SON DAKİKA



Haber > Gündem > TÜRKSAT 6A için geri sayım! Fırlatma için ABD'ye gidiyor

TÜRKSAT 6A için geri sayım! Fırlatma için ABD'ye gidiyor

04 Haziran 2024 Salı - 12:46




Ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A bugün Ankara’da bulunan TUSAŞ tesislerinden önce ABD’ye gidecek ardından ise yörüngeye fırlatılacak.





Sanayi Bakanı Kacır ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A Uydusu'nun uzaya fırlatılmak üzere ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'na gönderilmesi amacıyla Mürted Hava Meydanı'nda düzenlenecek törene katılıyor.

Bakan Kacır'ın açıklamaları şöyle: "Haberleşme uydularını yurt dışından temin eden ülkemiz Türksat 6A ile birlikte haberleşme uydusu üretebilen 10 ülkeden biri olacak. Ülkemizin stratejik güvenliği için milli uydu markamızı oluşturacağız.

Uzayın sunduğu sınırsız fırsatlardan yararlanmaya hazırız. Ay programımız kapsamında milli imkanlarla geliştirdiğimiz uzay aracıyla aya erişeceğiz."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu fırlatma süreci ve sonrasına ilişkin önemli detayları paylaştı. Uraloğlu’nun açıklamalarından öne çıkan detaylar şu şekilde:

Gerçekten mühendis olarak bu günü yaşamanın haklı gururunu hissediyoruz. Burada sonuçta bir uydu ortaya çıkardık. Yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla hayata geçirdik. Paketlenmiş durumda uydumuzun ana parçasını koyarak dünyanın en büyük kargo uçağı Antonov'la birlikte yola çıkarıyoruz. Florida'ya göndermiş olacağız. Temmuz'un ikinci haftasında başlayan süreçte hava şartlarına bağlı olarak bir haftalık zaman diliminde inşallah bunu yörüngesine oturacak. Dünyanın 3.5 milyon insanın yaşadığı kısma uydularımız hizmet veriyor. Bu uyduyla 5 milyar nüfusu kapsamış olacağız. 250 milyar dolara üretilmiş uydumuzun geri dönüş sürecini yakalamış olacağız. Neler yapabildiğimizi göstermiş olan eserden bahsediyoruz.


“DÜNYADAKİ 10 HABERLEŞME UYDU ÜRETİCİSİNDEN BİRİ OLDUK”

2005 yılında başlayan, 2014 yılında ete kemiğe bürünen bir sürecin sonuna geldik. Bu heyecan verici. Türk mühendis ve teknisyenlerinin Cumhurbaşkanımız önderliğinde neler yapabileceğinin bir kanıtı bu. Hem yönetici olarak hem de mühendis olarak bu gururu yaşıyorum. Dünyadaki 10 haberleşme uydu üreticisinden biri olduk.

“YÜZDE 80-90 ORANINDA YERLİ ÜRETİMLE İMAL ETTİK”

Buradaki en önemli amacımız bizim ihtiyaçlarımızı karşılamak ama bu uydu da ses görüntü ve data noktasında güvenlik haberleşmesinin ve askeri sistemlerin mutlaka emin olacağımız sistemlerle gerçekleştirilmesi gerekir. Bu uyduyla birlikte yüzde 80-90’lara varan yerli üretimimizle bizim haberleşme ihtiyacımızı göreceği gibi dünyadaki eriştiği coğrafyalarda da bu hizmeti satıp bu anlamda da bir gelir elde etmenin yolunu açmış oluyoruz.

“TÜRKSAT 6-A İLE 5 MİLYAR NÜFUSA ERİŞECEĞİZ”


Şu anda 5 uydumuzla bunları dünyadaki uydu üreticilerine imal ettirmiştik. 3.5 milyar insanı kapsayan (Afrika’nın kuzeyi, Avrupa, ülkemiz, yakın coğrafyamız Kafkaslar, Orta Asya ve Hindistan’ın da bir bölümü), artık bu uyduyla birlikte 5 milyar nüfusa erişeceğiz. Bu da dünya nüfusunun yüzde 65’i demektir. Buralara hizmet satacağız ve hem kendi ihtiyacımız hem de kapsadığı ülkelerdeki ihtiyacı görmüş olacağız. Haberleşme uydumuz Temmuz’un ikinci haftasında yörüngesine fırlatılmış olacak. Sene sonunda da işletmeye, hizmet vermeye tamamıyla açılacak."

HABER MEKEZİ

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap