A+ A-
Yorum
10

Hastaneye değil seyahate gidiyor!

Yayın Tarihi: 03.03.2018 - 19:29 | Güncelleme Tarihi: 04.03.2018 - 09:00
Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki bazı vatandaşlar hasta olmadıkları halde 112 Acil Servis ekiplerini arayarak, kendilerini havaalanına ya da otobüs durağı

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde şehir merkezine uzak noktalarda kalan köylerde yaşayan vatandaşlar şehir merkezine gelmek için akıllara gelmeyecek bir yöntem kullanıyor. 112 Acil Servisi arayarak rahatsızlandığını belirten vatandaşlar, ambulans gelince de kendilerini havaalanına ya da otobüs durağına bırakması noktasında ambulans ekibine talepte bulunuyor.

HASTA ROLÜ YAPIYOR

Bunun gibi olaylarla sıklıkla karşılaştıklarını belirten sağlık ekipleri, “Vatandaş bizi arayıp, şikayetini belirtiyor; kalbim ağrıyor ya da düştüm başımı vurdum diyor. Biz de doğal olarak gidiyoruz. Gitmesek de o vatandaşa sonradan bir şey olsa bu sefer bizim için soruşturma süreci başlar. Biz o hastanın çağrısını dikkate almazsak ve başına bir şey gelirse sorumlu oluruz. Vaka için verilen adrese gittiğimizde bir de bakıyoruz ki; hasta valizlerini hazırlamış bizi bekliyor. Belirttiği gibi herhangi bir tanı da koyamıyoruz. Mecburen aldığımız sözde hasta daha sonra bizden kendisini havaalanına ya da otobüs durağına bırakmamızı talep ediyor. Yani hastaneye değil seyahate gitmek için bizi arıyor. Durum böyle olunca bizim gerçekten hasta olanlara ulaşmamış güçleşiyor. Bu sebeple gerçek hastalar için farklı istasyonlardan farklı araçlar çıkıyor ve zaman, enerji kaybı oluyor” dediler.

GEREKSİZ ÇAĞRI BİZİ ZORLUYOR

Söz konusu olaya benzer olaylarla Trabzon’da da karşılaştıklarını belirten Trabzon İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Yusuf Eray Uslu, ise vatandaşları bu noktada duyarlı olmaya davet ediyor. 112 Acil Servislerde işleyişin çok hassas ve bir düzenle gerçekleştirildiğini aktaran Uslu, “Evet, Trabzon’da da bizi valizle bekleyenler oluyor. Hasta olmadıkları halde sırf bir yerden başka bir yere gitmek için ekiplerimizi oyalayan vatandaşları duyarlı olmaya davet ediyoruz. 112 acil çağrı merkezimize hala fazlaca gereksiz çağrı geliyor. Bakanlığımızın başlattığı kampanyalar sayesinde bunu her ne kadar azaltmış olsak da tamamen önüne geçemiyoruz. Bu şekilde gereksiz çağrılar yapan ya da sadece gideceği yerde ulaşım olanakları sınırlı diye ambulanslarımızı meşgul eden insanlar belki de gerçek hastaların yaşam hakkını elinden alıyor. Bu noktada vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstererek duyarlı olmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 Şükran Atalar