SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Pazarı unuttuk

Pazarı unuttuk

17 Mart 2016 Perşembe - 10:18




Trabzon’un en büyük ilçelerinden Akçaabat’ta kurulan Salı Pazarı, ‘tarladan halka’ hizmet anlayışıyla göz dolduruyor.





Süper marketlerin kurulması pazarcıları her ne kadar zorda bıraksa da, Pazar yerindeki fiyatlar halkın aslında çok da ucuza doğal sebze ve meyve alabileceklerini gösteriyor.

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde her Salı günü kurulan Semt Pazarı, aslında halkın ne kadar ucuza ürün alacağını gösteriyor. Son dönemlerde vatandaşların ilgisinin azaldığı pazar yerlerine ilgiyi artırmak için de Akçaabat Ziraat Odası kolları sıvamış durumda. Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu ve ekibinin yoğun çalışmaları sonucu Akçaabat Semt Pazarı’na gelen ürünler her hafta denetlenerek, fiyatları kontrol ediliyor. Yapılan bu kontrollerin ardından Ziraat Odası eksiklikleri belirleyerek, üretici ile bir araya gelerek, ürününü nasıl yetiştireceği konusunda seminer veriyor.

HERŞEY GÜNLÜKTÜR

Akçaabat’ta kurulan Semt Pazarı’nın çok önemli olduğunu belirten Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, “Akçaabat Salı Pazarı yaklaşık bin üreticinin günlük ürünlerini toptan ve perakende satış yaptığı yerdir. Alıcıları arasında ilçe halkı olduğu gibi Rize ve Giresun’dan da çok talep vardır. Akçaabat ve çevre ilçelerde bulunan bir çok lokanta ve oteller mutlaka bu pazara gelerek alışverişlerini yapmaktadırlar. Salı Pazarı’nda ayrıca süt ve süt ürünleri günlük tazelikte bulunduğu gibi, Akçaabat sebzeciliğinin taze mahsulleri, pazara özgün Akçaabat tereyağı ve taş mısır ekmeği bulunmaktadır” dedi.

Akçaabat Salı Pazarı’nda günlük bazı taze ürünlerin fiyatları şöyle:


Fasulye (1kg) 14 Lira

Çilek (1 kg) 5 Lira

Maydanoz (1 bağ) 75 kuruş

Lahana (1 bağ) 75 kuruş

Pırasa (1 bağ) 2 lira


Roka (1 bağ) 50 kuruş

Kivi (1 kg) 3.5 lira

Marul (1 bağ) 1 lira

Tereyağı (1 kg) 30 lira

Pazı (1 bağ) 1 lira


Külür (1 bağ) 1 lira

Tarhana (1 kg) 10 lira

Köy peynir (1 kg) 8 lira

Ispanak (1 bağ) 1.5 lira

Ihlamur (1 poşet) 3 lira


Kırmızı marul (1 tane) 1 lira

Isırgan otu (1 bağ) 2 lira

Köy yumurtası (1 çift) 1.5 lira

Çökelek (1 kg) 7 lira

Dere otu (1 bağ) 50 kuruş


PAZARCILAR ŞİKAYETÇİ

Marketlerle rekabet etme şanslarının giderek zayıfladığını belirten Eyüpoğlu, “Çoğalan marketler Yüzünden pazarcı esnafımız az da olsa işlerinin kötüleşmesi ve bu marketlerle mücadele konusunda zorluk çekiyor. Pazarcı esnafı günlük kazanan, günlük geçinen esnaf grubudur. Taze sebzeyi, meyveyi, pazar yerlerine getirerek, halkımızın hizmetine sunan bir kesimdir. Bazı dönemlerde esnafımızın zorlukları oluyor. Biz normal dükkanı olan esnaflardan farklıyız. Bizim işimizde vatandaş bir haftalık ihtiyacını aldığı için, esnafımız ucuz ve kaliteli satıp sürümden kazanıyor. Son zamanlarda ilçemizde çoğalan büyük marketler işlerimizi etkiledi. Günden güne işlerimiz geriliyor. Birbiri ardına açılan marketler, işlerimizin düşmesine neden oldu. Marketler sadece ürün olarak değil, fiyat olarak da bizimle rekabet ediyor. Kalitesiz meyve ve sebzeyi dışarı koyup fiyatını ucuz gösteriyor, oysa bizim sattığımız kalitedeki ürünleri tezgahın arka tarafına ya da içeri koyup daha yüksek fiyattan satıyorlar. Vatandaş da bu yöntemi çözemiyor, bu yüzden de marketlerden alışveriş yapıyor” dedi.

TARIM VE TURİZM

Ayrıca Ziraat Odası olarak tarım ile turizmi bir araya getirmeyi hedeflediklerini belirten Eyüpoğlu, “Bizler burada kurduğumuz bir tarım arazisinde, kentimize gelen turistleri ağırlamayı hedefliyoruz. Bu konuda özellikle Arap turistlerin yoğun ilgisini çekeceğimizi düşünüyoruz. Bu konuda Akçaabat Belediyesi de bizlere büyük bir destek sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

SEMİNER VERDİK

Akçaabat Ziraat Odası’na kayıtlı olan bir çok çiftçinin fındık üretimi yaptığını belirten Eyüpoğlu, “Ziraat Odası olarak yapılan çalışmalarda fındık alanlarımızın büyük bir kısmı ekonomik ömrünü tamamlamış olduğu, bahçelerin sökülerek yenilenmesi gerektiği, ancak sökümü gerçekleştirme imkanı olmayan fındık bahçelerimizde verim artırıcı tedbirlerin alınması ve yaygınlaştırılması gerekmektedir. Fındıkta verimi artırmanın temel unsurlarından biri de tekniğe uygun budama ve gübrelemedir. Tekniğe uygun olarak yapılan gübreleme ve budama verim ve kaliteyi artıran önemli kültürel işlemdir. Bu nedenle hem birim alanında daha fazla ürün alabilmek hem de daha kaliteli üretim yapabilmek amacıyla çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğunda başvurabilecekleri bir ‘fındıkta budama ve gübreleme’ kitapçığı oluşturduk ve fındık üreticilerimize iletmeye başladık. Ayrıca odamızın organizatörlüğünde İlçe Tarım Müdürlüğü Personelleriyle köylerde fındıkta budama ve gübreleme konularının işlendiği ve diğer tarımsal, hayvansal üretimlerin de anlatıldığı akşam eğitimleri düzenledik” şeklinde konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap