A+ A-
Yorum
10

Zeytin Üreticisine Tarım Kredi Kooperatifi şoku

Yayın Tarihi: 11.11.2023 - 14:12 | Güncelleme Tarihi: 11.11.2023 - 14:11
Tarım Kredi Kooperatifi üreticinin zeytinini almadı

Marmarabirlik 125 lira zeytin kilogram fiyatıyla üreticinin yüzünü güldürürken, Tarım Kredi Kooperatifi açıkladığı 90 lira kilogram fiyatının yanı sıra zeytinleri teslim almadı. Zeytin üreticileri, "Biz bağlı olduğumuz Tarım Kredi Kooperatifi’nden ilaç, gübre, tohum alıp borçlandık. Beyan verdik. Ancak zeytinlerimizi almaya gelen yok" dedi.

Artan maliyetler nedeniyle zeytin üreticileri sıkıntı yaşamaya devam ediyor.

Marmarabirlik açıkladığı 125 lira zeytin kilogram fiyatıyla ve yaptığı ödemelerle üreticinin yüzünü güldürürken, 90 lira fiyat belirleyen Tarım Kredi Kooperatifi ise ortaklarından zeytinleri almaya gelmedi.

İznik ilçesine bağlı Boyalıca Köyü’nde üretim yapan Orhan Fındık, bağlı oldukları Çakırca Tarım Kredi Kooperatifi’nin seleleri bırakmasına rağmen ürünleri almaya gelmediğini dile getirdi.

Fındık, "Bütün ilacımı, gübremi Tarım Kredi Kooperatifi’nden alıyorum. "Zeytinde öderim" diye. Ama zeytini almayınca mağdur olduk." dedi.

'SEPETLERİ GELDİ, KENDİLERİ GELMEDİ'

Tarım Kredi Kooperatifi’nin fiyatı yüksek bularak ürünleri almayacağı dedikodularının olduğunu kaydeden Fındık, "Boyalıca’nın yarısı mağdur durumda. Burada 1000 çiftçi var. Bizim amacımız Tarım Kredi’ye olan borcumuzu rekolte beyannamesinde kabul edilen miktar ve rakamda ödemek" şeklinde konuştu.

Borcumuzu ödemek için zeytinleri teslim etmeyi beklediklerini söyleyen Orhan Fındık, "Sepetleri geldi, kendileri gelmedi. Çiftçinin yanındasınız madem bizim zeytinimizi dünyanın her yerinden tüccar gelip alıyor Tarım Kredi gelip alamıyor" diye konuştu.

Öte yandan Marmarabirlik ise zeytin alım kampanyasını hızla sürdürüyor. Marmarabirlik 125 lira fiyat açıklarken, satın aldığı ürünlerin yarı parasını da peşin olarak üreticinin hesaplarına yatırdı.

Muhabir/Editör:Burak Çimşit