SON DAKİKA



Haber > Rize > Necati Topaloğlu, "Bu kanun Rize’de çay tarımını yok eder"

Necati Topaloğlu, "Bu kanun Rize’de çay tarımını yok eder"

05 Temmuz 2022 Salı - 15:18




CHP Rize Merkez İlçe Başkanı Topaloğlu Çay Kanun Teklifine böyle tepki gösterdi





Çay fiyatını Ulusal Çay Konseyi belirleyecek olmasını eleştiren Topaloğlu, “Peki anlaşamadıkları zaman ne olacak? Bir yıl önceki fiyat ne verilmiş yüzde 36 onu verecek. Yani enflasyonu hiçe sayacaklar. Bu çay tarımını gelecekte Rize’den yok etmeye kadar gider” dedi

CHP Rize Merkez İlçe Başkanı Necati Topaloğlu, gazetemiz Karadeniz’e önemli açıklamalar yaptı. Rize’de mahalle ve köydeki vatandaşların sorunlarını dile getiren Topaloğlu, kentteki devam eden yatırımlar ile eksikliklere de dikkat çekti. Topaloğlu, yüksek enflasyon karşısında vatandaşların çok zor durumda olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz günlerde AK Parti tarafından TBMM Başkanlığına sunulan komisyonda görüşülmesi ertelen Çay Kanun Teklifini de eleştiren Topaloğlu, “Bu yasayı kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

İşte Topaloğlu’nun açıklamaları:

İHALELER İPTAL EDİLMİŞ

Parti çalışmalarımız devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Ketenli Köyüne gittik, orada içme suyu projesinin çok güzel olduğunu söylüyorlar. Ancak inşaattan dolayı sürekli arıza verdiğini ve susuz kaldıklarını söylüyorlar. Orada grup yollarının sözü verilmiş, yapılacak. Bu sözün de bir an önce yerine getirilmesini istiyorlar. Yine aynı yerde heyelanlı heyelanlı bölgeler vardı. Yaklaşık 14’e yakın ihale yapılmıştı. 14 ihalenin 10’u iptal edilmiş. İptal sebebi şu müteahhit ihaleyi örneğin 100 liraya almış ancak hayat pahalılığından ötürü işin maliyeti 500 liraya çıkmış. 100 liraya aldığı işi cebinden 500 lira ödeyip yapamaz. Dolayısıyla çekip gitmiş. Özellikle bu konuları vatandaşlar dile getirilmesini istedi.

BEŞTEPE’YE DOLMUŞ YOK

Beştepe Köyümüz var. Yeni Selimiye ve Kendirli’ye gidiliyor. Bu bölgede hala 21. yüzyılda dolmuşumuz yok. Rize Merkez’den Beştepe’ye, Yeni Selimiye’ye direk dolmuş yok. Özel aracınız varsa giderseniz, özel aracınız yoksa gitme şansınız zayıf. Böyle bir sıkıntı var. Vatandaşlar bu sorunun da çözülmesini istiyorlar. Ayrıca köy okullarının da yeniden gündeme gelmesini istiyorlar. Bir vatandaşımız da gençlerimizin okuma alışkanlığını kazanmaları için kütüphane istedi.

ÜYE SAYIMIZ BİN 147…

Örgütlenme çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Gittiğimiz köy ve mahallelerde partimize yeni üyeler kazandırıyoruz. Bu tür çalışmalar yapıyoruz. Üye sayımızı biz yüzde 40 civarında artırdık. Şu anda bin 147 üyemiz var. Yaklaşık 80 üyemizde genel merkezden onay bekliyor. Biz göreve geldiğimizde üye sayımız 780’lerde idi. Yüzde 40 civarında üye sayımızı artırdık. İnsanlar baskı gördükleri için üye olmaktan çekiniyorlar. Endişe duyuyorlar.

BU YASA KABUL GÖRMEZ

Bizim hazırladığımız çay kanun taslağı Meclis’te AK Parti ve MHP’nin oyları ile reddedildi. Bunların hazırladığı teklifte elimizde. Aradaki fark şu. Bunların hazırladığı kanunda ÇAYKUR’dan bahsedilmiyor, tamamen devre dışı. Taban fiyat uygulaması yok. Müstahsili korumayan bir çay yasası hazırlamışlar. Ayrıca ÇAYKUR’un Varlık Fonundan çıkarılması ile ilgili bir madde yok. Bu yasa, bizim tarafımızdan kabul görmez.

ÜÇ KIRMIZI ÇİZGİMİZ VAR

Bizim hazırladığımız çay kanun tasarısında üç kırmızı çizgimiz var. Taban fiyat uygulaması, müstahsili koruyan bir yasa, ÇAYKUR’un söz sahibi olduğu bir kanun. Ayrıca siyasete malzeme olmayacak bir ÇAYKUR. Orada liyakatli yöneticilere ihtiyaç var. Kendi işlerini kendileri yapacaklar. Siyaset ÇAYKUR’a karışmayacak. Onların hazırladığı taslakta şu var. Özeli firmalar, ürettikleri çayın yüzde 10’u kadar ithal çay getirebilecekler. Bu kaçak çayın önünü açar. Mesela ÇAYKUR devre dışı kalıyor. ÇAYKUR ile ruhsatlandırma yapamıyorsunuz. Ama özel firmanın herhangi biri ile ruhsatlandırma yapabiliyorsunuz. Biz onların hazırladığı çay kanunu kabul etmiyoruz. Zaten borsa, üniversite, vekiller biz yapmadık diyorlar. Kimse sahip çıkmıyor.

RİZE’DE ÇAY TARIMINI YOK EDER

Bir önemli husus daha var. Çay fiyatını Ulusal Çay Konseyi belirleyecek. Peki anlaşamadıkları zaman ne olacak? Bir yıl önceki fiyat ne verilmiş yüzde 36 onu verecek. Yani enflasyonu hiçe sayacaklar. Böyle bir uygulama sıkıntılı uygulamadır. Bu çay tarımını gelecekte Rize’den yok etmeye kadar gider. Bir de ben şöyle düşünüyorum; ÇAYKUR’un satışını kolaylaştırmak için pasif duruma düşürerek ‘Zaten içinde bir şey yoktu ki’ diyecekler. Buna mı hazırlıyorlar?

VATANDAŞ EZİLİYOR

Vatandaş enflasyon ve düşük gelirin altında eziliyor. 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 6 bin 319 TL olmuş. Yoksulluk sınırı 20 bin 818 lira olmuş. Bu maaşı kim alıyor? Hiç memurdan, emekçiden zengin olan gördünüz mü? Ama bakıyoruz ki kısa zaman içerisinde yandaş olanlar zenginleşebiliyor. Ülkemizde toplanan vergiler adil dağıtılmıyor. Har vurup harman savuruluyor. Paraların nereye gittiği belli değil.

ADRESE TESLİM İHALELER!

İhaleler şeffaf olacak, hesap verilebilir olacak. İhale yapıyorlar. En son baktığımda bir ihale 193 kez değiştirilmiş. Bir ihale 193 kez neden değiştirilir? Devlette yapılan 444 tane ihalenin yaklaşık olarak yüzde 14’ü normal ihale ile verilmiş. Geri kalan ihalelerin hepsi adrese teslim verilmiş. Bu vaziyette ülkenin kaynakları boşa gidiyor.

SIKINTI ÇOK FAZLA

Bir yıl önceki orana göre enflasyon farkı yüzde 73.50. Geçen seneyi nazaran 10 aylık ortalamaya baktığımız zaman da yüzde 39.33 fark var. Hep sıkıntıda. İnsanlar eziliyor. Şimdi biz arabanın deposunu dolduramıyoruz. 200 liralık doldurabiliyoruz. Geçen sene 184 liraya depoyu dolduruyordum. Sıkıntımız çok fazla.

RİZE’DE DOKTOR SIKINTISI VAR

Ülkemizin kaynakları doğru kullanılması gerekir. İktidara geldiğimizde inşallah bunları düzelteceğiz. Sağlık alanında sıkıntılar var. Rize’de doktor sıkıntısı var. Rize’de hastaneye mi ihtiyaç var yoksa hasta sayısına göre doktora mı ihtiyaç var. Yapılan yatırımlara eyvallah. Özellikle Rize’mize yapılıyorsa biz bundan mutluluk duyarız. Ama yapılan yatırımları önceliğe ve kamu yararına göre yapmak gerek. Yer uygun mudur? İhaleye kimler girmiş? Bunlara bakmak lazım.

ŞEHİR HASTANESİ GÜZEL AMA…

Havalimanının Rize’ye yapılması bizim için onur vericidir. Güzel bir yatırım. Tabii ki eksikleri var. Bağlantı yolları, çevre düzenlemesi yapılmamış. Biraz aceleye getirilmiş. Umarım en kısa zamanda eksiklikleri giderilir. Biz deniz üzerine yapılan yatırımlara geçmiş yıllardan beri karşıyız. Şimdi olan bir durum değil. Geçmiş yıllardan beri biz buna karşıyız. Mesela şehir hastanesi güzel bir yatırım ama deniz dolgusu üzerinde değil de farklı bir alanda yapılabilirdi. Mesela bölümleri, farklı ilçelerde yapılabilirdi. Kent merkezinde yoğunluğu da azaltmış olursunuz.

GÜZEL BİR TERMİNAL İSTİYORUZ

Rize Merkezde bir otobüs terminaline ihtiyacımız var. Şunu diyorlar, cep terminali yapacağız diyorlar. Böyle bir duyum aldık. İnşallah cep terminali yapmazlar. Terminaller şehrin aynasıdır. Dışarıdan gelen insanlar, önce terminali görüyorlar, terminalden yola çıkarak şehrin hüviyetini göz önünde bulundurabiliyorlar. En uygun yer neresi ise Rize’mize yakışacak güzel bir terminal istiyoruz.

RİZESPOR HEPİMİZİN

Rizespor ile ilgili de bir şeyler söylemek isterim. Rizespor, bizim canımız ciğerimiz. Yeni seçilen arkadaşlara başarılar dileriz. Biz 2019 yılında göreve geldiğimizde futbolculara moral ziyareti yapmak istemiştik. Ama bize izin verilmedi. 1 yıl sonra tekrar denedik yine izin verilmedi. Rizespor’un siyasete malzeme yapılmaması gerekir. Rizespor, Fındıklı’dan İyidere’ye kadar herkesin takımı olacak. Bu arada yeni yönetimi de ziyaret etmeyi düşünüyoruz. Rizespor bizimdir, Rizelilerindir. Biz tribünde destek vermeye devam edeceğiz. İnşallah hak ettiğimiz Süper Lig’e yeniden çıkarız.

‘BİZE KATILIN’ DİYORUZ

Vatandaşlarımıza genel başkanımızın söylemi ile ‘bize katılın’ çağrısında bulunmak istiyorum. Ülkede haksızlık, adaletsizlik, hukuksuzluk olduğuna inanıyorsanız bize katılın. Çünkü biz iktidara geldiğimizde bunları düzelteceğiz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap