A+ A-
Yorum
10

Laz Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

Yayın Tarihi: 08.05.2024 - 18:01 | Güncelleme Tarihi: 08.05.2024 - 17:59
Lezzeti sınırları aşan Laz Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

Karadeniz yöresine ait olan laz böreği, incecik açılmış baklava yufkaları arasında kalan koyu kıvamlı muhallebiyle fırınlanıyor. Pudra şekeri ilavesiyle kuru ya da şerbetli olarak servis edilen bu nefis tatlı tarifi, milföy hamuru ve krema ilavesiyle de hazırlanabiliyor.

Zahmetli gözükse de evde aslında çok kolay bir şekilde yapabileceğiniz bu yöresel tatlı tüm sofralara çok yakışacak.

Laz Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Laz böreği hamuru İçin:

1çay bardağıyoğurt(suyu ile birlikte)
1çay bardağısıvı yağ
1çay bardağısu
1çay kaşığıtuz
1/2paketkabartma tozu
2adetyumurta
4su bardağıun

Laz böreğinin muhallebisi için:

5su bardağısüt
2adetyumurta sarısı
4yemek kaşığıun
1yemek kaşığınişasta (mısır veya buğday nişastası)
1su bardağıtoz şeker
1/2adetlimon kabuğu rendesi
1tatlı kaşığıtaze çekilmiş karabiber

Laz böreğinin şerbeti için:

1,5su bardağıtoz şeker
1,5su bardağısu
1tatlı kaşığılimon suyu

Tezgahı Unlamak İçin:

1su bardağınişasta (mısır veya buğday nişastası)
Laz böreğini yağlamak İçin:
1çay bardağıeritilmiş tereyağı
1çay bardağısıvı yağ
Laz Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

Laz böreğinin şerbeti için su ve şekeri, şeker eriyene kadar karıştırın ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve kısık ateşte şerbet kıvamını alana kadar pişirin ve ocağın altını kapatıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Baklava hamurunu hazırlamak için geniş bir kasede sulu yoğurdu, sıvı yağı, suyu, tuzu, kabartma tozunu ve yumurtayı güzelce karıştırın.
Bu karışımın üzerine unu yavaş yavaş ekleyerek, hamur ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğurun.
Hamurun tezgaha yapışmaması için nişasta serpiştirin.
Yoğurduğunuz hamuru 18 eşit bezeye bölün.
Muhallebisi için; ayrı bir kasede 1 su bardağı süt, yumurta sarılarını alın ve karıştırın.
Vanilin, nişasta, ve unu ekleyin.
Son olarak limon kabuğu rendesini ve karabiberi karıştırın.
Güzelce çırpın.
Geriye kalan 4 su bardağı sütü tencereye aktarın. Üzerine 1 su bardağı toz şekeri ekledikten sonra ocağın altı açıkken, şeker eriyene kadar karıştırın.
Tencerede ısınan sütlü karışımdan bir kepçe süt alın ve kasede hazırladığımız yumurtalı karışımın içerisine azar azar ekleyerek ısılarını eşitleyin.Isıları eşitlenen karışımları birleştirelim. Kasedeki karışımı azar azar tencereye ekleyin ve sürekli olarak karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Piştikten sonra ocaktan alıp, ılımaya bırakın
Tezgaha tekrar nişasta serpiştirin. Tüm bezeleri incecik olacak şekilde açın.
Yağladığınız, fırına dayanıklı fırın kabının içerisine yufkayı yerleştirin.
İlk yufkanın dışarıya doğru taşmasına izin verin.Eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımı ile ilk yufka katını fırça yardımıyla yağlayın. 17 katın her katını yağlayarak fırın kabınıza dizin.Hazırladığınız muhallebi karışımını yufkaların üzerine dökün. İlk katın taşan yufkalarını içe doğru katlayın.
Üzerine son yufka katını da ekledikten sonra son kez yağlayın ve dilimleyin.
170 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar 30 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız laz böreğinin ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğumuş olan şerbeti üzerine gezdirin ve sevdiklerinizle afiyetle tüketin.

Laz Böreği Tarifinin Pişirme Önerisi

Muhallebiyi pişirirken sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin. Kıvamını kontrol etmek için muhallebiyi spatula ile çizdiğinizde iz hemen kayboluyorsa ideal kıvama gelmiş demektir.

Muhabir/Editör:İsmail Düzgün
Etiketler