Bu fabrikada her şey organik
Yayın Tarihi: 23.01.2017 - 08:29 | Güncelleme Tarihi: 23.01.2017 - 08:27
Ordu’nun Korgan ilçesinde 12 yıl önce kurulan fabrikada üretilen ürünler tamamen organik.
Açıcı: Devletten hiçbir talebimiz yok. Bize yapacakları en büyük iyilik; köylünün, çiftçinin, üreticinin daha güzel şartlarda üretim yapmasını sağlamak.
Ordu’nun Korgan ilçesinde 2005 yılında faaliyete başlayan Koraç Süt Ürünleri fabrikasında üretilen süt, peynir ve yoğurt gibi ürünlerde ilk şart ‘organik’ olması. Hijyene verilen önemle de herkesin takdirini kazanan şirketin bütün çalışanlarının bu konuda çok titiz olduğuna dikkat çeken şirket ortağı ve yöneticisi Serhat Açıcı, aile ortakları ile birlikte 12 yıl önce kurdukları fabrikada ürettikleri ürünlerle, hem markalaşmayı hem de ilçenin tanıtımına katkı sağlamayı hedeflediklerini açıkladı. Açıcı, fındık alım ve satımı ile uğraştıkları dönemde Koraç Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ni kurduklarını hatırlattı. İlk üretime kaşar peyniri ile başladıklarını belirten Açıcı, şöyle konuştu: “Aslında biz toprak ürünleri üzerine çalışmaktayız. Fındık alım satımı üzerinde yoğunlaşmaktayız.
Ancak ilçemizin ekonomisine katkımız olsun, daha fazla istihdam sağlayalım, ilçemizin de tanıtımına katkımız olsun düşüncesiyle yeni bir sektörde faaliyet gösterme arayışına girdik. Çiftçiye, halkımıza, köylümüze en doğru katkıyı süt ürünlerinde vereceğimizi düşündük. Öncelikle 2005 yılında şirketimizi kurarak kaşar peyniri üretim hattı oluşturduk. 2010’da yeni tesislerimize kavuştuk. Beraberinde süt üretimi kapasitemizi aylık 50 tona çıkardık. Beraberinde yoğurt ve ayran üretimi gerçekleştirdik. Bugün fabrikamızda 20 personelimiz, her gün düzenli olarak ulaştığımız 4 bin üretici çiftçimiz var.”
İLÇEDE HER MAHALLEDEN SÜT TOPLUYORLAR
İlçede üretilen sütleri nakliyeciler aracılığıyla topladıklarını ifade eden Açıcı, “Köylüden direkt alma imkanımız olmadığı için her mahalle için belli hatlar oluşturarak nakliyeciler istihdam ettik. Her mahalleye günlük olarak giriş yapıyorlar, ayrıca bölgedeki süt üreticisi birliklerinin de sütünü alarak, günlük kapasitemizin olduğunda tam kapasite çalışmaya çalıyoruz. Yaz aylarında sütün yoğunluğuna bağlı olarak günlük 40-45 ton süt işlemekteyiz. Şu anda kış mevsiminde oluğumuz için 20 ton civarında süt potansiyelimiz mevcut” dedi.
26 İLDE VE LÜKS OTELLERDE
“Türkiye’nin 26 ilinde ürünlerimiz mevcuttur” diyen Açıcı, sözlerini şöyle sürdü: “Karadeniz Bölgesinde aktifiz. İstanbul, Antalya, İzmir gibi lüks otellerde ve çoğu toplu tüketim alanlarında Koraç markası bulunmaktadır. Ürünlerimizi tüketen insanlar, Ordulu olsun veya olmasın Türkiye’nin hangi vilayetinde yaşıyorsa telefon üzerinden bize ulaşıp kargoyla ürün alabiliyorlar. Biz onlara her noktada yardımcı oluyoruz.” Markalarını ve ilçenin adını duyurmak için mücadele ettiklerini de kaydeden Açıcı, “En büyük tanıtım ulusal medyada oluyor ancak bizim ulusal medyaya girebilmemiz için Türkiye’nin 81 vilayetinde bir altyapımız olmamız lazım. Yani o aşamaya gelmemiz lazım. Şimdi biz o aşamaya gelmek ve markalaşmak için mücadele ediyoruz. Ekonomik gelirden ziyade Koraç markasını ve Korgan adını daha çok insanın duyması için mücadele ediyoruz” dedi.
PERSONEL BULUNMUYOR
Serhat Açıcı, “Kalifiye personel bulma şansımız yok. Biz sadece yetiştirebiliyoruz. Bu sektörün içerisine sokuyoruz. Eğitimi biz kendimiz vermeye çalışıyoruz. Koraç firmasının tek başına nüfus çekme imkanı yok. İlçemize daha farklı, daha çok işçi istihdam edecek sektörlerin aktif hale gelmesi gerekiyor. Mesela ilçemize bir tane tekstil fabrikası, fındık kırma fabrikası kurulması gerekir. Sadece bizim katkılarımızla istihdamı arttırma şansımız yok. Biz elimizden geldiği kadar kapasitemizi arttırmak, daha farklı alanlarda daha farklı ürünlerde faaliyet göstermek, daha çok işçi çalıştırabilmek için mücadele ediyoruz” dedi.
ORGANİK ÜRÜNLER ÜRETİLİYOR
Açıcı, açıklamalarının devamında; “Hayvanlarımız tamamen organik üretimle besleniyorlar. Bizler de tamamen organik, hiçbir katkı malzemesi kullanmadan, doğal ürünler üreterek, tüketicilere organik ürün sunuyoruz. Yani biz kalitemizle ön planda olmaya çalışıyoruz. Biz büyük firmalar gibi markalarımızı satamıyoruz. A firması bugün marka olmuş kaşarın kilosu 22-25 lira, ama biz bugün kalitemizi 15 liraya satabiliyoruz” ifadelerinde bulundu.
EN BÜYÜK SORUN SANAYİ VE ULAŞIM
Açıcı, sektördeki zorluklara da değinerek, “Öncelikle üretim aşamasındaki en büyük zorluğumuz tesisimizdeki teknik ekipmanların arızalandığında bölgemizde yeterli sanayinin olmamasıdır. En ufak makine arızasında Adapazarı’na, İstanbul’a gittiğimiz oluyor. Tesisimizi kurduktan sonra Karadeniz’in sanayisinin gelişmemiş olduğunu fark ettik. Ulaşım alanında da zorluk çekiyoruz. Bölgemizin doğasından da kaynaklanan engebeli güzergahlarda süt toplama işlemleri yapıyoruz. Böyle olunca da mesai saatlerimizin dışına çıktığımız oluyor” diye konuştu.
DEVLET DESTEĞİ GEREKİYOR
Devletin süt üretimini ve hayvancılığı arttırması gerektiğini de ifade eden Açıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz aile şirketi olarak devletten hiçbir talebimiz olmadı. Yani bize yapacakları en büyük iyilik köylünün, çiftçinin, üreticinin yani daha güzel şartlarda üretim yapmasını sağlamak. Süt üretimini arttırması, hayvancılığı desteklemesi. Bugüne kadar Tarım Bakanlığının tatmin edici bir hareketi olmadı. Ancak bu yaz döneminde hayvan girişi olacağını düşünüyoruz.”