A+ A-
Yorum
10

Rusya'dan Türkiye açıklaması: ''Erdoğan, BRICS Zirvesi'ne katılmayı kabul etti''

Yayın Tarihi: 03.09.2024 - 14:37
Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazan kentinde 22-24 Ekim tarihlerinde yapılması planlanan BRICS Zirvesi'ne katılma davetimizi kabul etti." dedi.
Kaynak:HABER MERKEZİ

ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg'e konuşan kaynakların önceki gün ortaya attığı Türkiye'nin BRICS'e üyelik için resmi başvuru yaptığı iddiası sonrasında sıcak bir gelişme yaşandı.

Kremlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BRICS toplantısına katılacağını duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Yarımcısı Yuriy Uşakov, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazan kentinde 22-24 Ekim tarihlerinde yapılması planlanan BRICS Zirvesi'ne katılma davetimizi kabul etti." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 yılında Güney Afrika'da düzenlenen 10. BRICS Zirvesi'ne katılmış ve aile fotoğrafı çekiminde yer almıştı.

NE OLMUŞTU?

ABD merkezli haber ajansı Bloomberg, Türkiye'nin BRICS'e üyelik için resmen başvuruda bulunduğunu öne sürmüştü.

Bloomberg, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberde, "Türkiye'nin NATO'ya olan yükümlülüklerini sürdürürken küresel etkisini artırmak ve geleneksel Batılı müttefiklerinin dışında yeni bağlar kurmak amacıyla BRICS'e katılmayı resmen talep ettiğini" yazdı.

Kaynaklar, "Türkiye'nin onlarca yıldır Avrupa Birliği'ne (AB) katılma girişiminde ilerleme kaydedilememesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını ve birkaç ay önce BRICS'e katılmak için başvuruda bulunduğunu" söyledi. Kaynaklar, BRICS başvurusunun Türkiye'nin Ukrayna savaşı sonrası Rusya ile yakın bağlarını sürdürmesi nedeniyle diğer NATO üyeleriyle yaşanan anlaşmazlıkların bir sonucu olduğunu da sözlerine ekledi.

Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye, Doğu ve Batı ile ilişkilerini aynı zamanda geliştirirse güçlü ve etkili bir ülke olabilir" dediği hatırlatıldı. Türkiye'nin bu yolla Çin ve Rusya'yla ekonomik iş birliğini geliştirmeyi amaçladığı da kaydedildi.

Kurucu ülkeler Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın baş harflerini taşıyan BRICS, ABD'nin hegemonyasına karşı gelişmekte olan ülkeleri temsil eden alternatif bir örgüt olarak öne çıkıyor. Son olarak İran, BAE, Etiyopya ve Mısır gruba üye olmuştu.

BRICS'te yeni genişleme kararının ekimde Rusya'da yapılacak zirvede ele alınması bekleniyor.

Etiketler