SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Çay Türkiye'nin kârı Gürcülerin

Çay Türkiye'nin kârı Gürcülerin

12 Mart 2017 Pazar - 15:05




ÇAYSİAD, Türkiye’de çay sektörünün tanıklık ettiği karmaşık tabloyu kanıtlar nitelikte; rapora göre Türk çayının geliri Gürcü işçilerin masraflarına





Çay Sanayicisi ve İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) tarafından hazırlanan rapora göre Türk çayı daha çok sektörde istihdam edilen Gürcülere kazandırıyor. Raporda yer alan verilere göre tam da çay sezonunda Sarp Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan işçi sayısında bir hayli artış gözleniyor. Sebebi ise çay sektöründe çalışmak üzere Türkiye’yi tercih eden işçiler. Bu işçilerin çay sektöründe çalıştırılması da işçi maliyetleri bakımından çay müstahsillerini olumsuz etkiliyor.

70 MİLYON DOLAR YURT DIŞINA

Çay sektöründe çalıştırılan yabancı uyruklu işçilerin günlük giderleri ise şu şekilde: Net yevmiye: 90 TL, kahvaltı, öğlen yemeği, sigara, taşıma; toplamda 117 TL bu şekilde çalışılarak 4 ay boyunca elde edilen 119 milyon doların 70 milyon doları yabancı uyruklu işçiler tarafından yurt dışına getiriliyor.

TÜRKLER İSTİHDAM EDİLMELİ

İşsizlik oranları Trabzon’da yüzde 7.4, Gümüşhane yüzde 7.2, Artvin’de 7.1, Rize’de 6.7 ve Giresun’da yüzde 6.5 civarında iken ülkemize yurt dışından işçiler geliyor. Müstahsilin de memnun olmadığı bu tablo karşısında Trabzon için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilmiş 25 bin işçi istihdamına katkıda bulunmak adına işsizlerimiz çay sektöründe istihdam edilebilir.

İSTİDAM  İÇİN PROJE

Çay sektöründe istihdam edilen yabancı uyruklu işçilerin önümüzdeki sezon çalışmak üzere Türkiye’ye gelmemesi halinde bir B planı da mevcut değil. Yani Gürcüler gelmese doğacak sorunların çözülmesi için yapılacakların bir planı yok. Bu da hep çözüm bekleyen tarım işçiliği sorununun önümüzdeki sezon da sorun olarak kalacağının kanıtı niteliğinde. İstihdam projelerinin bu soruna yoğunlaşması ve tarım işçilerini desteklemesi halinde Türk çayı Gürcü’yü değil; gerektiği gibi Türk’ü memnun edecektir.

Şükran ATALAR


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap