A+ A-
Yorum
10

DSİ’den Artvin’e Dev Yatırım: 23 Yılda 400 Milyar TL’lik 161 Tesis Hizmete Girdi

Yayın Tarihi: 09.02.2026 - 16:38
DSİ, Artvin’de son 23 yılda 161 tesis inşa etti. 400 milyar TL’yi bulan yatırımlarla enerji, tarım ve taşkın güvenliği güçlendi.
Kaynak:İHA

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Artvin’de son 23 yılda yaklaşık 400 milyar TL’lik yatırımla 161 su yapısını tamamladı. Barajlardan HES’lere, içme suyundan taşkın korumaya kadar birçok alanda önemli kazanımlar sağlandı.

Çoruh Havzasında Barajlar ve Depolama Gücü Artırıldı

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin su yönetimini her zamankinden daha kritik hale getirdiğini belirterek, Artvin’de yapılan yatırımların stratejik önemine dikkat çekti.

Çoruh Nehri ve yan kolları üzerinde inşa edilen 5 baraj, yenilenebilir enerji üretiminde önemli rol oynarken, son 23 yılda hizmete alınan 7 depolama tesisiyle 4 milyar 592 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Balta, bu tesislerin hem kuraklıkla mücadelede hem de taşkın risklerinin azaltılmasında hayati görev üstlendiğini vurguladı.

108 Taşkın Koruma Tesisiyle Yerleşimler Güvence Altında

Artvin’de taşkın riskine karşı kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Balta, tamamlanan 108 taşkın koruma tesisi sayesinde şehir merkezi dahil 228 yerleşim yeri ile 10 bin 169 hektar arazinin taşkınlardan korunduğunu açıkladı.

İklim değişikliğiyle birlikte suya bağlı afetlerin arttığını belirten Balta, bu yatırımların can ve mal güvenliği açısından kritik olduğunu söyledi.

HES’ler, İçme Suyu ve Sulamada Önemli Kazanımlar

Enerji alanında Artvin’in Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olduğunu belirten DSİ Genel Müdürü Balta, kent genelinde 39 hidroelektrik santralinin işletmeye alındığını ve bu tesislerin yıllık 8 milyar 15 milyon kilovatsaat enerji üretim kapasitesiyle milli ekonomiye ciddi katkı sunduğunu kaydetti.

Öte yandan Artvin, Yusufeli, Borçka ve Arhavi ilçelerinde tamamlanan 6 içme suyu tesisi ile yıllık 14,3 milyon metreküp memba kalitesinde içme suyu sağlandı. Tarım alanında ise 3 sulama tesisi sayesinde 1.640 dekar tarım arazisi modern sulama sistemlerine kavuşturuldu.

2025’te 1,7 Milyar TL’lik Yeni Tesisler Tamamlandı

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, 2025 yılı içinde Artvin’de toplam maliyeti 1 milyar 699 milyon TL olan 1 gölet ve 5 taşkın koruma tesisinin tamamlanarak hizmete alındığını belirtti. Balta, suyun etkin yönetimiyle Artvin’in tarım, enerji ve yerleşim alanlarında sürdürülebilir kazanımlar elde etmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

Etiketler