Tezgahlar balıkla dolup taştı! Fiyatlar yarıya düştü
Yayın Tarihi: 24.07.2023 - 14:12 | Güncelleme Tarihi: 24.07.2023 - 14:11
Yasak kalktı, tezgahlar balıkla doldu. İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, 15 Temmuz itibarıyla Ege'de izin verilen trol avcılığı ile balık fiyatlarının düştüğünü söyledi.
Endüstriyel büyük gemi avcılığında yasağın 1 Eylül'e kadar devam edeceğini anlatan Çakan, "Barbun fiyatları trollerden önce 1000-1500 civarındaydı ama şu an 400-500 liraya kadar geriledi" dedi. Uluslararası sularda trol avcılığı, 15 Nisan itibarıyla sona erdi. 3 aylık aranın ardından 15 Temmuz itibarıyla uluslararası sularda yeniden başlayan trol avcılığı için tüm hazırlıkları yapılan trol tekneleri ile Ege Denizi'nde avcılığa başlandı. İzmir balık halinde trol avcılığı ile hareketliliğin başladığını belirten İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, mevzuata göre avlanma bölgelerinin kıyıdan itibaren maksimum 6 deniz mili ile sınırlı olduğunu söyledi. Çakan, "Ege Denizi, 15 Temmuz'dan itibaren 6 milin dışı uluslararası su avcılığına açıldı. Yasa gereği Ege'de 6 milin dışında trol avcılığı yapılıyor. Dip balıklarının avcılığı, şu an serbest. Bunun içinde karides, kalamar, ahtapot, peygamber balığı gibi türler var. Bunların bir kısmı ihracata gidiyor. Özellikle peygamber, somon, barbun, sinarit balıklarının taze ürünler olarak Yunanistan'dan talep edildiğini söyleyebilirim. Karides ve çırçır da tesislerde işlenip, ihraç ediliyor" diye konuştu.
'GÜVENEREK BALIK TÜKETİN'
Turizm sezonunda çok sayıda otel ve işletmenin Ege Denizi'ndeki balıkları aldığını anlatan Çakan, eylül ayına kadar avcılıkta kesinti olmayacağını söyleyerek vatandaşlara gönül rahatlığıyla balık tüketebileceklerini hatırlattı. Çakan, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin yükünü Ege Denizi çekiyor. Avlanan ürünlerin çoğu Bodrum, Alaçatı, Çeşme gibi turizm bölgelerine taze olarak gidiyor. Halkımızın şunu bilmesinde fayda var; eylül ayına kadar olan kısımda avcılıkta kesinti olmaz. Türkiye'de 18 bin ruhsatlı balıkçı teknesi var. Bunların içinde endüstriyel büyük gemi avcılığı, 1 Eylül'e kadar yasak. Geriye kalan kısım 10 metrenin altındaki tekneler. Bu tekneler insan gücüyle balık avcılığı yapıp, halka sunuyor. Levrek, çupra, somon balıkları üreticilerimiz var. Bunlar bizim ülkemizde yetiştirilip, hem ihracata hem iç piyasaya sunulan balıklardır. Depolarda stoklarda bekleyen ürünler değildir. Vatandaşlar, güvenerek balık tüketebilir. Hem avcılık hem üretim balıklarını sağlıklı şekilde tüketebilirsiniz."
BARBUN FİYATLARI YARI YARIYA DÜŞTÜ
Balık fiyatları konusunda da bilgiler veren Çakan, balığın hem sağlıklı olması hem de fiyatlarının düşmesi nedeniyle daha sık tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Çakan, "Turizm sezonu olduğu için trollerden önce fiyatlar biraz yüksekti. Ama şu an fiyatlar yarı yarıya düştü. Eylül ayından itibaren daha da düşecek. Örneğin barbun fiyatları, trollerden önce 1000- 1500 civarındaydı ama şu an 400-500 liraya kadar geriledi. Bir restoranın olmazsa olmazı barbun, kalamar, karidestir. İzmir balık halinde de en çok bulunan balıklar bunlardır" diye konuştu.
Muhabir/Editör:Hamdi Usta