SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Esnafın prim isyanı!

Esnafın prim isyanı!

31 Ocak 2016 Pazar - 18:09




Asgari ücretin artması ile birlikte esnafın ödediği Bağ-Kur primlerinde artış yaşanması esnafın tepkinse neden oldu. Esnaf asgari ücret artışının bede





Asgari ücretin bin 300 TL’ye çıkması ile sadece çalışanın değil esnafın kendi priminde de artış oldu. İşçi için yapılan teşvik ve desteklerin zor durumdaki esnaf için de yapılmasını isteyen Trabzon Esnaf Sanatkarlar Odası Birliği(TESOB) Başkanı Metin Kara, “SSK primlerindeki artışın 110 TL’si devlet tarafından karşılanacak. Esnaf ve sanatkarın primindeki artış yüzde 35. Biz esnafın sırtındaki yük azalır diye beklerken 5 kat arttı. Esnaf için Bağ-Kur primlerimiz ancak yeniden değerlendirme oranı yüzde 5,58 oranında yükseltilirse makul bir artış olur yada bize de 110 TL destek yapılmalı.” dedi.

Esnaf Haksızlığa Uğruyor

Esnafın artışlar karşısında zorlandığını belirten Kara şunları söyledi: “Yeni yılla birlikte Bağ-Kur prim ödemesi 2015 yılı için 440 TL iken, 2016 yılında 568 TL olmuştur. Esnaflarımız Bağ-Kur primini ödemekte zaten zorlanıyordu bu yeni artışlarla çoğu esnaf prim ödeyemez ve sağlık hizmetlerinden faydalanamaz hale gelecek. Bir işçi çalıştıran esnafımızın aylık maliyeti asgari ücret, işçinin sigortası ve Bağ-Kur primi toplandığında 2000 TL’yi geçmiştir.Bu durum, küçük esnaflarımızın işyerlerini kapatmalarına veya kayıt dışı çalışmaya yönelmesine yol açar. Asgari ücret ve Bağ-Kur primlerinde yaşanan artışlardan esnafımızın etkilenmemesi için Bağ-Kur primlerinde yeniden düzenleme yapılması gerekmektedir. Esnafımızın sırtındaki yükün azaltılması için işçilerin sigorta priminde olduğu gibi Bağ-Kur primlerine de 110 TL destek verilmesini ya da yeniden değerlendirme oranında artış yapılmasını istiyoruz.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap