SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Ecza deposu gibi Feijoa

Ecza deposu gibi Feijoa

20 Kasım 2016 Pazar - 09:00




Güney Amerika meyvesi Trabzon’da yetişiyor. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor





 Trabzon Kadınlar Pazarı’nda tezgah kuran 60 yaşındaki Hamide Taç şeker hastalığı, kanser ve guatr tedavisinde kullanılan feijoa meyvesini yetiştirip kilosunu 10 liraya satıyor. Anavatanı Güney Amerika olan feijoanın Trabzon’daki tek yetiştiricisi olduğunu belirten Taç, “Bunu benden başka kimse yetiştirmiyor. Görenler de ne olduğunu bilmiyor’’ dedi. K

ORKARAK TADINA BAKTIM

Feijoa yetiştiricisi Taç, bu meyveyi yetiştirme süreçleri hakkında şunları söyledi: “Rahmetli eşim böyle değişik ağaçlara çok meraklıydı. Nasıl becerdi bilmiyorum bir yerden bulmuş getirmiş. Evin önüne dikti, 2 yıl içerisinde meyve verdi ama yemek ona nasip olmadı, öldü gitti. Ben de yaşadığı zaman merak etmedim, önemseyip bu nedir diye sormadım eşime. Ağaç meyve verince şaşırdım. Korkarak tadına baktım, beğendim. Belki satabilirim diye de pazara getirdim.’’

MÜŞTERİSİNDEN ÖĞRENDİ

Feijoayı kendisinin de bilmediğini, bir müşterisi aracılığı ile elindeki fırsatın farkına vardığını belirten Taç, bu meyvenin adını dahi bilmediğini, tek seferde elindeki meyvelerin hepsi satın alınınca merak ettiğini söyledi. Bu olay üzerine meyvenin ne olduğunu müşterisine sorup öğrendiğini anlatan Taç, “Adını bile söyleyemiyorum ben bunun. Geçenlerde bir adam geldi, önce bir kilo alacaktı, sonra birden ‘ya da sen hepsini ver, ben burdan başka hiçbir yerde bulamam’ deyip hepsini aldı. Öyle olunca ona sordum, ‘ne yapacaksın bunları’ diye. O da ‘bunlar kansere, şeker hastalığına ve guatra çok faydalı, adı da feijoa’ dedi. Öyle öğrendim” dedi.


BİR KEZ ALAN FİDANINI İSTİYOR

Feijoa meyvesini sattığı müşterilerinden olumlu geri dönüşler olduğunu ifade eden Taç, “Kimisi gelip ‘sen bunun kilosunu değil tanesini 10 liraya sat, buralarda bulunması imkansız bir meyve’ diyor. Kimisi de yedikten sonra buraya gelip nasıl yetiştirildiğini soruyor. Anlatınca da benden fidanını istiyorlar. Ben de bunun insanlara faydalı olmasını istiyorum. Fidan isteyen 3-4 kişi oldu, getirdim diktiler’’ ifadelerini kullandı.

Şükran ATALAR

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap