A+ A-
Yorum
10

Rıfat Küçüköner: “Esnaf kredi oranları düşürülmelidir”

Yayın Tarihi: 21.08.2024 - 17:07
Torul Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Müdürü Rıfat Küçüköner, Esnafın yaşadığı sorunları kamuoyu ile paylaşarak yetkililerden çözüm üretmelerini beklediklerini söyledi.
Kaynak:HABER MERKEZİ

Rıfat Küçüköner açıklamasında: “Esnaftan gelen kredi talebi geçen yıla göre yüzde 30 düştü. Kredi faiz oranları çok yüksek ve işler durgun olduğu için krediye talep az oluyor. Kredilerin vadeleri 5 yıldan 3 yıla düşürüldü. Esnaf uzun vadeli kredilere sıcak bakıyordu. 6 Aylık Ödeme süreleri de kaldırıldı. Aylık ve 3 aylık olarak ödeme koşulları uygulanıyor.


Şuan kredi faiz oranı yüzde 29, ben 1998 yılında işe başladım o zaman yüzde 54 faiz oranı vardı ama esnaf iş yapıyordu piyasada para dönüyordu, bölgemizde nüfus yoğunluğu vardı. İnsanlar göç etti köyler, ilçeler boşaldı. Ekonomik kaygılardan dolayı insanlar büyük şehirlere kaçıyor. Fakat ev kiraları diğer giderler şehirlerde de yaşam çok zor. Kırsalda ise hem tarım köylüsü hem de hayvancılık ile uğraşan insanlar emeklerinin karşılığını alamadıkları için üretimden çekiliyorlar. Genç kuşak ise çileli ve ekonomik olarak düşük getirisi olan tarım ve hayvancılığa her geçen gün uzaklaşıyor. Kredi faiz oranlarının acilen düşürülmesi gerekiyor. Esnaf çok ciddi bir ekonomik kriz yaşıyor, ödemelerini yapamıyor, yarını hesap edemiyor, ileriye dönük plan yapamıyor. Yaz mevsiminde emekli olan kesim genelde bölgemize geliyor. Bakkal ve küçük esnaf sadece yazları 3 ay düzenli iş yapıyor. 3 harfli süper marketler küçük esnafın her geçen gün daha fazla kepenk kapatmasına sebep oluyor. Akaryakıt fiyatları çok yüksek üretim maliyetini çok büyük oranda artırıyor. Yetkililerin sesimizi duyup çözüm üretmelerini bekliyoruz. Esnaf can çekişiyor.

Torul sanayi sitesi’nin yerinin değişmesi lazım yağmur yağınca dükkanların üzerine taş düşüyor. İklim şartlarına sanayi sitesinin kurulduğu yer uygun değil kışın çok soğuk oluyor. Yazın ise sıcaktan çalışılmıyor” ifadelerini kullandı.

Etiketler