A+ A-
Yorum
10

150 bin ton fındığı bavula da sığdırdılar!

Yayın Tarihi: 17.12.2016 - 08:00 | Güncelleme Tarihi: 17.12.2016 - 09:00

Söz konusu fındık olduğunda benim sorunum nedir? Bilir misiniz? Anlayamamak değil, artık anlatamamak! Nasıl anlatayım ki? Neyi anlatayım ki?

Ortada, “Anlamak istemeyene anlatabilmek kadar güç bir iş yoktur” gerçeği de var ise! Aha önceki gün, Bakanlar Kurulu kararı ile sınır ticareti kapsamında Ocak 2016’da bavul ticareti denilen yöntemle fındık girişine verilen izin kaldırıldı diye öyle açıklamalar yapılıyor, öyle şeylerden söz ediliyor ki! Söz edenlerin zihniyetini, tıynetini bilmesem, “anlamıyorum” bile diyeceğim! Ama zat-ı muhteremlerin amaçlarının sadece hatalarına kılıf bulmak, suçluyu da kendi dışlarında aramak, fındık üzerinden medya da yer almak olduğunu iyi bildiğim için “anlamıyorum” diyemeyeceğim! Ama böylelerini kelimelerl “anlatmakta artık sıkıntı çekiyorum” diyorsam inanın! Gelelim gerçekler ile yalanlara...

Birincisi fındık ithalatında her zaman izin var. Tabii o günkü piyasa fiyatları üzerinden yüzde 45 gümrük vergisi öder iseniz, ki böyle bir vergi ile zaten kimse fındık ithal etmez. İkincisi, sınır ticareti kapsamındaki fındık girişleri sadece torba ve hadi diyelim bavullarla olabilir ki, onu da zaten yapan yok denecek kadar az.

İşte orada Sarp Sınır Kapısı’nın kayıtları. Gidin bakın! Kaldı ki, birileri çıkmış “150 bin ton”dan söz ediyorlar. Yahu, daha 2-3 ay önce gerçekleri bilenler, bu ülkelere gidip görenler “Gürcistan ve Azerbaycan’da 6070 bin ton fındık var” derken, sizler “abartıyorsunuz, piyasayı düşürmek için uyduruyorsunuz” diye kıyamet koparanlardan değil miydiniz? Hadi o gün söylediklerinizi her zaman ki gibi unuttunuz. Yahu 150 bin ton fındığın ne demek olduğunu hiç düşündünüz mü? Bu ülke yarım asırdır bir kaçak çay girişi var.

Doğu ve Güneydoğu’da kullanılan bu çayın miktarı bile adeta serbest olmasını rağmen 60-70 bin tonu geçmiyor. Ama fındık bir anda 150 bin tona sayenizde ulaştı! Yoksa bu işe ortaksınız da mı, rakamları herkesten daha iyi biliyorsunuz? Bu ne kafadır? Bu mantıktır? Bu ne dalalettir?

Etiketler