekleştirdi.
Kaynak:HABER MERKEZİ

Türkiye MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin eli kanlı bölücü terör örgütü PKK'nın bebek katili elebaşısı Abdullah Öcalan'a yönelik çağrısını tartışmaya devam ederken, Toplum Çalışmaları Enstitüsü tarafından yapılan "Terör ve Açılım" başlıklı kamuoyu araştırmasının sonuçları açıklandı.

Araştırma sonuçlarında MHP’nin oyunun kararsızlar dağıtıldığında, yüzde 7,5’e gerilediği görüldü. Enstitünün geçtiğimiz ay yaptığı araştırmada ise MHP’nin oyunun yüzde 11,7 olduğu aktarıldı.

Bahçeli’nin açıklamasının ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yaptığı “Kürtlere Türkiye Cumhuriyeti devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum” açıklamasının hatırlatıldığı araştırmada geçtiğimiz ay yüzde 32,7 ile birinci olan CHP’nin oyunun yüzde 26,9’a düştüğü görüldü.

Geçen ay gerçekleştirilen araştırmada yüzde 28,9 oy oranıyla ikinci parti olan AK Parti’nin oyunun ise yüzde 32,1’e yükseldiği görüldü.

Öcalan açılımı anketinin sonuçları açıklandı: Hangi partinin seçmeni ne diyor ? - Resim: 5

Araştırma kapsamında sorulan “MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin son grup toplantısında "Teröristbaşının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun" diyerek PKK terörünün sona erdirilmesi için Abdullah Öcalan'ın mecliste konuşma yapmasını önerdi. Siz bu öneriye katılıyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 73,5’i ‘Hayır katılmıyorum’ yanıtını verirken, katıldığını söyleyenler ise yüzde 18,2 oldu.

Öcalan açılımı anketinin sonuçları açıklandı: Hangi partinin seçmeni ne diyor ? - Resim: 6

MHP seçmenin ise sadece yüzde 27,2'si Bahçeli'nin açıklamalarını desteklediğini söylerken, açıklamayı doğru bulmadığını belirten MHP seçmeninin oranı ise yüzde 67,1 oldu. Seçmenin yüzde 5,7'si ise kararsız.

Öcalan açılımı anketinin sonuçları açıklandı: Hangi partinin seçmeni ne diyor ? - Resim: 7

Ankette katılımcılara sorulan bir diğer soru da “CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in ‘Ben de Kürtlere bir devlet teklif ediyorum. Tam olarak kendilerini ait hissetmeyen bütün Kürtlere Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sahibi olmayı teklif ediyorum.’ sözlerini destekliyor musunuz?” oldu. Katılımcıların yüzde 19,5’i bu soruya ‘evet destekliyorum’ yanıtını verirken, ‘hayır desteklemiyorum’ diyenlerin oranı ise yüzde 73,2 oldu. CHP seçmeninin de yüzde 70,3’ü ‘hayır desteklemiyorum’ derken, desteklediğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 24,2’de kaldı. CHP seçmeninin yüzde 5,8’i ise bu konu hakkında kararsız.

Öcalan açılımı anketinin sonuçları açıklandı: Hangi partinin seçmeni ne diyor ? - Resim: 8

"PKK lideri Abdullah Öcalan ile ilgili sizce devlet nasıl bir karar vermeli?" sorusuna ise katılımcıların çoğunun verdiği yanıt 'silahlı mücadeleyle' oldu.

Öcalan açılımı anketinin sonuçları açıklandı: Hangi partinin seçmeni ne diyor ? - Resim: 9

Araştırmada katılımcılara ayrıca, "Bugün bir milletvekili genel seçimi olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusu soruldu. Soruya eylül ayında verilen yanıtlarla şimdi verilen yanıtlar karşılaştırıldı. Karşılaştırmada MHP'nin yanı sıra CHP'nin oyundaki düşüş de dikkat çekti.