SON DAKİKA



Haber > Gündem > Trabzon Çimento, AKSA, Belediye ve Maliye

Trabzon Çimento, AKSA, Belediye ve Maliye

15 Aralık 2015 Salı - 09:41








Trabzon Çimento Fabrikası, 2000’de önce özelleştirme kapsamında Uzanlar’a satıldı. Uzanlar’ın devlete taahhütlerini yerine getirmemesi ve vergi borçlarını ödememesinden dolayı birçok işletmesine olduğu gibi 2004’te Trabzon Çimento’ya da el konuldu. Tasarruf Mevduat ve Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 2005’te 81 küsur milyon dolara Aşkale Çimento’ya satıldı. Satış sözleşmesine, 29 Aralık 2005 tarihi itibarıyle “10 yıl sonra çimento fabrikasının kent içinden başka yere taşınacağı” koşulu koyuldu.

Aşkale Çimento ile özellikle Trabzon Belediyesi arasında bazı görüşmeler yapıldı. Şirket sürenin uzatılmasını isterken, Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu; önceki yıl uzatmanın söz konusu olmadığını, fabrika arazisinin kendilerine devredileceğini açıkladı.

Sonuçta gün gelip çattı. Tam 14 gün sonra süre doluyor. Sözleşmeye göre çimento fabrikasının başka yere taşınıp arazisinin büyük şehre devri gerekiyor. Ancak şu ana kadar bu konuda çok somut bir gelişme yaşanmadı. Aşkale arayışını sürdürüyor.

Öte yandan bu arazinin boşaltılması halinde nasıl kullanılacağı da belirsiz. ‘Trabzon’un ve Trabzonlu’nun hizmetine mi kullanılacağı, yoksa bazı şirketlere devredilip uzun vadeli rant ve ticari olanaklar mı sağlanacağı?’ tartışma konusu. Bakalım neler olacak?

AKSA DİREKLERİ, BELEDİYE VE MALİYE


Konu, geçen günlerde Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de tartışma konusu oldu. Tanjant, eski sahil yolu ve yeni sahil geçişi yolu güzergahlarında belki de binlerce elektrik direği var. Bunlara ilçelerdekileri de katalım. Bu direklere pankart, afiş ve benzeri görsel malzemenin asılması karayolları ve trafik yasasına göre mümkün değil. Çünkü trafik güvenliğini doğrudan etkiliyor.

Ancak, özellikle son 2 seçimde AKSA’ya ait olan bu direklere özel bir sistem kuruldu. İktidar partisi bu direklere binlerce afiş astı. Hem trafik yasası, hem de seçim yasaları ihlal edildi. Şikayet ve suç duyurularına karşın ihlal edenler hakkında bir şey yapılmadı. Son olarak direkler, Trabzonspor Kongresi’nde de bir Başkan adayına verildi.

Hadi yasa tanımazlık bir yana da; gelir, ihale ve vergi boyutu ne olacak?

AKSA, bir ihale yaparak mı bu direkleri pazarlıyor? İhale olmuşsa nerede ilan edilmiş? AKSA bu direkleri bir siyasi partiye bedava mı verdi, yoksa parayla mı? Parayla ise kaç para kazandı?

Belediyenin bu işten yasal olarak pay alması lazım. Eğer bu direklerden para alınmışsa, hangi resmi prosedür işledi, belediye buradan ne kadar gelir sağladı?


Maliye, buradan elde edilen gelirlerle ilgili bir çalışma yaptı mı ya da yapacak mı?

AKSA ya da belediye, bu direkleri isteyene ihalesiz kiraladığı ve bedelsiz verdiğinde suç işlemiyor mu? Trabzon Valiliği ve Maliye ne gibi bir işlem yapacaktır?

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap