A+ A-
Yorum
10

Çanakkale Zaferi ile sömürge tarih oldu

Yayın Tarihi: 21.03.2016 - 10:52 | Güncelleme Tarihi: 21.03.2016 - 10:48
Trabzon Türk Ocağı Şubesi 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 101’inci yıldönümü nedeniyle Şehitleri Anma Günü gerçekleştirdi.

ÖĞRETMELİYİZ

Türk Ocağı Trabzon Şube Başkanı Mithat Kerim Arslan, “Çanakkale’de neler oldu? Çok farklı seviyede teknoloji ile çok daha güçsüz ve teknoloji çarpıştı. Ama teknolojiye karşı vatan sevgisi Türk’ün bağımsızlık aşkı sonuçta galip geldi. Demek ki teknoloji her şey değilmiş. Çanakkale’de Türk’ün millet olarak ben de varım, ben müstekil bir milletim dediği olaylar yaşandı. Orada yaşanan savaşı sıradan bir topluluk yürütemezdi. Çanakkale’yi yeni nesillere mutlak suretle teferruatlı anlatmak mecburiyetindeyim. Kusura bakmayın, milli olamamış, son yarısında millilik vasfını kaybetmiş Türk devleti bunu kendi evlatlarına öğretmiyor ve dünya insanlarının, dünya devletlerinin karşısında kullanılacak birer meta halinde canlı nesil yetişmek isteyen sözde bir devletle karşı karşıyayız” diye konuştu.

SON KALE

Prof. Dr. Mehmet Demir Derviş ise, “Çok değil daha 1912’de Balkan Savaşında 500 yıllık vatan toprağımızı utanç verici bir yenilgiyle kaybederek itibarını yitirmiş olan bir milletin ordusu, harim-i istmetine ‘İstanbul’a girmek üzere saldıran düvel-i muazzama karşısında Türk milletinin gelecek kuşaklarını, üzerinde yaşadığı ebedi vatan topraklarını, ittihatçıların demiyle ‘son kale’yi savunmuştur. Bunun için Türk askeri büyük bir kahramanlık fedakarlık ve imanla savaşmıştır” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK ZAFER

“Çanakkale muharebesi sadece insanın güç, teknik ve silah üstünlüğü olarak cereyan etmemiştir” diyen Derviş, “Hiç şüphesiz aklın da akılla mücadelesi şeklinde gelişmiştir. Boğazların tahkimi, ordunun hazırlanması, sevk ve idaresi, komutanların inisiyatif kullanarak yerinde müdahalesi ile Türklerin aleyhine görünen bütün şatlara rağmen tarihe büyük bir Türk zaferi alarak geçmiştir. Mücadelenin kritik noktalarından birinde Mustafa Kemal’in savaşın gidişine müdahil olması onun ‘Anafartalar Kahramanı’ alarak ünlenmesinde ve gelecekte işgal edilen Türkiye’nin kurtarıcısı olacağı yürüyüşünde de başlangıç noktası teşkil etmiştir” dedi.

YAŞAMAK İSTİYORSANIZ...

Derviş, sözlerine şöyle devametti: “İngilizler ve müttefikleri bir yandan Çanakkale’ye saldırırken diğer yandan da Ermeni komitacılarını harekete geçirerek İstanbul’da bir ihtilal girişimine hız verdiler. 24 Nisan 1915 teşkilatının sebebi de budur. Size saldıran güç, bütün imkanlarını kullanarak zayıf düşmenizi sağlamaya çalışır. Akıllı iseniz ve yaşamak istiyorsanız, sorumluluğunu üstlenecek yöneticisi olduğunuz toplumun güvenliğini sağlamak zorundasınız. Yapamazsanız cezasını çekersiniz.”

İNGİLİZLER BU YENİLGİ İLE KİNLİLER

Derviş, “Çanakkale zaferinin hem milletin hem ordunun moralini yükselten bir zafer olması tarihteki yerini aldı. Sömürgecilik çağının sona ermesine yol açan gelişmeler içinde de önemli bir dönüm noktası oldu. Avustralya, Yeni Zelanda ve Hindistan’dan gelen askerler kendilerine yönelik aşağılanmaları görüp, etkilenip savaş sonrasında kendi uluslarının bağımsızlık mücadelesinin formülü katılımcıları oldular. Çanakkale Savaşı Türkler için bir zafer, İngilizler için unutulmaz bir utanç ve kin kaynağı. İngiliz sömürgeleri için şahsiyet bulup, bağımsızlık kaynağı. Ruslar için Çarlığın yıkılıp Bolşevik rejiminin ortaya çıkmasına yardımcı olan bir savaş oldu” dedi.

Fatih İsak