SON DAKİKA



Haber > Artvin > Erzincan’da yaşanan ihmal, Artvin’i de korkutuyor!

Erzincan’da yaşanan ihmal, Artvin’i de korkutuyor!

25 Şubat 2024 Pazar - 11:11




Artvin merkeze bağlı Yukarı Maden köyünde faaliyet gösteren ve Erzincan'ın İliç ilçesinde maden faciasına yol açan Anagold'un da hisse sahibi olduğu şirketin Artvin'de altın-bakır madeni işletmesine tepki gösterildi.





Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden faciasına yol açan Anagold firmasının da hissesinin bulunduğu Artmin Madencilik'in Artvin'de bulunan altın-bakır maden işletmesine tepkiler sürüyor. Maden faaliyetinin yürütüldüğü Yukarı Maden Köyü Muhtarı Rıdvan Peker, "Madencinin sınırı yok ki! Yarın bu caminin altında çok büyük rezerv var ve biz burayı da kaldıracağız derlerse ki, biz şehit mezarlarının buradan kaldırılmasını istemiyoruz" dedi.

"MADENCİLİK GİRDİĞİ YERİ BOZAN, DEĞİŞTİREN BİR FAALİYETTİR”

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, "Ne iyi ki Artvinliyim ve Artvin’in güzelliklerinden faydalanmak yaşamın bütün iyi taraflarını çocukluğumdan beri nasıl hissetmişsem ve burada yapılacak olan faaliyetlerden oluşan kötülükleri de elbette ki iliklerimize kadar hissediyoruz. Bu durumdan da elbette ki çok rahatsızız ve bu nedenle de söyleyecek sözümüz var” diyerek şöyle konuştu: “Biliyorsunuz Doğu Karadeniz bütünüyle bakır provensi olarak geçer. Artvin de tıpkı Gümüşhane gibi, Trabzon gibi zengin yer altı kaynakları var ama hep gözden kaçırılan bir şey var; Artvin'in yer üstü kaynakları yer altı kaynaklarından çok daha zengin, çok daha görünür ve ekolojik olarak bütün yaşam formlarına, hiçbir ayrımcılık yapmadan zengin fakir ayrımı yapmadan, hayvan insan ayrımı yapmadan ve düşünmeden fayda sağlıyor. Buna ekosistem hizmeti diyoruz. Madencilik ise yapıldığı ortamı tamamen değiştiren ve bir daha geri döndürülmez şekle getiren bir faaliyettir. Bütün dünyada olduğu gibi madencilik girdiği yeri bozan, değiştiren ve yüzyıllar boyu olumsuz etkileri süren bir faaliyettir.”

"ARTIK KÖYÜMÜZDE YAŞANACAK BİR DURUM KALMADI"

Yukarı Maden Köyü Muhtarı Rıdvan Peker ise şunları söyledi: "Köyümüzde muhtar olduğumda maden şirketi burada çalışıyordu ve şu anda da faaliyetlerini yürütüyorlar. Gerekli izinleri var ama ne kadar yeterli izinleri var bu konuda bilgim yok. Gördüğünüz gibi köyümüzdeki mezarlık mevkisindeyiz ve mezarlar da gözüküyor zaten. Karşıda Meydan Mahallesi var ve bu mahalle kalkıyor zaten. Sağ taraftaki evler sökülmüş vaziyette ve karşıdaki kısmında gezdik zaten ve derelere gelişigüzel hafriyatları doldurmuşlar ve bundan rahatsız olduğumuz için valiliğe başvurduk. Gerekli kurumlar gelip gördüler, bizler gerekli izahatları gelenlere anlattık. Köyümün var olmasını isteyen birisiyim ve ne diyelim artık köyümüzde yaşanacak bir durum kalmadı. Artık buralarda kimse kalmıyor, vadi boyunca birkaç mahallemizde var ve oralar kalıyor. Köyümüzün dışarda nüfusu 50 bin civarında ama kışları köyde 22 hane, yazları ise 80 hane kalıyor."


"MADENCİNİN SINIRI YOK"

Bu topraklarda artık bitki yetişmiyor. Yukarıda görüntülediğiniz yerlerdeki derelere biriken toprakların ve hafriyatın buraları tıkadığında sel oluşacaktır ve aşağıdaki mahalleler zarar görecektir. Birkaç gün yağmur yağınca Hopa’yı gördük ve Karadeniz zaten gidiyor ve o kuru dereler nasıl patladı, onun için kuru dere diye bir şey yok, çamur sulanır ve o da olur sel. Biz de köyümüzde bunların yaşanmasını istemiyoruz. Burada Halit Paşa’nın konuştuğu kişilerin mezarı var. Madencinin sınırı yok ki, yarın der ki bu caminin altında çok büyük rezerv var ve biz burayı da kaldıracağız derlerse ki biz şehit mezarlarının buradan kaldırılmasını istemiyoruz."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap