A+ A-
Yorum
10

Birliğimizi aşamayacaklar

Yayın Tarihi: 19.08.2015 - 00:08 | Güncelleme Tarihi: 19.08.2015 - 08:05
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, bütün Artvin’in hemen tepelerinde yapılmak istenen altın madenine karşı birlik olduğunu belirterek, “Bu bir

Sivil Toplum Diyalogu Programı kapsamında hibe desteği ile yürütülen, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nın Karadeniz bölgesinde yürüttüğü ‘Çevre için Medya ve İletişim Ağı’ projesi kapsamında Artvin Koru Otel'de “Birlikteyiz Çalıştayı” tamamlandı. Çalıştay’a deneyimli medya mensupları, ekoloji uzmanı, hukukçu, akademisyenler, bilgisayar uzmanı, sosyal medya uzmanı ve aktivistler kendi bilgi ve tecrübelerini katıldı.

Çalıştay'ın ilk bölümünde Çevre Mühendisleri Odası adına Baran Bozoğlu, Trabzon KTÜ Orman Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Boğazpınar HES Platformu Sözcüsü Ahmet Öztürk ve Hukukçu Özgürel Başaran bilgi ve birikimlerini anlatarak, katılımcılara çeşitli sunumlarda bulundular. Yeşil yol projesi, HES'lerin, ÇED raporları, çevrenin ve doğanın korunmasında hukuki konuların konuşulduğu çalıştayda, katılımcılar sunumlarını yaparak, katılanlara bilgiler sundular.

YAŞAM NÖBETİNDE

Çalıştay’ın ardından topluca Cerattepe’ye gidilerek burada madene karşı nöbet tutan Artvinliler ziyaret edildi. Maden karşıtı pankartlarla donatılmış nöbet yerinin seyyar tuvaletten, güneş enerjili elektrik sistemine kadar uzun süreli bir mücadele için hazırladığını belirten Artvinliler, “Kışın da nöbetimize devam edeceğiz. Taa ki bu maden projesi tamamen ortadan kalkıncaya kadar” dediler.

MÜCADELE KÖYLÜYÜ NASIL DEĞİŞTİRDİ?

Çevre Mühendisleri Odası Çevre Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu ÇED sürecinin nasıl formalite haline getirildiğini ve usulsüzlükleri anlatırken“Karabiga’da İÇDAŞ termik santralinin iki bacası var ikisi de bakanlıktan izinli. Yanına yapılması düşünülen tesisin ÇED’in de toplam etkiyi az göstermek için, İÇDAŞ’ın yalnızca tek bir bacası olduğu yazıyor. Çevre Bakanlığı da bunu onaylıyor” örneğini verdi.

Tarsus Boğazpınar HES karşıtı Platform Sözcüsü Ahmet Öztürk, köyünde HES’e karşı verilen mücadelenin seyrinden bahsederken, mücadelenin zaman içerisinde köylülerde yarattığı olumlu yöndeki değişimi de gözler önüne serdi. Yeşil Artvin Çevre Derneği Başkanı Neşe Karahan, Cerattepe’de 20 yılı aşkın bir zamandır verdikleri altın madeni karşıtı mücadeleyi ve son birkaç aydır sürdürdükleri nöbet sistemi hakkında bilgiler verdi. Karahan bütün Artvin’in hemen tepelerinde yapılmak istenen altın madenine karşı birlik olduğunu belirterek, “Bu birliğimizi aşamayacaklar. Kafkasör’de maden yaptırmayacağız” dedi. 

Turan ŞENTÜRK