SON DAKİKA



Haber > Rize > Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

11 Haziran 2024 Salı - 13:47




DEVA Partili Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar, çiftçiyi de suda boğulmaya terk ettiler





DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın, “Tarımsal planlamanın amiral gemisi hububat ve yağlı tohumlar olacak” açıklamasının sözde kaldığını belirterek, “Daha önce açıkladıkları alım fiyatlarıyla tarımı ayakta tutan başka gemileri batırmışlardı, hububat alım fiyatıyla da ‘Tarımsal üretim planlamasının amiral gemisi’ diye nitelendirdikleri hububatı batırdılar, çiftçiyi de denizin ortasında bırakıp suda boğulmaya terk ettiler.” dedi.

DEVA Partili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı hububat alım fiyatının şokunu hala atlatamayan çiftçinin kara kara düşündüğünü söyledi. Geçen yıl tarımsal desteklemeler hariç ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin lira fiyat açıklandığını kaydeden Karal, bu yıl ise sosyal medyadan yapılan duyuruda buğdayda ton başına 1000 lira, arpaya ise 250 lira artış yapıldığını anımsattı.

“Buğday çiftçisi, arpa üreticileri kara kara ne yapacağını düşünüyor”

Buğdayda geçen yıla göre artışın sadece yüzde 12, arpada ise yüzde 3,5 olduğunu vurgulayan Karal, yıllık enflasyonun yüzde 75, buğday üretim maliyetlerinin ise 1 yılda yüzde 62 arttığına dikkat çekerek yapılan artışın çiftçide büyük hayal kırıklığı ve öfke yarattığını belirtti.

Hububat üreticilerinin açıklanan rakamların hala şokunu atlatamadığını ifade eden Karal, “Büyük umutlarla toprağını eken, üretimin devamını sağlamayı düşünen, heyecanla hasat yapmayı bekleyen hububat üreticilerine hükümet büyük bir darbe vurdu. Yaş çay alım fiyatında olduğu gibi, maliyetlerin altında açıkladıkları fındık alım fiyatı gibi, hiçbir üreticinin üretimden memnun olmadığı gibi buğdayı da çok ama çok komik bir rakamla açıkladılar. Enflasyon, girdi maliyetleri bu kadar yüksekken buğdayda yüzde 12’lik, arpada yüzde 3,5’luk artışı neye göre yaptılar, anlamak mümkün değil. Şimdi buğday çiftçisi, arpa üreticileri kara kara ne yapacağını düşünüyor. Bu insanlar üretime küsüp, seneye buğday ekmese bunun hesabını kim verecek?” diye konuştu.

“Çiftçiyi, üreticiyi ektiğine, biçtiğine, ürettiğine pişman ediyorlar”

Milletvekili Karal, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’nın, 14 Eylül 2023’te “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik”in yayınlanmasının ardından bir gazeteye verdiği “Tarımsal üretim planlamasında amiral gemisi hububat ve yağlı tohumlar olacak.” açıklamasını anımsattı. Uygulanan yanlış tarım politikaları dolayısıyla Bakan Yumaklı’nın bu sözünün sözde kaldığını vurgulayan Karal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım yaptığı ürünlerde açıklanan rakamlar çiftçiyi ayakta tutmak, üretim yapılmasını teşvik etmek, üreticilerin özel sektörün eline düşmesini engellemek olmalıyken tam aksine çiftçiliği de tarımı da bitiren rakamlar açıklanıyor. Desteklemek yerine çiftçiyi, üreticiyi ektiğine, biçtiğine, ürettiğine pişman ediyorlar. Daha önce açıkladıkları alım fiyatlarıyla tarımı ayakta tutan başka gemileri batırmışlardı. Hububat alım fiyatıyla da ‘Tarımsal üretim planlamasının amiral gemisi’ diye nitelendirdikleri hububatı batırdılar, çiftçiyi de denizin ortasında bırakıp suda boğulmaya terk ettiler.”

HABER MERKEZİ

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap