SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Fiyatlar bütçemize uygun değil

Fiyatlar bütçemize uygun değil

12 Ocak 2017 Perşembe - 08:41




Kuruçeşme Semt Pazarı esnafı, vatandaşın ekonomik durumunun kötü olmasından olumsuz etkilendiklerini söylüyor.





Kuruçeşme Semt Pazarı’nda konuştuğumuz esnaf ve müşterilerden edindiğimiz bilgilere göre satışlar bir hayli durgun. Müşteriler ise bu durumu fiyatların bütçelerine uygun olmamasıyla ilişkilendiriyor.

Karadeniz Gazetesi olarak semt pazarlarını gezmeye devam ediyoruz. İkinci durağımız Kuruçeşme Semt Pazarı. Kuruçeşme Semt Pazarı esnafı da müşterisi de ekonomik sıkıntıların hayatın her alanında olumsuzluklar doğurduğunu belirttiler. İşte Kuruçeşme Semt Pazarı müşterileri ve esnafı ile yaptığımız röportajdan satırbaşları:

HAYAT PAHALILIĞI ALTINDA EZİLİYORUZ

Pazarda alışveriş yapan müşterilerden Fatma Karataş, fiyatların gerekenin bir hayli üzerinde olduğunu ve bu nedenle geçim sıkıntısı çektiklerini söylüyor. Karataş, bu iddiasını, “Bir müşteri olarak fiyatlardan memnun değilim. Benim aldığım asgari ücret. Onu da zaten zorluklar içinde sağa sola yetiştirmeye çalışıyorum. Pazar alışverişinde fiyatların bu denli pahalı olması beni hiç mutlu etmiyor.  Yani bu fiyatlar bizim zorlanmamıza sebep oluyor. Ay sonunu getiremiyoruz. Fiyatlar bütçemize uygun değil. Mecburen yapıyoruz alışverişimizi. Ama istediklerimizi değil, zaruri olanları alabiliyoruz yalnızca. Tek tesellimiz pazarcılarımızın tezgahlara kaliteli ürünler diziyor olması” sözleriyle güçlendiriyor.

EŞİMİN MAAŞI OLMASA GEÇİNEMEYİZ


Kuruçeşme Semt Pazarı genelinde yaptığımız konuşmalarda sorduğumuz soruların neredeyse tamamına olumsuz cevaplar aldık. Pazar esnaflarından köylü yetiştirici olan Fatma Özçavdar da kendisine sorduğumuz soruya olumsuz yanıt verenlerden. Çalışma şartlarının zorluğuna oranla hedeflenen geliri elde edip etmediğini sorduğumuz Özçavdar, sorumuzu şu şekilde cevaplandırıyor: “O kadar zahmet çekiyoruz. Satış yok, emeğimiz para etmiyor. Eşimin emekli maaşı olmasa hayatta geçinemeyiz. Artık bizim bu halimize bir çare bulunmalı. Vergi ödemekten ve özellikle kış aylarında soğukta durmaktan başka bir şey yapmıyoruz. Eve gelen faturalara, çocuklarımızın okul masraflarına ve evin ihtiyaçlarını gidermeye yetmiyor kazancımız.”

KALİTE DE ÇOK İYİ

Kuruçeşme Semt Pazarı’nda kaliteli ürünler bulunduğunu ve fiyatların kendisini rahatsız etmediğini belirten Zeynep Şahinler, “Ürünlerden gerçekten memnunum. Fiyatlar beni rahatsız etmiyor, çünkü anladığım kadarıyla mevsim şartlarından dolayı fiyatlar yükseliyor. İster istemez evde bunları bulundurmamız gerekiyor, kalite de olunca şikâyetsiz bir şekilde alışverişimi yapıyorum” dedi.

KAPALI PAZAR YERİ ŞART

Pazar yerlerinin hem kurulduğu alanlar hem de yapıları bakımından kendileri için sorun teşkil ettiğine değinen Kuruçeşme Semt Pazarı esnafı Recep Kula, pazarcılık geleneğinin devam edebilmesi için kapalı pazar yerlerinin kurulmasının hayati önem taşıdığı görüşünde. Kula, “Şükürler olsun, idare ediyoruz. Ürünlerimin tazeliğine ve kalitesine güveniyorum. Tabi ürüne göre fiyatların müşteri bütçesiyle uyuşmadığı zamanlarda bu müşterinin memnuniyetine de yansıyor. Pazar genelinde bizim ürettiklerimiz gibi köy ürünleri tercih ediliyor. Köylerde tarlalarda çalışıp, semt pazarlarına inip ve bütün gün emeğinin karşılığını almaya çalışmak zor bir şey. Açık alanda çalışmak da rahatsız olduğumuz konulardan biri. Yağmurdan da güneşten de zarar görüyor ürünlerimiz. Biz de soğuk havalardan olumsuz etkileniyoruz. Dolayısıyla kapalı pazar yerlerinin yapılması yönünde bir girişim bizleri çok mutlu edecektir. Pazarcılık işinin sağlıklı bir şekilde uzun süre sürdürülebilmesi için kapalı pazar yeri şart” diye konuştu.


FİYATLAR KİLO İŞİ SATIŞLAR GRAM

Kuruyemiş çeşitleri satan Mustafa Ayaydın, ürünlerinin pahalı olarak değerlendirilmesi sebebiyle satışların durgun olmasından yakındı. Ayaydın, “Benim sattığım ürünler belli. Kilosu en az 50 liradan başlayan ürünler satıyorum ve tam bir kilo ürün alabilen müşteri neredeyse yok. Hep gram hesabı satıyoruz. Müşterilerimiz fiyatlardan memnun değiller. Çünkü alım gücü yok. Fiyatlarımız kilo işi, satışlar ise gram işi” ifadelerini kullandı.

SIKINTI KAÇINILMAZ

Kısa sürede büyük ölçüde zamlanan ürünlerin kendisine pahalı geldiğini söyleyen Molla Şahin, “Fiyatlar böyle oldukça geçim sıkıntısı çekmemiz kaçınılmaz” dedi. Şahin, sözlerine şu şekilde devam etti:  “Ürün fiyatlarından memnun değilim. Fiyatlar çok yüksek. Maaşımız yetmiyor. Geçen hafta 15 liraya aldığım yumurta kolisi bu hafta 20 lira olmuş. Bu durum karşısında şaşırdım. Kısa sürede çok yükselmiş fiyatlar. Benim aldığım bir emekli maaşı. Fiyatlar böyleyken geçim sıkıntısı çekmemiz kaçınılmaz.”

MÜŞTERİ MARKETİ TERCİH EDİYOR


Müşterilerin marketler tarafından yapılan indirimleri görüp kendilerinden ‘marketlerden pahalıya ürün satıyorsunuz’ şeklinde şikayetçi olduklarını belirten Münevver Karataş, “Yedi senedir bu işi yapıyorum. Çok şükür memnunum. Şikâyet duyduğum tek konu, müşterilerimizin marketleri tercih etmeleri. Nerede pazar kurulsa, oradaki marketlerde indirim yapılıyor. Dolayısıyla bizim satışları olumsuz etkiliyor. Marketlerde indirim olunca müşterilerimiz bizi, marketlerden daha pahalıya satış yaptığımız iddiasıyla suçluyor. Anlamadıkları ise, bizim ürünlerimiz taze ve emek ile üretiliyor; marketlerdeki ürünler ise yaklaşık bir hafta boyunca market raflarında bekletiliyor” sözlerini kullandı.

Haber: Şükran ATALAR

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap