Suudi Arabistan şirketinden Türkiye'ye 2 milyar dolarlık güneş enerjisi yatırımı
Yayın Tarihi: 04.06.2025 - 15:56
Suudi Arabistan merkezli ACWA Power, Sivas ve Karaman'da toplam 2 gigavat kapasiteli güneş enerjisi santrali kurmak için harekete geçti. İmza aşamasına gelen yatırımın toplam büyüklüğü 2 milyar dolar seviyesinde
Kaynak:F5HABER
Suudi Arabistan merkezli ACWA Power, Türkiye'de yaklaşık 2 milyar dolar büyüklüğünde yatırım için son aşamada.
CNBC-e'ye bilgi veren resmi kaynaklar, ACWA Power'ın Türkiye'de 2 gigavat büyüklüğünde güneş enerjisi santrali kurmak için görüşmelerin imza aşamasına geldiğine söyledi.
Buna göre ACWA Power, Türkiye'de Sivas ve Karaman bölgesinde 1'er gigavat büyüklüğünde güneş enerjisi santral kuracak.
Hükümetler arası anlaşma model uygulanacak
Proje için daha önce Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve TANAP gibi projelerde uygulanan hükümetler arası anlaşma model uygulanacak. Kanun niteliğindeki düzenleme ile birlikte ACWA Power'ın imar izinleri ve teknik sorunları da kolayca aşması bekleniyor.
Şimdiye kadar yürütülen görüşmelerde ACWA Power'ın Türkiye'de kuracağı santraller için tüm panel ve ekipmanları Çin'den getirmek istediği belirtildi. Ancak son noktada taraflar yerlilik şartında anlaştı.
Enerji sektörü temsilciler de ACWA Power'ın Türkiye'de üretim yapan şirketlerle temasa geçerek ekipman ve parça üretim için teklif istediğini doğruladı.
ACWA Power'ın kuracağı güneş enerjisi santrallerinde 30 yıllık alım garantisi planlanıyor.
Tek bir yatırımcının yaptığı en büyük yatırımlardan
Resmi imzaların atılması ile birlikte Sivas ve Karaman bölgesinde kurulması beklenen santrallerin yenilenebilir enerji sektöründe tek bir yatırımcının gerçekleştirdiği en büyük yatırımlardan biri olması bekleniyor.
Daha fazla yatırım planı masada
CNBC-e'ye konuşan kaynaklar, ACWA Power'ın 2 gigavatlık projesinin ilerleyen günlerde daha da büyüyebileceğini söyledi. Buna göre ACWA Power, Türkiye'de daha fazla yatırım planlıyor.
Ayrıca bu, ACWA Power'ın Türkiye'deki ilk yatırımı da olmayacak. ACWA Power'ın Kırıkkale'de 950 megavat kapasiteli bir doğalgaz santral yatırımı bulunuyor.