A+ A-
Yorum
10

Türkiye'nin dört bir yanında yangın var: 3 bin 583 kişi tahliye edildi

Yayın Tarihi: 17.08.2024 - 09:44
İzmir, Aydın, Muğla, Manisa, Bolu ve Karabük'te çıkan orman ve kırsal yangınlarına müdahale gece boyunca sürdü, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte havadan yeniden başladı. Sadece 5 ildeki yangınlarda 3 bin 583 kişinin tahliye edildi. İşte şehir şehir alevlerle mücadelede son durum
Kaynak:HABER MERKEZİ

Ülke genelinde çıkan orman ve kırsal yangınlarına havadan ve karadan müdahale sürüyor. İzmir, Aydın, Bolu, Muğla ve Manisa'daki çalışmalara 90 hava aracı 4 bin 717 personel ve 1218 araç katılıyor. Şu ana kadar 3 bin 583 kişi güvenli alanlara tahliye edildi.

Yamanlar Karatepe mevkisindeki ormanlık alanda dün akşam başlayan yangın, kuvvetli rüzgarın etkisiyle büyüdü. Yangınla mücadele sabaha kadar sürdü.

Havadan müdahale sabahın ilk saatlerinde yeniden başladı

Karşıyaka ilçesine bağlı Doğançay ve Sancaklı Mahalleleri ile Bayraklı ilçesine bağlı Onur Mahallesi'ndeki bazı evler ile bölgedeki bir hayvan barınağı tahliye edildi. Yangının bulunduğu bölgelere çıkan yollar trafiğe kapatıldı, jandarma ve polis güvenlik önlemi aldı.

Yangının boyutu havadan görüntülendi

Alevler bir süre sonra Örnekköy Sanayi Sitesi'ne kadar ulaştı. Yangın, buradaki geri dönüşüm fabrikası, mermer, kablo, ahşap işletmeler, mobilya atölyesi gibi birçok dükkana sıçradı. Yangın halen Karşıyaka, Bayraklı ve Çiğli ilçesi sınırlarındaki ormanlık alanlar ile bazı yerleşim yeri ve sanayi sitesinde sürüyor. Şehrin birçok noktasından yoğun duman görülürken, ormanlık alanlara yakın bölgelerdeki bazı ev ve araçlar, sıçrayan yangın nedeniyle zarar gördü.

İzmir yangını 24 saati geride bıraktı

Yangın söndürme çalışmalarına, orman ekiplerinin yanı sıra belediyeler, polis, AFAD, jandarma personeli de araçlarıyla destek veriyor.

Alevlerden ve dumandan 78 kişi etkilendi

Sağlık Bakanlığı yangınlarından 78 kişinin etkilendiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İzmir'de meydana gelen orman yangınından 78 kişi etkilenmiştir.

Hastanelerimizde 29 kişinin tedavisi devam etmektedir. Vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Bölgeye 10 ambulans, 3 UMKE timi ve 42 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz." ifadelerine yer verildi.

87 ev ve 45 iş yeri boşaltıldı, 16 ev yandı

Yangın nedeniyle Yamanlar mevkisinde 87 ev ve 45 iş yeri boşaltıldı, 16 ev yandı. AFAD'dan alınan bilgiye göre, Karşıyaka ile Bayraklı bölgesinde devam eden yangına yönelik havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam ediyor. Yamanlar mevkisinde, 87 ev ve 45 iş yerinin boşaltıldığı, 16 evin yandığı, dumandan etkilenenler dışında herhangi bir ciddi yaralanma olayı ve can kaybı yaşanmadığı öğrenildi. Yangının enerjisinin azaldığı ancak rüzgarın etkisiyle devam ettiği bildirildi.

Karşıyaka'daki yangında riskin azaldı

İzmir Valisi Süleyman Elban, Karşıyaka'nın Yamanlar Mahallesi’nde başlayan yangının enerjisinin iyice düştüğünü ve riskin büyük ölçüde azaldığını belirterek "Can kaybı ve yaralımızın olmaması en büyük tesellimizdir" dedi. Elban, yaptığı yazılı açıklamada, Karşıyaka'daki yangın hakkında, "Karşıyaka ilçesi Yamanlar Mahallesi'nde çıkan yangınının enerjisi iyice düşmüş, risk büyük ölçüde azalmıştır. Can kaybı ve yaralımızın olmaması en büyük tesellimizdir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin dört bir yanında yangın var: 3 bin 583 kişi tahliye edildi - Resim : 2

Yangın göz göre geldi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay son olarak sabaha karşı "Şu anda yerleşim bölgelerinde devam eden bir yangın yok" dedi. Ancak Tugay'ın dün akşam saatlerinde söylediği "Havadan müdahale gereken alanlarda, bugün gündüz boyunca etkili çalışmadı olmadı ve bu iş büyüdü. Biz sorduğumuzda rüzgar var dendi, başka yerlerde yangın var dendi. Şu anda yaşadığımız sorun göz göre göre geldi" demesi dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), "İzmir'deki yangınlara gerekli müdahale yapılmıyor" iddialarının dezenformasyon olduğunu açıkladı

Manisa

Manisa'nın Gördes ilçesindeki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Boyalı ve Kayacık mahallelerinde 14 Ağustos'ta çıkan orman yangınları, bölgedeki rüzgarın ve arazinin sarp yapısı nedeniyle yayılmaya devam ediyor.

2 ilçede 6 mahalle tahliye edildi

Bölgede Gördes'e bağlı Yeniköy ve Karayakup ile Salihli'ye bağlı Hacıhıdır, Kemer, Kale ve Kurttutan mahallelerindeki vatandaşlar tahliye edildi. Yangın bölgesinde kalan Karayakup Mahallesi ile Danda mevkisindeki evler tamamen yandı.

Türkiye'nin dört bir yanında yangın var: 3 bin 583 kişi tahliye edildi - Resim : 3

Karayakup Mahallesi'nde mahalle camisi ile bazı iş yerleri de yandı. Karayakup Mahallesi Mezarlığı'nda mezarlar ve ağaçlar yangında hasar görürken, 2010 yılında şehit olan Halil İbrahim Ertaş'a ait kabrin ve başındaki Türk bayrağının alevlerden etkilenmediği görüldü.

Aydın

Alhisar Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Bölgeye, Orman İşletme Müdürlüğü ile Aydın Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ekipleri yönlendirildi. Yangın bölgesinde gazetecilere açıklama yapan Aydın Valisi Yakup Canbolat, yangının geniş bir alana yayıldığını söyledi. Gündüz 3 helikopter ve 2 uçakla müdahale edildiğini aktaran Canbolat, şöyle devam etti:

Örmepınar Mahallemizde de 45 kişiyi şu an itibarıyla yangının yaklaşması nedeniyle tahliye ettik. Geri kalan vatandaşlarımızı da tahliye çalışmalarımız devam ediyor.

Genel itibarıyla yangın kontrol altına alınamadı, rüzgarın etkisiyle yayılıyor. Ümit ediyoruz ki rüzgar yavaşlar ve yangını kısa zamanda çevreleyip kontrol altına alırız. Mücadelemiz devam ediyor. Bütün ekiplerimiz canla başla mücadele etmeye devam ediyor.

Aydın'ın Didim ilçesi Akyeniköy Mahallesi yakınlarındaki makilik alanda çıkan yangın ise bölgeye sevk edilen Orman İşletme Müdürlüğü ile Aydın Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ekipleri tarafından kontrol altına alındı.

Muğla

Muğla'nın Milas ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürülmeye çalışılıyor. Beçin Çamovası yakınlarındaki ormanlık alandan dumanların yükseldiği ihbarı üzerine Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesinden çok sayıda ekip bölgeye sevk edildi. Ekipler, yangına karadan müdahale ediyor.

İki köy boşaltıldı

Muğla Valisi İdris Akbıyık da yangın bölgesine gelerek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Akbıyık, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangın nedeniyle iki köyün boşaltıldığını söyledi. Muğla'nın farklı bölgelerinde bugün beş yangının çıktığını ifade eden Akbıyık, "Bugün bizim beşinci yangınımız. İki yangınımız çok büyük. Bunlardan birisi Aydın Bozdoğan’dan başladı. Kavaklıdere ilçe sınırlarımıza kadar geldi ve şu an devam ediyor. Beçin bölgesinde geniş bir bölgede saat 17.30 civarı başladı. Tüm ekipler seferber oldu. İnşallah önünü almaya çalışıyoruz. Büyük oranda kolayladık" dedi. Yangına çok sayıda ekibin müdahale ettiğini belirten Akbıyık, şöyle konuştu:

"Kavaklıdere'de de büyük mücadele var"

Yangına 260 personel, 63 araç ve 20'nin üzerinde iş makinesiyle müdahalemiz devam ediyor. Orman Müdürlüğümüzün ve Jandarma Komutanlığımızın 3 helikopteri yangına müdahale etti. Kavaklıdere'de büyük mücadele var. İnşallah oranın da en kısa zamanda kontrol altına alınmasını diliyoruz.

Beçin'de iki köyümüzü boşalttık. Boşalttığımız yerler çok kalabalık değil 30 haneye yakın. Yangın geniş bir alanda etkili.

Helikopterler akşam geç saate kadar müdahale etti. Havalar çok kurak, yangının çıkışıyla ilgili her ihtimal değerlendiriliyor. Helikopter müdahalesi devam edecek. İnşallah sabaha kalmaz diye umut ediyoruz.

Bolu

Bolu'da ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor. Bolu'nun Göynük ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmaları dünden bu yana devam ediyor. Bekirfakılar köyü mevkisindeki ormanlık alanda dün öğle saatlerinde çıkan yangının söndürülmesi için çalışma yürütülüyor.

Karabük

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın kısmen kontrol altına alındı. Valilikten yapılan açıklamaya göre, saat 14.52 sıralarında Ovacuma Ulu Yayla Kırlangıç Mağarası mevkisinde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangında 2 büyükbaş hayvan telef oldu, 3 köy evi de hasar gördü.

Tunceli

Kocakoç köyü mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Köy sakinlerinin durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirmesi üzerine bölgeye Orman İşletme Müdürlüğü, AFAD, itfaiye ve Munzur Arama Kurtarma Derneği (MUDAK) ekipleri sevk edildi. Yangını söndürmek için çalışma başlatan ekipler, iş makinelerinin yanı sıra kazma, kürek ve tırmıklarla alevlere müdahale etti. Jandarma ve emniyete ait TOMA'lar da yangın söndürme çalışmalarına destek verdi. Ekiplerin saatler süren çalışmasıyla yangın kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangında yer yer meşe, söğüt ve dut ağaçlarının bulunduğu yaklaşık 150 dekar alan zarar gördü.

Türkiye'nin dört bir yanında yangın var: 3 bin 583 kişi tahliye edildi - Resim : 4

Türkiye'de çıkan yangınların bazı illere göre dağılımı şöyle: Aydın'da 6, Amasya'da 1, Antalya'da 7, Balıkesir'de 1, Bolu'da 1, Bingöl'de 1, Bitlis'te 1, Burdur'da 4, Bursa'da 4, Çankırı'da 2, Çanakkale'de 2, Denizli'de 1, Elazığ'da 1, Edirne'de 1, Isparta'da 2, İstanbul'da 2, İzmir'de 7, Kahramanmaraş'ta 1, Karabük'te 2, Kastamonu'da 1, Kütahya'da 4, Hatay'da 2, Manisa'da 3, Mersin'de 1, Muğla'da 5, Osmaniye'de 1, Samsun'da 1, Zonguldak'ta 1, Sakarya'da 1, Sinop'ta 1, Sivas'ta 2 yangın.